‘Dit is toch echt uniek hoor’

Roden scootmobielpad OG-2

scootmobielpad geopend én goed bevonden

RODEN – Mensen die gebruik maken van een scootmobiel kunnen vanaf vorige week ook gebruik maken van het pad door het Sterrebos richting stuw. Het pad is verbreed, verhard en dus geschikt voor mensen in scootmobiel. Dinsdag werd het pad officieel geopend door wethouder Gerrit Alssema.

Feiko Gosliga komt uit Norg. Hij maakt gebruik van een scootmobiel en komt om iets voor elf uur in de ochtend met een taxibusje aan. Feiko wil het pad testen. Dat doet hij ook, pal nadat wethouder Alssema een vlaggetjeslint heeft doorgeknipt. Met dertien kilometer per uur rijdt Feiko vanaf het begin van het aangelegde pad naar de stuw, een tocht van ongeveer een kilometer. Die tocht verloopt gesmeerd, tot aan de stuw. Daar moet Feiko even met een been aan de grond, om niet uit de scootmobiel te vallen. Reden: er is wat hoogteverschil wat betreft pad en stuw. Overigens had een meneer op een fiets daar, meteen na de opening, al luidkeels voor gewaarschuwd. ‘Maar verder, prachtig pad hoor. Niks mis mee. En het is hier natuurlijk prachtig. Ik ga zeker vaker gebruik maken van dit pad. En ik hoop dat ze nu na Nietap en Roden in Norg beginnen. Dat er een soort netwerk aan scootmobielpaden komt. Dat zou mooi zijn. Want sinds ik afhankelijk ben van een scootmobiel, heb ik echt prachtige natuur en mooie paden ontdekt. Sommige zijn helaas moeilijk begaanbaar’, weet Feiko, die vanaf de stuw, via Lieveren, heerlijk in de warme zomerzon naar huis rijdt. Feiko heeft een prima morgen zo.
Ook tevreden is Henk Kouwenberg, voorzitter van het gehandicaptenplatform. Kouwenberg prijst de rol van Staatsbosbeheer en met name de gemeente Noordenveld. ‘Het heeft allemaal niet zo heel veel geld gekost, maar het is wel bijzonder snel gegaan’, zegt Kouwenberg. Nadat Staatsbosbeheer zand had geleverd, hadden medewerkers van de gemeente de paden verbreed en verhard, voor dat Kouwenberg kon vragen wanneer ze er aan zouden beginnen. En dat is bijzonder, in een wereld waarin ‘we’ denken dat alles binnen het gemeentelijk apparaat heel traag verloopt. Kouwenberg heeft wat met het pad. ‘Ik ben in 1976 in Roden komen wonen en vanaf 1977 heb ik samen met de kinderen- ook in mijn rol als onderwijzer- best veel gebruik gemaakt van dit pad. Zoeken in de natuur, gewoon wandelen. Heerlijk. Ik denk ook dat veel mensen romantische herinneringen aan dit pad hebben. Dit pad verdient het om voor iedereen toegankelijk te zijn. Dit moet voor iedereen bereikbaar zijn. Dit is de overtreffende trap van het ommetje in Nietap, als je het mij vraagt.’
Wethouder Gerrit Alssema, zoals gebruikelijk op de Batavus-fiets, heeft ook al herinneringen aan het pad, al zijn die niet altijd positief. Hij herinnert zich nog goed dat ooit een horde muggen hem en zijn kinderen aanviel. Gevolg: rode benen van de bulten. ‘Ik hoop dat mensen die gebruik gaan maken van dit pad, dat bespaard blijft’, lacht de wethouder. ‘Maar goed; dit is toch uniek hoor. Geloof me maar. Het zou inderdaad mooi zijn als we straks weer ergens pad aan zouden kunnen pakken. Ik denk dat we daar binnenkort maar eens over in conclaaf moeten.’
Feiko is dan al onderweg, gadegeslagen door ondermeer voormalig wethouder Klaas Haan. ‘Als een pad maar minimaal zeventig centimeter breed is, dan is het voor ons te doen. Dit is een heel mooi pad, behalve het laatste stukje dan. Daar zal iets aan moeten gebeuren. Weet je wat ook zo’n mooi pad is? Dat van Zuidvelde naar Westervelde. Maar dat pad is nu voor ons amper begaanbaar door de wortels van bomen’, zegt Feiko.  Henk Kouwenberg en Gerrit Alssema zijn ondertussen ook bij de stuw. Ze geven aan iets aan het hoogteverschil tussen stuw en pad te gaan doen. En dat is een geruststellende gedacht. Ook voor Feiko.

Roden scootmobielpad OG-4