Dit gaat echt wat worden, dit is een nieuwe Elfstedentocht

Roden Drenthe 200-10

Roden Drenthe 200-9

Roden Drenthe 200Roden Drenthe 200-2Roden Drenthe 200-3Roden Drenthe 200-4Roden Drenthe 200-5Roden Drenthe 200-6Roden Drenthe 200-7Roden Drenthe 200-8Bij de start van de eerste Drenthe 200

RODEN – Zondagmiddag en avond was het al een drukte van belang rond de Brink in Roden. Er hing iets in de lucht, er stond iets te gebeuren. Diezelfde zondagmiddag was de organisatie van de Drenthe 200- wat dat stond er dus te gebeuren- nog en route. Ietwat ongerust. Om te kijken of de veelal onverharde paden door de neerslag wel begaanbaar waren. Dat waren ze, en dus startten maandagmorgen om precies 06.00 uur meer dan 400 mountainbikers voor wat de tocht der tochten in deze discipline moet worden. Tweehonderd kilometer. Vertrek in het donker, aankomst voor het merendeel eveneens in de duisternis.
Als je als nieuw evenement al bij de start om 6.00 uur honderden mensen op de been krijgt, dan weet je dat je goud in handen hebt. Wat dat betreft moeten Johan Wekema en Marco Bos eigenlijk patent aanvragen en zou de gemeente Noordenveld het evenement moeten claimen. Want zonder dollen: dit kan écht een soort van Elfstedentocht worden. Met spektaklel bij vertrek en met een heldenonthaal bij finish. Alle ingrediënten zijn er. Ook wat betreft de diversiteit in deelnemers. Ze waren er bekend, totaal onbekend, prominent, jong en behoorlijk oud. Ook een tandem ontbrak niet. De heroïsche verhalen lagen na afloop op straat. Net als in Friesland dus. De organisatie liet nu 400 helden en heldinnen deelnemen, de prognose is dat dit er volgend jaar tenminste duizend zullen zijn. En wellicht wel meer. Fantastisch idee dus van de Roners Wekema en Bos. En een idee dat past bij de gemeente dat immers dé fietsgemeente van tenminste Drenthe wil worden.

Het vertrek was om 06.00 uur. Klaas Smid, nieuwbakken burgemeester, knalde de renners weg. Hij arriveerde overigens laat, wethouder Wekema maakte zich al wat zorgen. Wekema deed overigens niet mee. Een andere wethouder, Reint Jan Auwema, wel. Dapper, want echt getraind is hij niet. Oké, hij reed de Norger Veldslag met glans, dit is toch van een heel ander kaliber. En voor Wekema, de burgemeester was net op tijd. Het is ook wat: Hoogeveen – Roden. Om 05.00 uur van je huis weg. Maar aan alles was te zien dat Smid het de moeite waard vond. Zijn startschot was dan ook overtuigend. Ook overtuigend, luid en duidelijk was de stem van speaker Michael Wiese. Hij beheerst dit kunstje beter en beter. Wilde hij vroeger – bij voetbalwedstrijden van Griekse clubs bijvoorbeeld- nog wel eens wat grappen maken, nu bleef hij serieus. Niet altijd gemakkelijk voor de Norger quizmaster.
Piet de Boer filmt ondertussen en maakt foto’s. Piet maakt na de twee vast zware kerstdagen een bijzonder montere indruk. Ard Vrielink, voorzitter van Sportstimulering Noordenveld, is er ook. Met Helga. Ard doet niet mee. ‘Tot 150 kilometer zou ik het misschien kunnen, maar dit is me net wat te zwaar’, zegt hij. Wel zal hij deelnemers begeleiden aan het slot van hun beproeving. ‘Het is de bedoeling dat ik dan mee fiets om ze te ondersteunen’, zegt Ard. Heel verrassend is het feit dat Boris Eschendal in burger bij start/finish staat. Want de Drenthe 200, dat is toch net wat voor hem? ‘Dat zou je denken hè,’ lacht Boris. ‘Ook ik ondersteun wel in de eindfase. En misschien doe ik volgend jaar wel mee.’ Pal voor het vertrek rijden nog even twee enorme vrachtwagens door het centrum van Roden. Gelukkig doen zich na de start geen ongelukken voor. De stoet van vierhonderd getrainde en minder getrainde fietsers (met lichtjes) alleen was het bekijken al waard. Kortom: dit is wat, dit wordt wat. Het aantal fotografen was nu al niet te tellen, RTV Drenthe zond de gehele dag uit door een camera bij start/finish te plaatsen en alle zichzelf respecterende media waren van de partij. En dat bij een eerste keer.
Bij het ter perse gaan van de Krant was de uitslag niet bekend. Net als de heroïsche verhalen nog ontbreken. Dat volgt volgende week.