‘Dit kan heel veel betekenis hebben’

wilma-veldkamp

Wilma Veldkamp uit Roden schrijft biografieën

RODEN – Ze werk aan de Van Panhuysschool in Leek maar was al langer gek op schrijven en lezen. En dus wilde ze er op dat vlak graag ‘iets bij doen’. Dat is uiteindelijk het schrijven van biografieën geworden. Wilma Veldkamp schrijft voor iedereen die dat wil het levensverhaal aan de hand van gesprekken die ze met die mensen voert. ‘Dit kan heel veel betekenis hebben’, zegt Wilma.

‘Ik ben gek op schrijven en mensen’, vertelt Wilma. ‘Met het maken van biografieën combineer ik deze zaken. Dit kan heel veel betekenis hebben. Kinderen bijvoorbeeld, weten heel veel dingen niet van hun ouders. Met het schrijven van een biografie blijven herinneringen wél bewaard.’ Het maken van een biografie of levensverhaal vergt tijd. ‘Het luistert natuurlijk allemaal heel nauw. Wat wil iemand kwijt? Het is zaak dat goed af te bakenen. Het maken van een biografie is zeker een vertrouwenskwestie. Daarom ook kijken we vooraf of het klikt’, zegt Wilma, die voor het schrijven Biografiebureau Veldkamp oprichtte.

Wilma weet dat veel mensen best een biografie willen. ‘Nu is het de vraag of ze de stap ook echt zetten.’ Wilma schreef al veel. Over haar eigen kinderen bijvoorbeeld. ‘Ik schrijf heel regelmatig over hun ontwikkeling. Lijkt me leuk voor later. Kunnen ze teruglezen hoe ze vroeger waren’, zegt Wilma die als ze tijd over heeft ook graag leest. Hoe een biografie er uit gaat zien, dat ligt voor een groot deel aan de klant. ‘Ik leg bepaalde thema’s voor, maar alles is in principe bespreekbaar. Ik leg ze vragen voor. Gelardeerd met oude foto’s wordt het een prachtig boek. Ik verwacht ongeveer vier maand met een biografie bezig te zijn. Nogmaals, het luistert allemaal heel nauw. Het moet echt perfect zijn. Ik kan niet wachten om met de eerste te beginnen. De combinatie mensen en schrijven spreekt me echt aan.’ Wilma hanteert een vaste prijs van 1750 euro. Daarvoor krijgen mensen één boek. ‘ Dit doe je ook maar één keer. Dit kan zo waardevol zijn. En bovendien ben ik er lang mee bezig. Mensen die zelf niet meer kunnen schrijven, die het lastig vinden om met de computer om te gaan of mensen die hun verhaal liever aan iemand vertellen dan het zelf op papier te zetten; ze zijn allemaal welkom. Ik hoop heel snel te kunnen beginnen. Ik ben er klaar voor.’

Voor informatie kan men bellen met 06-10473229.