‘Dit gaat eenzaamheid tegen’

Norg samen aan tafel

‘Samen aan tafel’

NORG – Al vele jaren is er in Norg het mogelijk voor ouderen om gezamenlijk te eten. De laatste jaren kan dat in het verzorgingstehuis De Wiekslag. Elke week op de dinsdag van 11.30 tot 13.00 uur kan men voor een klein bedrag ‘Samen aan tafel’. Vrijwilligers begeleiden de maaltijdactiviteit. De Krant at vorige week mee.

We zitten met z’ n tienen rondom een ruime tafel in de gastruimte van De Wiekslag. We eten gezamenlijk met de bewoners van De Wiekslag. Zij zitten aan een andere tafel. Bij ons zijn twee vrijwilligers actief, namelijk Jannie en Mieke. Beiden doen enorm hun best om het de gasten naar hun zin te maken. En die gasten aan tafel komen uit de nabijgelegen Mezenstraat, het ouderencomplex De Garve, De Vijversburg en gewoon uit Norg. ‘Iedereen mag namelijk meedoen,’ zegt Jannie. ‘Het samen eten is niet alleen voor ouderen uit De Wiekslag of uit de directe omgeving. Wie wil, mag samen met ons meedoen. Het is ook voor alle leeftijden. Het gaat ons erom dat wij hebben geconstateerd dat er in Norg veel ouderen wonen die alleen zijn en best wel eens zin hebben om gezamenlijk te eten. Eenzaamheid onder ouderen komt veel voor en dit is nou net een mooie laagdrempelige activiteit om dat tegen te gaan. Elke dinsdag hebben wij ‘Samen aan tafel’. We zijn er blij mee dat dit kan in Norg en dat De Wiekslag ons hiermee helpt. Zij verzorgen het eten en dat is altijd hartstikke lekker,’ zegt Jannie.

De activiteit is al heel lang in Norg. Ooit begonnen bij Hotel Karsten en daarna verhuisd naar de Huiskamersoos aan de Molenstraat. Nu dan is de eetactiviteit in De Wiekslag. Deze activiteit was onderdeel van het welzijnswerk in Norg, de SWN. De vrijwilligers zijn de gehele maaltijd in touw. Aan het begin wordt iedereen welkom geheten, er wordt een glaasje druivensap in geschonken. Daarna wordt er een voorafje gereserveerd en wordt het hoofdgerecht gebracht. ‘Altijd een soepje, daarna twee soorten vlees en twee soorten groenten met aardappelen, pure, gebakken of gekookt. Afsluitend is er een toetje en komt er ook nog eens een kop koffie,’ laat Mieke weten. De sfeer is goed. Er worden verhalen verteld en ervaringen gedeeld. Ontmoeting is een belangrijk doel van deze activiteit. ‘Wat er ook gaande is,’ zegt een deelneemster, ‘op dinsdag ben ik hier van de partij. Op mij kunnen ze rekenen. Ik vind het veel te gezellig hier en wil niet graag een keer afzeggen. Voor mij is dit een fijne onderbreking van de week.’

Ook deze middag smaakt het eten erg lekker. Het loopt ook nog eens lekker vlot. Binnen een uur is alles geserveerd en opgegeten. Wie eens mee wil eten mag zich opgeven bij De Wiekslag aan de Grootveenweg 59 en op telefoonnummer 0592 612143. Wie meer wil weten kan ook met De Wiekslag bellen en vragen naar activiteitenbegeleidster Marleen Schepers. De activiteit ‘Samen aan tafel’ valt onder haar verantwoording.