‘Dit is gewoon een unicum’

Open Fries kampioenschap 2015a

Nieuw-Roden Futsal Dames met Wiebe Kooiker van ‘niets’ naar Eredivisie

NIEUW-RODEN – Open Fries kampioenschap 2015Damesvoetbal is de snelst groeiende sport. In Nieuw-Roden gaat het nog sneller. Het eerste vrouwenzaalteam is als een komeet omhoog geschoten. Het futsalteam heeft zelfs geschiedenis geschreven: voor het eerst en als enige Drentse vereniging in het walhalla van het dameszaalvoetbal: de eredivisie.

Grote man achter het succes is Wiebe Kooiker, die momenteel in Italie bivakkeert. Bella Italia, waar de naam Nieuw-Roden ook bekend is, doordat ze de ‘Valtellina Cup’ hebben gewonnen. “Kooiker neemt de dames overal mee naar toe. Ze doen mee op allerlei buitenlandse toernooien. En niet voor spek en bonen, want de prijzenkast puilt uit.”, vertelt Ad Witlox, woordvoerder en trotse voorzitter van VV Nieuw-Roden. “Dit is gewoon uniek wat deze vrouwen gepresteerd hebben”. En het einde is nog niet in zicht. Want de honger van de zeer ambitieuze Kooiker is nog niet gestild. De Tolbertenaar wil ook het veldteam op een hoger niveau hebben. De derde klasse –waarin geen enkele regionale club in speelt- is het doel. Maar het eerste plan is geslaagd: de eredivisie.

Vier jaar geleden is het begonnen. Zaalvoetbal was groeiende bij Nieuw-Roden. “De trend in de senioren is: vriendenteams. Maar vaak zijn er niet genoeg vrienden. In de zaal heb je minder spelers nodig. Wiebe Kooiker kwam vervolgens in beeld. Kooiker, die zelf actief was voor Tolbert 3 en een talentvolle dochter Martine heeft, zocht een vereniging voor zijn ‘plan’, een goed damesteam. We zeiden: wat moet je bij Nieuw-Roden? Hij was al bij meerdere clubs geweest, maar daar kwamen ze zijn beloftes niet na. Aanvankelijk hadden we één damesteam voor in de zaal. In het eerste jaar – in een lagere klasse- werd hij daarmee gelijk kampioen. Ook het tweede seizoen werd de titel behaald. Het was het jaar dat de Tolbert-dames overkwamen. Dat was aanvankelijk het eerste team. Dit werd omgedraaid nadat dit team degradeerde uit de Hoofdklasse. In het eerste jaar in de Hoofdklasse werd Nieuw-Roden opnieuw meteen kampioen”. En aan de vooravond van Kooiker’s vierde jaar wacht nu de Eredivisie. Inmiddels heeft Nieuw-Roden drie herenzaalteams en vier damesteams. En daarnaast zijn er twee jeugdfutsalteams op MB-niveau actief in de zaal. In de herfst gaat, in samenwerking met Indoor Soccer, de academie van start, voor meiden vanaf 7 jaar.

“De kracht van Wiebe is dat hij het damesvoetbalwereldje kent. Door zijn dochter en zijn Tolbert-verleden. Hij haalt de goede voetbalsters. Dames melden zich wel eens aan. Ze krijgen de kans, maar de ene redt het wel en de ander haalt het niveau niet. Er is bij Nieuw-Roden enige scepsis over dit succesteam, ook van het damesveldteam. Het bestuur staat echter vierkant achter Wiebe. Dit clubje speelt wel als enige van Drenthe in de Eredivisie. Nooit eerder kwam er een Drents futsaldamesteam uit in de eredivisie. Het wordt straks wel reizen, tot naar Zuid-Holland. Ze trainen heel weinig, maar dat komt omdat ze heel veel wedstrijden spelen. Op dinsdag trainen de dames in de Rodenburghal in Leek, onder leiding van KNVB-trainers, donderdag op het veld en de thuiswedstrijden in de eredivisie, worden komend seizoen afgewerkt in Sportcentrum aan de Sunckemahal, want daar zijn tribunes. Wiebe schat een middenmootpositie in voor dit team. Nieuw-Roden zal spelen onder de naam ‘KTP Nieuw-Roden’. De afkorting staat voor Kooiker Turn Key Projecten. Kooiker is van oorsprong schilder en zit nu in de bouwwereld. Hij wordt bij het team bijgestaan door Engbert IJpma. In deze eredivisie worden de vrouwen niet betaald. Ze betalen gewoon contributie. Financieel moet het wel breder, neem alleen al die reiskosten”. Witlox is vol lof. “Jij wilt niet weten hoe goed ze kunnen voetballen. Ze zijn fysiek sterk, motorisch goed en de techniek is goed ontwikkeld. Ook tactisch zijn ze geschoold. En- heel belangrijk in zaalvoetbal- is dat de dames de omschakeling beheersen tot in de perfectie. Nogmaals, Wiebe’s eerste doel is bereikt. Nu nog het veldteam, dat personele problemen kent. Het is een typisch vrouwenprobleem. Voor een damesveldteam moet je minstens twintig leden hebben. In de zaal hebben we er geen last van. Doordat we in de Eredivisie spelen staan ze nog net niet in de rij.” Voor alle informatie over het eredivisiedamesvoetbalteam: www.ktpnieuwroden.nl