Dirigent Nana Tchikhinashvili: “Ik wil de ziel van een muziekstuk blootleggen”

Op zondag 9 april vindt in Roden een wel heel bijzonder Lenteconcert plaats

Lenteconcert. Het woord alleen kan je al opgewekte kriebels bezorgen. In dit geval: Van een muzikale gevarieerdheid die je een opkikker geeft. Nana Tchikhinashvili – de naam is al doordrenkt van muziek – en Elsbeth Room (zie foto) zijn beiden intensief  betrokken bij het Kamerkoor Moderato Cantabile dat op zondag 9 april, aanvang 15.00 uur een Lenteconcert geeft in Op de Helte aan de Helterbult in Roden.

In Tbilisi (Georgië) geboren en getogen Nana Tchikhinashvili zong al vanaf haar zesde jaar in diverse professionele koren. Ze volgde daar een op muziek gerichte hogere opleiding aan het Staatsconservatorium met koordirectie als hoofdvak en piano en zang als bijstudies. Zij werd als één van de jongste professionele concertzangeressen aangenomen in het Academisch Staatskoor waar ze ook dirigent van werd. Als dirigent ontwikkelde ze een eigen, heel bijzondere stijl, door koorzangers als ‘zingen met je handen’ omschreven. “Met mijn gebaren wil ik een klankkleur bereiken die de ziel van een muziekstuk blootlegt,” zegt Nana die in 1994 afstudeerde als zangeres en dirigent en sedert 1995 in Nederland woont en werkt. Ons land biedt haar een nieuwe muzikale toekomst. “Het niveau in het door de staat Georgië gedirigeerde culturele leven is hoog, maar juist de creatieve vrijheid die Nederland met zijn vele amateurkoren biedt, is voor mij een nieuwe uitdaging,” vindt ze.

Via de bekende Roder koorspecialist Bouwe Dijkstra kreeg Nana een mooie entree in het culturele leven hier. In November 2001 richtte ze het gemengde kamerkoor Moderato Cantabile op. Ze ontleende die naam aan de film ‘Moderato Cantabile’ van Peter Brook. “Moderato Cantabilie betekent in de muziekleer letterlijk vertaald  ‘zingen in een gematigd tempo’. Maar,” vult Nana aan, “ik interpreteer het liever als ‘Zangerig zingen’. Het gaat mij om de klank, de volle diepe warme klank.”Het koor dat zich inmiddels een internationale reputatie heeft verworven – er werden onder andere concerten in Rome en Barcelona gegeven – bestaat gemiddeld ui 26 leden met ruime zang- en koorervaring. Sedert de oprichting heeft het een breed en veelzijdig repertoire opgebouwd en een bijzondere klankkleur ontwikkeld. Moderato Cantabile zingt meestal a cappella en wordt af en toe begeleid door getalenteerde conservatoriunstudenten.

“Bij de keuze van het repertoire laat ik me vooral leiden door de schoonheid van de muziek,“ licht Nana toe. “Het Lenteconcert dat we in Op de Helte geven, is daar een mooi voorbeeld van. Op deze seizoenspremière zingen we onder meer werken van Górecki, Schnittke, Gjeilo, Whitacre, Bembinow, Rachmaninoff, Coulais, Pärt en Vasks. En (met een twinkeling in haar ogen; red.) ook composities van mijn hand. Een première zelfs, want op een gevoelig gedicht van mijn overleden nicht Donara Tvauri over een verloren liefde heb ik onder de titel Kersenboom een in mijn en andere oren heel passende melodie gecomponeerd die we in Roden voor het eerst ten gehore zullen brengen.”

“Deze compositie staat ook op de speciale CD die we vorig jaar ter gelegenheid van het 15-jarig jubileum van ons koor hebben uitgebracht,” neemt Elsbeth Room het dirigeerstokje van Nana even over. “Deze CD in beperkte oplage is een echt collector’s item geworden. Er zijn nog enkele beschikbaar die we in Roden tijdens de pauze willen verkopen.” Room, in de bieb van Roden was ze jarenlang een bekend gezicht, is eerste alt en vanaf 2005 voorzitter van dit bijna professionele koor. Eerder zong zij bij het Peizer Kamerkoor waar Nana dirigeerde. “Moderato Cantabile is voor mij weer een treedje hoger en dat komt ook door de prettige sfeer die bij ons heerst. We gaan voor een zo hoog mogelijk niveau, een breed repertoire en de kwaliteiten van de dirigent,” prijst Room ‘haar’ koor aan.

Nog even alle relevante zaken op een rijtje: Het Lenteconcert van het Kamerkoor Moderato Cantabile vindt plaats op zondag 9 april, aanvang 15.00 uur in Op de Helte, Helterbult 20 Roden. Kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Daan Nijman, Heerestraat 87, Roden voor de speciale prijs van 10,– euro. Aan de zaal bedraagt die 12 euro. Meer info vindt u op www.moderatocantabile.nl waar u ook kunt reserveren.