‘Dit is absoluut goede reclame voor VV Roden’

Roden voetbalverhaal vincent

FC Groningen opent woensdag regionale voetbalschool

RODEN – Hoewel de regionale voetbalschool van FC Groningen eigenlijk pas in september echt los gaat, vindt morgen (woensdag) al de officiële opening plaats met ‘trainen als een prof van FC Groningen’. Ongeveer 140 kinderen zullen anderhalf uur lang getraind worden door jeugdtrainers van FC Groningen. Ook de KNVB-beker is ‘te gast’ in Roden, dus wie met de dennenappel op de foto wil, kan van 15.30 uur tot 17.30 uur terecht. Namens VV Roden wordt Martin Zigterman coördinator van de regionale voetbalschool. Een mooie klus en een taak die, aldus Zigterman, alleen maar voordelen oplevert voor VV Roden.

FC Groningen scout al jarenlang in een brede straal rond de stad Groningen. Een leger scouts in lange regenjas struint de velden in Groningen, Drenthe en Friesland af op zoek naar de nieuwe Arjen Robben, naar die speld in die hooiberg. Tot het afgelopen seizoen werden de gescoute spelers geacht om op woensdagmiddag naar Corpus den Hoorn te komen, voor in elk geval een cyclus van vier weken. Voor ouders had dit nogal wat voeten in aarde, zeker als je wat verder van de stad af woont en gewoon werkt. Dit is één van de redenen dat de FC met ingang van komend seizoen gekozen heeft voor zes regionale voetbalscholen. Kinderen trainen daarom straks op zondagmorgen, dichter in de buurt. VV Roden gaf zich als amateurpartner op en werd gekozen als één van de zes locaties.
En dus zijn de toppers van morgen straks elke zondagmorgen – voor tenminste één voetbaljaargang- te bewonderen op het hoofdveld van VV Roden. ‘Zelfs Piet de Wit heeft daar toestemming voor gegeven’, lacht Zigterman, die straks moet zorgen dat de faciliteiten in orde zijn. ‘Dan moet je denken aan materiaal, aan het veld en de kantine.
Bovendien ben ik het aanspreekpunt van VV Roden voor FC Groningen. Ik moet zorgen dat alles in orde is en dat de trainers onbezorgd kunnen trainen. Lijkt me leuk. Heb ik bijzonder veel zin in.’
Zigterman was al actief voor de club. Hij was het afgelopen seizoen bijvoorbeeld leider van F1, niet geheel toevallig het team waarin zijn zoon Ruben speelt. En een succesvol team, want behalve de Noordenveldcup werden de talenten zowel voor de winter als na de winterstop kampioen. ‘Op een gegeven moment belde jeugdvoorzitter Marc Brink. Of ik wel coördinator van de FC Groningen voetbalschool wilde worden. Ik heb daar veertien dagen over nagedacht, al was ik er voor mezelf wel eerder uit. Dit lijkt me leuk. En bovendien denk ik dat dit prima is voor de club.’ Zigterman denkt aan een nog positievere uitstraling bijvoorbeeld. ‘De beste jeugd traint straks hier in Roden. Er komen mensen mee en er komen mensen kijken. Dat betekent extra mensen in je kantine. Mensen leren VV Roden straks beter kennen. En onze accommodatie is natuurlijk prachtig. Ze trainen straks op het hoofdveld. Dat is prachtig en ook bijzonder, want FC Groningen zocht in principe clubs met een kunstgrasveld. Als de weersgoden ons goed gezin zijn, dan ligt hier vrijwel altijd een strak grasmatje. Wij zullen er alles aan doen om die mat perfect in orde te maken en te houden, al blijven we natuurlijk afhankelijk van het weer.’
Of het feit dat Hoofd Opleidingen Paul Raveneau Roner is heeft meegespeeld bij de toewijzing van Roden als één van de zes opleidingscentra, weet Zigterman niet. ‘De voetbalschool valt onder Paul’s verantwoordelijkheid al is er namens FC Groningen wel iemand anders die dit verder coördineert. Paul heeft wel al vroegtijdig gezegd dat Roden een geschikte locatie zou zijn. Maar hoe dan ook, dit is een mooie stimulans. Morgen bijvoorbeeld, mogen zes jeugdtrainers van onze club de trainers van FC Groningen assisteren. Dat is natuurlijk enorm leerzaam. Bovendien kan het zomaar zijn dat er gedurende het seizoen aan aantal thema-avonden gehouden worden, die ook al heel nuttig voor ons eigen kader kunnen zijn. Pure winst, als je het mij vraagt. En de trainers kunnen uiteraard elke zondag komen kijken hoe er getraind wordt. Alleen dat al is bijzonder en leerzaam.’
Zigterman was eigenlijk een echte VV Gorecht-man. Via zijn zoon kwam hij in aanraking met VV Roden. ‘Een fijne club. Ze proberen alles zo goed mogelijk te doen. En natuurlijk gaat er wel eens iets mis, maar waar niet? Ik ben inmiddels een VV Roden-man geworden, dat durf ik nu wel te zeggen’, besluit Zigterman, in het dagelijks leven financieel adviseur.

Nog even over morgen. De 140 kinderen worden van 15.30 uur tot 17.30 uur op professionele wijze getraind. Aansluitend vindt een wedstrijdje plaats tussen door FC Groningen geselecteerde spelers en spelers van VV Roden. Deze wedstrijd begint om 17.30 uur. ‘Een officieel startschot is er niet. We gaan gewoon lekker voetballen. Want daar draait het tenslotte allemaal om.’ Overigens maakten het afgelopen seizoen slechts twee spelers van VV Roden deel uit van de voetbalschool van FC Groningen: Sander Knop en Alain Raveneau.