‘Dit is de kers op de taart na een fantastisch jaar’

And the winners are……

RODEN – Het jaarlijkse Sportgala Noordenveld kan wederom als een succes worden beschouwd. In een goedgevulde Pompstee te Roden, werden de sporthelden tijdens deze gala-avond geëerd voor hun prestaties. Het leverde een vrolijke en emotionele avond op, met natuurlijk vele winnaars.

De avond werd ingeluid met een spectaculaire BMX-show van Sietse van Berkel. Van Berkel liet zien tot wat hij in staat is met zijn BMX en sprak de vurige wens uit dat hij op de Olympische Spelen van 2024 wellicht mee kan doen aan het nieuwe BMX-onderdeel. Na deze opening nam presentator Michaël Wiese het woord tot zich. Hij kondigde direct de eerste categorie aan en – volgens Wiese – misschien wel de mooiste categorie aan. Het betrof de Sporters met een Beperking. Dit jaar waren er twee genomineerden: de zwemmers van Flotar Roden en handbiker Thijn Buigholt. Ondanks dat alle sporters op het podium een medaille kregen voor hun prestaties het afgelopen jaar, was het Thijn die werd uitgeroepen tot ‘Sporter met een Beperking 2018’. Mede door zijn prestaties tijdens de handbikebattle in Oostenrijk – waar hij volgend jaar ook weer aan zal deelnemen – kwam de prijs hem toe.

De volgende categorie was die van de talenten. Dat liefst zes talenten zijn genomineerd voor deze prijs, geeft aan dat het met de Noordenveldse sporttoekomst wel goed zit. Van de zes genomineerden, werden kickbokser Christy Bo, en inline-skakers/schaatsers Gijs Kamp en Remo Slotegraaf het podium op geroepen. Wat opviel uit de gesprekken met de sporters, is hoeveel trainingsarbeid er wordt verricht. De gehele avond bleek dat vele sporters toch gauw vijf tot zes dagen per week met de sport bezig zijn. Deze jonge talenten vormen hier geen uitzondering op. Het was Rodenaar Gijs Kamp die uiteindelijk zijn handen van vreugde in de lucht kon steken. Hij is hét talent van de gemeente Noordenveld in het sportjaar 2018.

Bij ‘Evenement van het Jaar’ verdringen de wielerevenementen elkaar jaarlijks. Echter, dit jaar dingen ook een tennis- en voetbalevenement mee. Het REO NRT StaanArbo toernooi ging van een twee- naar een driesterrentoernooi en het Mini 4×4 Voetbaltoernooi van geestelijk vader Johan Wardenier is een succes. De andere twee evenementen zijn de Veldslag om Norg en de Drenthe 200. Johan Wekema is degene die namens de Drenthe 200 de prijs in ontvangst mag nemen. Voor het tweede jaar op rij wordt dit modderige evenement verkozen tot hét evenement in de gemeente Noordenveld. In totaal heeft Wekema nu zes beeldjes thuis staan. Vier van de Slag om Norg en twee van de Drenthe 200. Voor een geslaagd evenement: even Wekema bellen.

Voor de pauze rest nog één ding: het uitreiken van de Ben Boers Oeuvreprijs. Vernoemd naar de oud-journalist van De Krant, die zich op allerlei mogelijke vlakken bezighield met sport. Nog steeds is de familie van Ben aanwezig bij het Sportgala en dit jaar verrichtte weduwe Annie zelf de overhandiging van de prijs. Een speech van wethouder Jeroen Westendorp ging hieraan vooraf. Hij heeft namens de gemeente Noordenveld onder andere ‘sport’ in zijn portefeuille en werd hierom gevraagd de winnaar van de oeuvreprijs te introduceren. De prijs ging dit jaar naar Eddy Lagro, die zich al jaren inzet voor Flotar. Ondanks de aanwezigheid van zijn familie, had Eddy niet durven vermoeden dat híj vandaag in het zonnetje zou worden gezet. De spotlights richt hij liever op de zwemmers van Flotar, maar zaterdagavond ontkwam hij er niet aan. Op het podium haalde één van de zwemmers herinneringen op aan de afgelopen jaren, met de Special Olympics in Spanje als hoogtepunt. Een schitterend moment, zo vlak voor de pauze.

Na de pauze werd het publiek opgezweept met een korte workshop van Hit-It. Gezamenlijk werd er gestampt en geklapt op de maat van ‘We will rock you’. Het bracht nieuwe energie onder de aanwezigen en bleek de opmaat voor een mooie tweede helft van het Sportgala.
Dat begon met de uitverkiezing tot ‘Sportman van het Jaar’. Op het podium stond wielrenner Adne Koster, voetballer Enrico Wardenier en tennisser Jarno Jans. Die laatste werd – tot zijn verbazing – uiteindelijk uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. ‘Heel mooi’, zei hij, toen presentator Wiese hem vroeg of hij er blij mee was. ‘Dit is de kers op de taart na een fantastisch jaar.’

De titel Sportvrouw van het Jaar ging naar Maaike Verweij. Zij stond op het podium met de winnaar van vorig jaar, Linda Boelens, die eveneens weer genomineerd was. Maaike won het NK Marathon op de skeelers en schurkt tegen de nationale top aan. De 18-jarige is op weg om een grote te worden. ‘Dit is echt hartstikke gaaf, super leuk!’, aldus Maaike die zowaar superlatieven tekort kwam.

In de categorie Sportploeg van het Jaar, zagen we VV GOMOS hun titel prolongeren. Hoe kan het ook anders? Niet eerder wist een Noordenveldse voetbalploeg de eerste klasse te bereiken. Het team van Wim Bakering was ontzettend trots op de titel en vierde een uitbundig feestje.

Met het verdelen van de prijzen, het bedanken van de jury en de organisatie, resteerde nog het optreden van Candy Soda Popcorn (overigens ook nog genomineerd voor Sportploeg van het Jaar). Met een spetterende performance, werd het Sportgala waardig afgesloten. Aan de band Dominngus & Friends was het na tijd nog goed toeven in De Pompstee. Al met al een zeer geslaagde vijftiende editie van het Sportgala van Noordenveld!