‘Dit berust op een misverstand’

actueel

Krijgen veteranen geen hulp meer?

NORG – Wat stond het er mooi vorige week, voorop de Krant. ‘Veteranen krijgen hulp in Norg.’ Amper een weekje later lijkt dat allemaal wat minder zeker. De gemeente Noordenveld heeft namelijk besloten géén planologische medewerking te verlenen aan begeleid wonen met zorg. Bijzonder: initiatiefneemster Ria Janssen vernam het slechte nieuws uit de media. Bovendien verzuimde de gemeente in een eerder stadium een brief te posten. Bijzonder is dat er een afwijzing is voor negen appartementen met zorg in plaats van de vijf die in het pand zijn gevestigd.

Al ruim een jaar konden veteranen met nachtmerries, een kort lontje en depressies terecht bij de Norger-Inn. Janssen richtte een particuliere woonvorm op, met een particulier thuiszorgbureau, een inloophuis en een jeugdsoos. ‘Iedereen die begeleiding of hulp nodig heeft, kan een beroep op ons doen’, zei ze vorige week. Deze week echter, besloot de gemeente geen vergunning te verlenen voor de zorgappartementen in Norg.

Het is medio 2013 als Janssen contact opneemt met de gemeente met het verzoek om vijf zelfstandige appartementen te realiseren in het bestaande gebouw aan de Aserstraat om verder zorg te bieden aan veteranen gediagnosticeerd met PTSS. Eind juli bezocht een brandpreventief medewerker van Noordenveld het pand. Hij constateerde dat het gewenste gebruik niet binnen het bestemmingsplan/beheersverordening past, een omgevingsvergunning voor onder andere bouwen benodigd is en dat de geluidsituatie en brandveiligheid aandacht vragen. De afspraak was vervolgens dat de gemeente de geconstateerde zaken in een brief naar de initiatiefnemer zou zenden. Dit is door omstandigheden een tijd blijven liggen en er is in deze periode ook geen contact geweest. Begin dit jaar heeft de gemeente weer contact opgenomen met Janssen. In dit gesprek werd door haar aangegeven dat er al mensen wonen. Daarna volgde nog een gemeentelijk locatiebezoek door vertegenwoordigers van de vakgroep Handhaving en ROS. Vervolgens ging een brief uit. Onderwerp: de acute brandonveilige situatie. Ten aanzien van het planologisch strijdig gebruik werd afgesproken dat een vooroverleg gestart zou worden en dat onderzocht zou worden of er mogelijkheden voor legalisatie zijn. Volgens de gemeente is nu geen sprake van een bijzondere situatie waarom de betreffende functie zou moeten worden gelegaliseerd. Het betreft niet een beeldbepalend/karakteristiek pand, dat vanuit cultuurhistorisch opzicht behouden zou moeten worden en waarvoor een nieuwe functie benodigd is. En dus, zo stelt Noordenveld, is de gewenste functie op de plek simpelweg niet haalbaar. De verdichting van de woonfunctie, de situering van het pand, de bouw en indeling van het pand, de geluidsbelasting én de extra belasting voor de omgeving leiden tot deze conclusie.

En dus zit Ria Janssen maar mooi met de gebakken peren. Tenminste, zo lijkt het. Volgens Janssen zelf loopt het echter zo’n vaart niet. ‘Het berust op een misverstand. In de afwijzing staat dat we een vergunning voor negen appartementen zouden hebben aangevraagd, terwijl het er maar om vijf gaat. Ook zou ons verzoek zijn afgewezen omdat men bang is voor geluidsoverlast in de buurt. Maar we zitten hier al dik een jaar en we hebben nog nooit klachten gehad. We hebben uiteraard contact gezocht met de gemeente en om opheldering gevraagd, maar juist de mensen die hierover gaan, blijken op vakantie te zijn. De mevrouw van handhaving zei al dat er echt nog wel over gepraat kan worden en dat we even moeten afwachten.” De veteranen hoeven dus niet bang te zijn dat ze ineens op straat komen te staan. Opvallend is dat Janssen zelf nog niks ontvangen heeft. “Ik moest het lezen in het Dagblad van het Noorden, maar wat zij schrijven, klopt niet. Het klopt dat de negen appartementen zijn afgewezen, maar het klopt niet dat we moeten stoppen met de zorg. Wat waarschijnlijk wel een probleem voor de gemeente is, is de horecavergunning die nog op het pand zit. Dat strookt volgens hen niet met de zorg. Waarschijnlijk moet die horecavergunning er dus af. Vooralsnog is het even afwachten. We hebben volgende week een gesprek met de gemeente, dus dan zien we wel verder. Maar vooralsnog kunnen veteranen gewoon terecht bij ons.”

UIT DE KRANT