‘Door de combinatie met muziek en dans brengen we de avond naar ongekende hoogte’

Afbeelding
kleintje cultuur

Leekstergedichtendag

LEEK – Inmiddels niet meer weg te denken: de Leekstergedichtendag. De laatste donderdagavond van januari trekt hordes poëzieliefhebbers uit de wijde regio naar Leek.  Op donderdagavond 31 januari dragen tien getalenteerde dichters prachtige gedichten voor, toon bijgezet door orgel-, accordeon- en gitaarmuziek. De presentatie ligt in handen van de bekende Westerkwartierder toondichter Foleor van Steenbergen en -en dat is nieuw- Victoria Rojas Milesi. De danseres, fotografe en dichter komt uit Chili, ontmoette negen jaar geleden de flamboyante dichter en sindsdien trekken ze samen op. Vinden elkaar in poëzie, kunst en vrijheid in de ruimste zin des woords. En dat laatste is dit jaar nou net het thema van de landelijke Poëzieweek: Vrijheid.
Hunkering naar vrijheid bracht de flamingo- en tangodanseres naar Nederland. Ze voelde zich alles behalve vrij in de dictatuur onder leiding van Pinochet. Alsof het zo moest zijn ontmoette ze negen jaar geleden in Groningen de excentrieke toondichter Foleor van Steenbergen, een vrijbuiter van het allereerste uur. Foleor was zijn leven lang al op zoek naar dichterlijke dansvormen. Iemand die kan dansen op woorden, in plaats van muziek. De twee vonden elkaar en bereikten samen het summum van poëzie. “We zijn aan elkaar gewaagd. Laten niet om ons heen huppelen. We hebben elkaar trouw beloofd in vriendschap.”
Toen Christel Elshout aangaf de avond niet langer te willen organiseren wist Foleor: dit is iets voor Victoria. Slecht één dingetje: tijd. Want hij weet, tijd heeft voor Victoria een andere betekenis dan de meeste mensen. Ze zit in ‘een andere soort vrijheid’ dan wij hier kennen, zegt Foleor. “Ooit hadden we afgesproken naar een concert in een kerk in Groningen te gaan. Wie er ook kwam, geen Vitoria. Halverwege het concert hoorde ik het klikken van haar hakken door de gang. Ze opende de deur en daar stond ze, als een diva. Iedereen was stil. Dát is Victoria”, vertelt de dichter terwijl hij haar adorerend aankijkt. “11 uur kan bij haar ook de volgende dag 11 uur betekenen.”
Terug naar de Gedichtendag. Dit jaar evenals de voorgaande jaren gehouden in de Balkhoeve, naast de Lindenborg in Leek. Tien dichters uit de regio dragen hun werk voor. Foleor bespeelt de gedichten met zijn orgel en Victoria danst op de woorden van de dichter. Jos Lodewegen is uitgenodigd om zijn gitaar te bespelen. De beide dichters beloven beroering op 31 januari. “Poëzie is toveren met woorden. Door de combinatie met muziek en dans brengen we de avond naar ongekende hoogte.” Dat belooft wat dus. Ook kijkt het stel uit naar de Gedichtendag van volgend jaar. Want dat wordt een heel speciale editie. “Dan houden we de avond in de theaterzaal van de Postwagen. Bezoekers kunnen blijven overnachten in Russische legerwagons, mobielloges. We willen dan ook ruimte bieden aan nieuwe poëten. Maar goed, daarover nu niet te veel. We kijken eerst uit naar donderdag.”
De Leekstergedichtendag dus. Donderdag 31 januari, de Balkhoeve. Waezenburglaan 55 Leek, naast scholengemeenschap RSG De Borgen. Voor slechts 7,50 euro ben je binnen, jongeren tot 21 jaar en 65-plussers betalen 5 euro.  Geld op zak is handig als je een lekker drankje wilt nuttigen, want een pinautomaat is er niet. Balkhoeve, Waezenburglaan 55, Leek. Aanvang: 20:00, de deur is op vanaf 19:45 uur.
Met een paar tussenstations wordt de traditionele Gedichtendag de laatste jaren gehouden in de Balkhoeve in Leek. “Een prachtige locatie, gerund door lieve, vriendelijke mensen. Echt een warm bad”, noemt Christel de fraaie boerderij aan de Waezenburglaan, dat ooit eigendom was van de familie Balk en door boer Balk is nagelaten voor maatschappelijke doelen.
 
 

UIT DE KRANT

Lees ook