‘Dit is meer dan een gewone activiteit’

Afbeelding
actueel

Kledingbeurs GirlzThing ‘loopt uit de hand’

LEEK – Een drukte van jewelste, eigenlijk de gehele dinsdag in Jongerencentrum Punt 1 in Leek. Daar organiseerde het meidenwerk –GirlzThing- een kledingbeurs. Een succesvolle kledingbeurs waar ongeveer honderd dames op afkwamen. De Krant nam een kijkje.
Vorig jaar werd er voor het eerst een kledingbeurs gehouden. De belangstelling was groot en de meiden, veelal in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar, wilden het best wat grootser aanpakken. ‘Laat alle dames maar komen’, besloten ze, en dus was het dinsdagavond een drukte van jewelste in Punt 1. Het was meer dan een kledingbeurs, het was ook de ontmoeting die centraal stond. Ontmoetingen tussen jonge meiden, wat oudere ‘meiden’ en allochtonen bijvoorbeeld. Voor die laatste groep was zelfs vervoer geregeld. Dat deed een mevrouw die ook in Punt 1 vrijwilligerswerk verricht. ‘We zitten hier maar fijn zo. Nu we opgenomen zijn binnen Noordermaat zijn de lijnen heel kort. Ik kan je ook niet echt vertellen wie deze beurs nou eigenlijk organiseert, want iedereen helpt gewoon mee. Dus ook vrijwilligers van andere afdelingen. Heel mooi om te zien’, zegt jongerenwerker Judith Oosterhuis. De dames die dinsdagavond een bezoek brachten, lieten de portemonnee thuis. Er werd gewerkt met waardebonnen. Cliënten van de Voedselbank waren attent gemaakt op de beurs en ook de drankjes –koffie, thee, fris- werden gratis aangeboden. Er was kleding voor iedereen, in vrijwel elke maat. Chique, modern en klassiek. Te kust en te keur. Monique en Nina verzorgden het avondeten. Bijzonder: Monique woont in Roden. ‘In mijn woonplaats heb je zoiets niet. Ik ga dus met alle plezier naar Leek. In Roden is echt heel weinig te doen’, zegt ze. ‘Ik weet dat mijn collega’s Theo van der Veen en Femma Bezu best actief zijn’, zegt Oosterhuis. ‘Ons voordeel is wel dat we hier in Leek in tegenstelling tot Roden een mooie ruimte hebben’, lacht ze tevreden.
Meidenwerk is overigens meer dan het organiseren of afwerken van activiteiten. Er is altijd wel een thema. ‘Een extra leveltje noem ik dat’, zegt Judith. ‘Als we eten praten we over gezonde voeding en het belang daarvan. Deze meiden veranderen. Lichamelijk en geestelijk. We doen bijvoorbeeld aan zelfverdediging, we dansen. De meiden hebben op deze manier ook echt wat aan elkaar. Praten met elkaar en hebben gewoon een sterke band.’
De meiden kregen overigens behoorlijk wat steun van het Leekster bedrijfsleven met kledingrekken, hangers en tasjes. ‘Het is een soort sneeuwbal geworden. Iedereen wil meedoen, wil er bij horen. Behalve kleding kregen we accessoires, iedereen wilde wel iets doen’, zegt Judith tevreden. De overgebleven kleding werd woensdag naar de kledingbank gebracht, de accessoires naar een tweedehands winkel. En zo kwam alles goed terecht. Met dank aan de actieve meiden uit Leek.

UIT DE KRANT