‘Disco komt terug, dat merken we aan alles’

Legendarische ‘Vrijgezellenbar’ van de Kruisweg na jaren weer open op Sfeeravond

MARUM – Telde Nederland 15 jaar geleden nog zo’n 450 discotheken, hoe anders is dat nu. Een schamele tweehonderd zijn er over. In rap tempo werd het ene na het andere danspaleis dichtgetimmerd. Het rookverbod, de verhoogde alcoholgrens én de concurrentie van festivals werkten niet in het voordeel van een avondje swingen en sjansen op de dansvloer. Maar er is nieuws: disco is back! Discotheek de Kruisweg in Marum behoorde tot de groep mazzelaars die overleefde, één van de laatste der Mohikanen in het noorden. Een disco die een dorp op de kaart zette. Had je het over Marum, had je het over Kruisweg. Op 26 november houdt de discotheek de traditionele jaarlijkse ‘Sfeeravond.’ De 20e inmiddels. En die wordt anders dan anders. Grootser. Alle dansvloeren zijn open, inclusief die van de fameuze ‘Vrijgezellenbar’ die zich helemaal bovenin het pand bevindt. Nu al stromen de aanmeldingen binnen.

De Kruisweg. De tent waar de rockers van The Kings (van wereldhit Lola)ooit het podium bestegen, de plek waar Marco Borsato nog voor een fooi optrad, Arne Jansen kind aan huis was. De discotheek waar maar zo Boer Harms een robbertje kwam zingen, net als de Britse popgroep The Fortunes. Vrouwen die -mannen ook trouwens- niet wisten hoe snel ze de dansvloer op moesten rennen wanneer Mannenkoor het karrenspoor ‘Mooi Man’ door de microfoon tetterde. De jeugd helemaal los ging op de hits van Two brothers on the 4th Floor. Het gebeurde allemaal in de Kruisweg. Vervlogen tijden. Door de vele veranderingen van de afgelopen jaren is bijna 70 procent van alle disco’s op slot, weten Roelie Veenema-Rudolphus en Lukas Rudolphus van de Kruisweg te vertellen. Broer en zus runnen samen met Henk Veenema (echtgenoot van Roelie), zus Gienie en zwager Paul Grijpma de zaak aan de Kruisweg 1 in Marum. Gelukkig heeft het familiebedrijf de malaise in discoland altijd aardig op kunnen vangen. De bowlingbanen, het restaurant,  de bruiloften en partijen en de geboekte vergaderruimten zorgden ervoor dat de vijver nooit opdroogde. Maar dat er nu een kentering lijkt te komen, disco weer hip is, jongelui die net als de dertigers en veertigers weer zin hebben in een ouderwets avondje voetjes van de vloer, stemt Roelie en Lucas vrolijk. “Disco komt terug, dat merken we aan alles”, vertelt Lukas die regelmatig weer een propvolle dansvloer constateert in de weekenden.  De verhalen komen los aan de ronde tafel voor in het restaurant.

“Voor de 20e sfeeravond hebben we besloten om de zaal helemaal bovenin ook open te doen. Bij de stappers van toen bekend als de Vrijgezellenbar”, weet Roelie. De Vrijgezellenbar. Dáár gebeurde het op goddeloze tijdstippen. Sjansen en dansen tot je er bij neerviel. Jongelui die niet altijd even gemakkelijk de trap meer afkwamen na een nachtje stappen, herinneren Roelie en Lukas zich maar al te goed. “Door de invoering van het rookverbod zit de bar al ruim 10 jaar op slot. Dat komt omdat we de zaal die aan de discotheek grenst hebben gebombardeerd tot rookruimte. En je moet door die rookruimte heen wil je in de bovenste bar komen. Dat is niet ideaal. Dat lossen we nu op met een speciale rooktent die we buiten neerzetten”, vertelt Lukas terwijl hij de lichten van de grote discotheek aanknipt. De zo’n meter lager gelegen dansvloer licht op. De welvingen van het prachtige plafond van verschillende kleuren glas zijn een lust voor het oog. Net als de immense houten bars met houtsnijwerk van onder tot boven. Achter de glazen deurtjes drankjes te kust en te keur. Van breezer tot Licor 43. “Hier op dit podium stonden The Kings. En later The Fortunes. You’ve got troubles, i’ve got mine, ken je dat? Mijn god, wát een tijd”, glundert Lukas. “Kom, ik zal je de bar boven even laten zien.” Via een naast gelegen –eveneens disco- zaal wandelen we door de rookruimte naar de trap die naar de legendarische Vrijgezellenbar leidt. De royale bar in het midden –met rondom vaste krukken bekleedt met rood lederen zitjes- vult een behoorlijk deel van de knusse ruimte. Met een beetje fantasie zie je de dj plaatjes draaien achter de draaitafel rechts in de hoek. Aan niets is te zien dat er al tijden geen mens in de bar geweest is. “Alles doet het nog hoor”, verzekert Lukas die alleen de tap nog even aan moet sluiten. “En tijdens de sfeeravond staan er oud-medewerkers achter de bar. We dopen het hier om tot feestcafé. Wie er zoal optreedt? TILT Music, een top 40 band die ook artiesten als Marco Borsato en Nick en Simon begeleidt, hier staat een dj en we hebben Sunshine geboekt, een partyband die in de tussenzaal staat. We gaan er een mooi feest van maken!”

Kaarten voor de Sfeeravond van 26 november zijn voor 8 euro te koop bij Primera en de Kruisweg in Marum, Bij Bio Corner Easy Hobby in Leek en bij Bruna en Music Store in Surhuisterveen. Uiteraard zijn kaarten ook aan de kassa verkrijgbaar. Dan betaal je alleen 2 euro meer. De zaal is open vanaf 22:00 en de toegang is vanaf 18 jaar.