Dierenleed

Daar lig je dan. Platgereden. De druk was zo groot dat de darmen in een lange sliert naar buiten zijn geperst. Vette pech zeg maar. Het overkomt de Scholeksters vaker die bij mij in de buurt op het dak van zorginstelling De Hullen aan de Ceintuurbaan Zuid in Roden broeden. Vooral jonge vogels, maar ook wel eens één van de oudervogels. Ze zijn druk in de weer om de jongen groot te brengen. Zelfs als het donker is zijn ze actief. En zeker in de extreem lange droge periode vóór afgelopen donderdag.

 

Je zou kunnen zeggen dat het toen ’struggle for live’ was. Met die langdurige droogte zitten wormen dieper en dat is wel het bulkvoer waar ze het van moeten hebben. Voor de Merel was het ook lastig om zijn kostje bijeen te garen. Die mag ook graag wormen aan zijn jongen voeren, maar heeft (letterlijk en figuurlijk) wel iets meer noten op zijn zang dan de Scholekster.

Pech was er ook voor een kat die op het eind van het zandpad langs de Rodervaart lag. Verzopen. Hoe hij op het pad terecht is gekomen vertelt het verhaal niet. De familie Westra die daar woont (Aan de Vaart) stuurde me een foto, omdat ze niet wisten wat voor dier het was. Hij was al half vergaan en stinken dat ie deed, niet normaal. Die geur kan door aasvliegen en –kevers kilometers verderop worden opgepikt. Zij zorgen er voor dat van het kadaver weinig overblijft.

Ook was er pech voor een cyperse kat die plotseling iets voorbij Moleneind de Roderwolderweg overstak, net op het moment dat ik daar langsreed. Het voelde of ik er overheen reed, maar in de spiegel zag ik hem wegrennen. Maar of hij het heeft overleefd waag ik te betwijfelen. Het is voor het eerst dat ik een dier onder mijn auto kreeg. Vreselijk vind ik dat, want zo’n beest heeft een baasje die er misschien wel stapelgek mee is en hem nu mist. Dat overkwam me trouwens op zondagochtend om 4.15 uur tijdens het ’Kleintje Rodermarkt’. Het was druk in het centrum van Roden, want de kroegen stroomden toen leeg.

 

Via de Krant kreeg ik te horen dat bij Tamara Hansen aan de Ceintuurbaan West in Roden een boom vol zat met wantsen. Of ik er wilde kijken, want de boom zou een dag later worden gekapt vanwege dit ongedierte. Het was warm die dag en Tamara ontving me tamelijk schaars gekleed en toonde daarbij ’stoere’ tattoos. Voor de kleine beestjes in de boom -een den was het- toonde ze zich minder stoer. Sterker, ze moest er helemaal niets van hebben en daarom moest de den worden gekapt. Je mag hopen dat niet iedereen bomen kapt als er beestjes in zitten, want dan blijven weinig bomen overeind. De ’wantsen’ verpulverden al bij lichte aanraking en bleken dus geen wantsen te zijn, maar luizen. Gelukkig geen hoofd- of schaamluis. Die verkeren in een ander milieu. Welke het wel zijn weet ik niet, maar wel dat het vrij grote zwarte luizen zijn die tot het (omvangrijke) genus Cinara behoren.

Een interessant insect werd gemeld door Ubel Smid uit de Van Bergenstraat in Roden. Door het sterk behaarde voorlijf vermoedde Ubel dat het een soort hommel was. Hij had echter dekschilden en het bleek een kever te zijn en wel de fraaie Penseelkever. Eerder stuurde Bertus van der Velde uit Eelde me een foto van een insect waar hij zelf de naam bij had gezocht: de Gewone mierenzakkever. Dat is een broedparasiet (van de Rode bosmier) waarover een column kan worden gevuld. Daar is nu echter geen ruimte voor. Misschien later.

 

Van het kunstenaarsduo Arien de Groot en Peter de Vis uit Peize (De Pol) ontving ik een melding van een Kerkuil. Arien had dat eerst niet door en dacht aan een hond dat keuteltjes op de parkeerplaats voor hun huis deponeerde, maar later ontdekte ze dat het braakballen waren van een uil die via een opening in het gebladerte van een geknotte kastanje daar een donker plekje had om zich overdag te verschuilen. Hun huis was vroeger een café en dus ruim. Zo ruim dat er plek is voor hun Atelier Vier-B (vernoemd naar de vier bomen voor hun huis) waar mensen cursussen kunnen volgen. Hun mooie, grote tuin heb ik er ook nog mogen bewonderen.

Voorlopig geen Puur Natuur. Het is vakantietijd en op mijn adres is er geen internetverbinding. Echt rustig genieten van de natuur!

 

Puur Natuur geniet de komende weken van een welverdiende vakantie!