Dip switch kapot? Koop een nieuwe!

Als je wel eens aan elektrische apparaten sleutelt, dan ben je vast wel eens zo’n kasje tegengekomen met schakelaartjes en nummertjes. Wat je misschien niet wist, is dat dit een dip switch heet. Zowel het hele elektrische component als één schakelaar op het component wordt een dip switch genoemd.

Als je een nieuwe dip switch gaat kopen, denk er dan aan dat je dezelfde uitvoering koopt. Via https://www.tme.eu/nl/katalog/dip-switch-schakelaars_100058/ kun je een dip switch en vele andere elektronische componenten kopen. Lees verder in dit artikel om meer over de dip switch te leren

Dip switch: een combinatie van analoog en digitaal

Het leuke aan een dip switch is dat je het met een bit op een computer kunt vergelijken. Hiermee brengt het de abstracte wereld van nullen en enen tot leven. Hoe je het moet zien, is dat niet iedere schakelaar op de dip switch iets doet, maar dat de gehele combinatie een unieke code geeft. De instelling wordt dus bepaald door de hele dip switch. Iedere schakelaar op de dip switch zorgt ervoor dat de onderliggende pinnen wel of niet verbonden zijn. Het geeft aan of ze op ‘aan’ of ‘uit’ staan. Met een dip switch met 8 schakelaars is precies een computer byte na te bootsen. Je kunt er 256 unieke combinaties mee maken.

Verschillende soorten dip switches

Er zijn dip switches met 8 schakelaars, maar er zijn ook kleinere. Deze hebben bijvoorbeeld maar 4 mogelijkheden, of zelfs maar één. Dit is dan eigenlijk gewoon een aan/uit instelling voor één functie middels een schuifschakelaar. Naast het aantal pennen, zijn ze er in verschillende formaten. Dip switches worden veel gebruikt in apparaten die een zekere instelling nodig hebben voor ze in gebruik genomen kunnen worden. Bijvoorbeeld in de licht- en geluidsindustrie kom je het tegen om bepaalde groepen tegelijk aan te kunnen sturen. Soms wordt de dip switch door de gebruiker bediend en soms is deze intern verwerkt. Bij installatie wordt deze dan ingesteld om vervolgens zo te blijven staan. Dip switches hebben over het algemeen een korte levensduur wat schakelcycli betreft.

Let hierop bij jouw dip switch kopen

Het aantal pinnen kun je makkelijk zien, waar je verder op let is de montagemogelijkheid (THT/SMD). Verder let je op de technische gegevens, zoals belastbaarheid, elektrische weerstand, verwerkingstemperatuur en de bescherming tegen stof en trillingen. Laat je door de specialisten van tme.eu informeren. Zij kunnen gericht advies geven over welke dip switch of welk andere elektronisch component het beste is voor jouw project.

TME – wereldwijde distributeur van elektronische componenten

TME is een internationale distributeur van elektronische componenten, elektrotechnische onderdelen, werkplaatsuitrusting en industriële automatisering. We hebben meer dan 30 jaar ervaring, we breiden successievelijk uit en betreden nieuwe markten. Wij hebben momenteel 11 dochterondernemingen, waaronder in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en China, en hebben plannen om er nog meer te openen. Wij hebben meer dan 1.200 werknemers en onze zendingen gaan naar meer dan 150 landen over de hele wereld. Ondanks ons wereldwijde bereik blijven wij een familiebedrijf. Wij geloven dat een positieve werksfeer en een individuele benadering van elke werknemer ons in staat stelt de beste resultaten te bereiken.