“Dit wordt echt een heel leuke zanghappening voor de hele familie”

Peize KC Joke Voois

Campus Borealis geeft op 28 november

familieconcert ‘O, kom er eens kijken!’

“Campus Borealis, de naam van ons koor, is Latijn voor ‘Noordenveld’,” zegt koorvoorzitter Joke Voois, terwijl ze voor het koorlogo poseert. “Het complete logo bestaat uit een cirkel die gevormd wordt door de letters C en B. Ze zijn hecht aaneen verbonden en beelden daarmee de kring van koorleden uit,” verklaart ze nader. Eerder zong in Amsterdam geboren Joke in het ter ziele gegane Roder Christelijk Gemengd Koor. “Met een groepje daaruit overgebleven zangers hebben we in het voorjaar van 2012 Campus Borealis opgericht omdat we het jammer vonden dat de klassieke zang die wij beoefenden, verloren zou gaan.” Inmiddels telt Campus Borealis 35 zangers, waaronder 8 mannen. “Waarvan we er graag nog meer bij willen hebben,” zegt Voois er meteen bij.

Doel van dit koor dat je niet van het predicaat ‘christelijk’ hoeft te voorzien, is het beoefenen en uitvoeren van klassieke muziek, zowel wereldlijk als religieus. Daarbij staat vooral de muziek uit het classisisme centraal, vertelt de voorzitter die als kind al graag zong. “Mijn moeder zong de hele dag en dat heeft ze kennelijk op mij, een van de acht kinderen, overgedragen,” haalt Voois herinneringen op. Ze woont sedert dertig jaar in Drentse contreien. “We zijn vanwege het pastorale werk van mijn overleden echtgenoot eerst in Roderwolde gaan wonen en zijn daarna, via Assen en Zwartemeer, zeven jaar geleden in Peize ‘neergestreken’. Nee, hier ga ik zeker niet weg, Amsterdam trekt me in geen enkel opzicht meer,” stelt ze vastberaden vast. Waarna ze soepel op haar doel met dit interview afstevent.

Dat is het Sinterklaas familieconcert dat onder de toepasselijke naam ‘O, kom er eens kijken!’ op vrijdagavond 28 november in Op de Helte aan de Touwslager in Roden wordt gegeven. “Dat wordt echt bijzonder, heel leuk ook voor kinderen om samen met hun ouders en grootouders heen te gaan,” begint ze wervend. “En dat niet alleen qua zang, maar ook om de aankleding en de sfeer. Het wordt allemaal heel leuk. Als koor zingen we weliswaar klassieke liederen, dat is het repertoire waarin het koor is gespecialiseerd, maar weet je dat in het classisisme veel kinderliedjes zijn gecomponeerd? Zoals de Kindersymfonie van Edmund Angerer, waarbij ook muziekinstrumenten aan bod komen, de Sinterklaascantate van Bernard Zweers en door Johannes Brahms gecomponeerde Zigeunerlieder? Die zingen we allemaal tijdens dit Sinterklaasconcert. Daarbij is ook een meezingrol voor het publiek weggelegd. Ons koor staat onder leiding van onze vaste dirigent Bernard Slofstra, terwijl als gasten de vooral in deze regio bekende sopraan Titia Keizer – haar kinderkoor vervult eveneens een rol! – en de bas Peter Jagt meezingen en solopartijen vertolken. Pianiste Violetta Land, uit Oekraïne komend maar al jaren in Roden wonend, verzorgt de muzikale begeleiding. Echt, ik kan het niet genoeg benadrukken, dit wordt een prachtig concert waarmee we jong en oud een plezier willen en vast ook zullen doen.”

Waarna Joke Voois op verzoek nog wat meer over het koor vertelt. “We repeteren – met uitzondering van de zomer – elke maandagavond van acht tot een uur of tien in de Doopsgezindekerk aan de Padkamp in Roden. Nee hoor, noten hoef je niet te kunnen lezen, de sfeer is altijd gezellig, we vormen een fijne groep waarin je je snel thuis zult voelen. Wie in principe interesse heeft, mag – graag zelfs – best een paar keer vrijblijvend meezingen om daarna te beslissen, of ‘het wat is’.Welkom!”

Dat ‘welkom’ herhaalt ze, geldt zeker voor ouders, grootouders en hun (klein)kinderen voor het sinterklaas-familieconcert op vrijdag 28 november 2014, aanvang 19.00 uur in Op de Helte in Roden. Volwassenen betalen € 10,–, kinderen € 5,– . Kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar bij boekhandel Daan Nijman, Heerestraat, Roden of ’s avonds aan de zaal. En o ja, Sint is ook uitgenodigd….Meer over het koor Campus Borealis weten? Klik dan www.campusborealis.nl aan.