‘Door uit je hol te komen en regelmatig te bewegen boek je gezondheidswinst’

Roden Fit & Gezond organiseert Wandelchallenge

RODEN – Inmiddels behoort de stichting al aardig tot de gevestigde orde: Roden Fit & Gezond. Iedereen die zichzelf graag een gezonde levensstijl wil aanmeten, maar geen idee hoe ze het aan moeten pakken kan zich melden bij de stichting van leefstijlcoach Dorien van Bommel. Al een jaar of vier zet zij zich in om mensen aan het bewegen te krijgen. Om mensen nóg meer bewust te laten worden hoe belangrijk een gezonde levensstijl is, zoekt Roden Fit & Gezond steeds meer samenwerking met huisartsen en andere professionals uit de beroepsgroep. Ook oud-huisarts Wouter van der Heide steunt het initiatief van Van Bommel. “Door uit je hol te komen en te bewegen op regelmatige basis boek je gezondheidswinst. Huisartsen kunnen hier een rol in spelen door dat nóg meer uit te dragen en dit soort initiatieven te steunen.”

Wandelchallenge

Veel mensen willen wel, maar weten niet hoe ze moeten beginnen. Want: welke sport past bij je? Wat is leuk genoeg om vol te houden? Voor al die mensen die graag gaan sporten maar geen idee hebben wat ze willen is Roden Fit en Gezond dé oplossing. In vijf maanden tijd kun je via een vast programma onder begeleiding van professionele trainers verschillende sporten uitproberen, vertelt Dorien van Bommel van Roden Fit en Gezond die met haar stichting een Wandelchallenge organiseert. Op 15 en 17 mei starten de eerste wandelingen. “Lekker ongecompliceerd met elkaar het bos in, op je eigen tempo zonder dat er prestaties verwacht worden. Snelle wandelaars kunnen gebruik maken van de vele ommetjes in het Mensingebos, mensen voor wie een uur te lang is, gaan gewoon eerder terug. Er gaan twee professionele begeleiders mee. Huisartsen en andere professionals kunnen zich inschrijven om met een groep mee te lopen. Wij zoeken steeds meer samenwerking met de beroepsgroep. Zij kunnen als geen ander mensen bewust maken van het belang van een gezonde leefstijl, willen ze gezond ouder worden.”

Rol huisarts

Huisarts Wouter van der Heide durft zelfs te stellen dat je chronische ziektes uitstelt of helemaal niet krijgt. Ook bij huisartsen moet iets veranderen, vindt hij. “Veel huisartsen zitten in de praktijk te wachten tot er iemand ziek wordt en aanklopt bij de dokter. Dan pas gaat het hele systeem draaien. Dat kan anders. Er zou meer aan de voorkant moeten gebeuren. Dokters moeten vaker de praktijk uit. Mensen actief bewust maken van het belang van gezonde voeding en regelmatig bewegen. Vertellen dat je ziektes als diabetes en COPD kunt uitstellen of helemaal niet hoeft krijgen. Dat idee is basaal nog niet geland bij huisartsen. We zitten op een soort kantelpunt. Er moet een gedachteomzetting plaatsvinden. Meer healthy ageing in de praktijk. Je hoeft echt niet aan topsport te doen. Door uit je hol te komen en te bewegen op regelmatige basis boek je al gezondheidswinst. En daarom vind ik een platform als Roden Fit & Gezond belangrijk. Leefstijl en interventie belichaamd zónder medicatie. Daar zet ik me graag voor in.”

Het leuke van Roden Fit & Gezond is de toegankelijkheid. Op een laagdrempelige manier kan iedereen die graag iets wil doen maar niet weet wat bij hem of haar past kennis maken met allerlei verschillende sporten. Behalve aandacht voor de sport zelf is dat er ook voor voeding en bewustwording, vertelt Dorien. “De activiteiten worden begeleid door een vaste coach in samenwerking met lokale sportaanbieders. Het programma is bedoeld als een opstap naar een vaste sport. Hier kunnen mensen kennis maken met verschillende sporten die ze allemaal drie keer kunnen uitproberen in een tijdsbestek van 5 maanden. Het is natuurlijk de bedoeling dat ze daarna ergens blijven hangen. Het beweegprogramma van Roden Fit en Gezond is ook geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking, overgewicht, diabetes of die herstellende zijn van een ziekte. Dankzij de samenwerking met verschillende betrokken zorgverleners als een huisarts, diëtist, fysiotherapeut en een leefstijlcoach is het mogelijk om heel veel mensen te helpen om op een verantwoorde manier te gaan sporten. Daarnaast houden we vier themabijeenkomsten waarin aandacht is voor voeding, beweging en bewustwording. Bij ons hoef je geen ervaren sporter te zijn of een bepaald niveau te hebben om mee te doen. De ervaren trainers zorgen voor goede, persoonlijke begeleiding. Letten erop of de techniek juist wordt uitgevoerd.”

Aanmelden bij Roden Fit & Gezond is simpel: je maakt een afspraak bij leefstijlcoach Dorien. In een persoonlijk intakegesprek probeert ze er achter te komen waar je interesses liggen en bekijkt welke mogelijkheden er zijn. Of zoals ze het zelf zegt: “We leveren maatwerk voor mensen die iets willen doen.” Dorien vormt samen met Otto Huisman en Johan ten Hoor het dagelijks bestuur van de stichting die als doel heeft mensen via een cyclus van vijf maanden in beweging te krijgen en kennis te laten maken met het sportaanbod in Roden.

Tot slot nog even over de Wandelchallenge. De eerste wandelingen starten  op dinsdagavond 15 mei om 19:00 uur en op donderdagochtend 17 mei om 10:00 uur. Op zaterdag 21 april om 10 uur organiseert Roden Fit & Gezond een startbijeenkomst in de Pompstee in Roden. Wil je daar bij zijn? Meld je dan direct even aan door een mail te sturen naar: info@rodenfitengezond.nl. Bellen mag ook:  06 252 998 72. Tijdens de startbijeenkomst kun je je meteen inschrijven voor een van de wandelgroepen. Het volledige beweegprogramma is te vinden op www.rodenfitengezond.nl.