‘Dit is het beste voor de hele gemeente!’

Afbeelding
actueel

Lot Ot en Sien op camping onzeker

RODEN – Aan het gesteggel rond de verkoop van Ot en Sien camping in Roden lijkt maar geen einde te komen. In februari van dit jaar bood de gemeente de antieke camping te koop aan. Kamperen is immers geen kerntaak van de gemeente en bovendien kun je dat beter overlaten aan ondernemers, was de gedachte achter de verkoop. Nadat onderneemster Rolina Bekkema van het naastgelegen Ky-Hotel haar ondernemersplan had ingediend, stuurde wethouder Reint Jan Auwema haar een mailtje: plan interessant, bod te laag, luidde de boodschap. Een tijdlang hoorde Bekkema niets. Tot een medewerkster van de gemeente belde: het college wilde de camping toch niet van de hand doen. Dat pikte de onderneemster niet. Nu moet de wethouder opnieuw met Bekkema om de tafel om tot een oplossing te komen.

“Christa Boersen van de gemeente belde me, op een maandagmiddag ergens in oktober was het”, begint Bekkema haar verhaal. “Ze durfde me het nieuws niet door de telefoon te vertellen, zei ze. Ze wilde me persoonlijk spreken. Het college wilde de camping toch niet privatiseren, was het nieuws. Ik was totaal verbaasd. Dezelfde dag nog ben ik met mijn ondernemersplan naar alle partijfracties van de raad gegaan om mijn bedoelingen toe te lichten. Zij hadden toevallig fractievergadering. En wat bleek? Ze waren helemaal niet op de hoogte van mijn plan! Het college had het niet eens gecommuniceerd met de raad! Bizar toch?”, zegt de onderneemster die al sinds 2008 haar oog op de camping had laten vallen. “Ik heb nota bene de boel vast laten leggen bij de notaris inclusief een bankgarantie. Precies conform de wensen van de gemeente. “De camping stond te koop bij Recreatief Bedrijfsmakelaars in Assen. Zij boden mij aan hierin te adviseren. Samen bekeken we wat voor soort camping het is, welke mogelijkheden er zijn en wat er geïnvesteerd zou moeten worden om aan de huidige normen te kunnen voldoen. Daar is een bod uitgerold. Beslist geen knullig bod hoor”, verdedigt Bekkema zich. Ik ben met hun advies meegegaan.”

Historische look, nieuw jasje

De camping, die stamt uit de tijd van de postkoets, moet een totale metamorfose ondergaan wil het weer aantrekkelijk worden voor kampeerliefhebbers. Alles is oud en versleten. Koningin Juliana heeft het ooit geopend. “Wat ik wil met de camping? Wat ik hier met het Ky-hotel ook heb gedaan: een historische look met het comfort van nu. Ot en Sien mag blijven, maar ik trek ze nieuwe jasjes aan. Natuurlijk zeggen mensen: waar begin je in godsnaam aan? Er moet flink geïnvesteerd worden, zeker twee ton. De infrastructuur moet opnieuw aangelegd worden, de gebouwen zijn oud en er zit asbest in. De gemeente geeft geen enkele garantie en is nergens aansprakelijk voor. Een schone grond verklaring geven ze ook niet. Echt, je weet niet wat je staat te wachten. Natuurlijk neem ik veel risico. Het betekent dat ik tien jaar aan het hobbyen ben. Daar hoeven we niet omheen te draaien. Wat mij dan toch beweegt? Ik heb met dit hotel onderhand zeven awards gewonnen. En ik heb maar zeven kamers. Meer zit hier niet in. Ik heb altijd hectische banen gehad. De kans dat ik me ga vervelen is groot. Ik ben wel toe aan een nieuwe uitdaging! Het is mijn bedoeling om de camping, net als het hotel, op de monumentenlijst te krijgen. Ik wil alles in ere herstellen. Het terrein aanplanten met oude fruitrassen, meidoornstruiken, precies zoals het hoort in een Drents landschap. Het Drents Plateau adviseert mij hierbij.”

Waarom de gemeente de camping toch wil houden, is Bekkema een raadsel. “Het bod zou te laag zijn en het zou de gemeente te veel tijd kosten om met verschillende partijen te onderhandelen. Maar dat geloof ik niet. Het bod was in de eerste instantie helemaal niet belangrijk”, zegt ze terwijl ze de gemeentelijk stukken op tafel legt. “Kijk maar. Het plan weegt voor 70 procent mee in het besluit en het bod telt voor dertig procent. Ik denk dat de werkelijke reden anders ligt. Ze willen de camping platgooien en bij Landgoed Mensinghe aantrekken. Of misschien wil de burgemeester geen camping in zijn tuin, hij woont er immers naast. Terwijl je toch, juist in een tijd als deze, moet bekijken wat goed is voor het dorp Roden? De campinggasten besteden wel hun geld in het dorp hè? Ze hebben me wel een erfpachtconstructie voorgesteld. Maar ik ga echt niet twintig jaar investeren zodat de gemeente de boel daarna goed kan verkopen. Ik ben niet gek! Bovendien wisselt de wacht daar ook voortdurend. Misschien is er over twintig jaar wel geen gemeente meer. Maar goed, ik heb er ondanks dat we er nog niet uit zijn, het volste vertrouwen in. Dit is gewoon het beste voor de hele gemeente. Daar ben ik van overtuigd.”

Stichting Buitenrust

Op de camping staan 7 stacaravans, is er plaats voor 19 tourmodellen en zijn er 60 tentenplekken. Ruimte voor uitbreiding is er niet. Het terrein wordt nu beheerd door de Stichting Buitenrust. Zij mogen er tot 1 januari 2018 gebruik van blijven maken, tegen een vergoeding van 10.000 per jaar. De vereniging snapt er helemaal niets van dat de gemeente de camping kwijt wil. Ze willen er graag blijven, het liefst zouden ze een erfpachtconstructie afsluiten voor 10 jaar. De vereniging regelt alles zelf, zorgt voor inkomsten en heeft een goede bezetting van vaste gasten, zo laat voorzitter Renze Schat weten in een mail. “In een eerder gesprek van 2 september 2013 heeft de wethouder toegezegd dat de camping kan blijven bestaan. Ik citeer: ‘bestemmingsplantechnisch staat niets het voortbestaan van de camping in de weg’. Nou, dan is het argument dat de gemeente geen taak ziet in het beheren van een camping toch geen argument?”, stelt Schat.

Wethouder Auwema verwacht op zeer korte termijn met een boodschap voor Bekkema te komen. “Dat heeft de raad mij opgedragen hè?”, reageert hij lachend. Wat die boodschap precies inhoudt, kan Auwema nog niet vertellen. “Laat ik het zo zeggen: ik zou het mooi vinden om een oplossing te vinden waar iedereen gelukkig mee is. Maar inmiddels weet ik ook, in mijn korte bestaan als wethouder, dat dat onmogelijk is. De belangrijkste discussie is, of wij als gemeente de grond willen afstoten óf dat we het in eigendom willen houden. Waarom we het willen houden? Omdat het centraal ligt. Het grenst aan het landgoed van Mensinghe. Of we er dan graszaad in stoppen? Dat is wel erg kort door de bocht. We hebben er nog geen plannen mee. Maar goed, we moeten eerst het gesprek aangaan en samen bekijken welke aanknopingspunten er zijn. Dat doen we op zeer korte termijn.”

UIT DE KRANT

Lees ook