‘Doorbreek je patroon, hier is van alles te beleven’

image

Basisschooldocentes roepen vriendensite in het leven: VriendN.nl

NORG – Het zou maar zo eens een hit kunnen worden, het nieuwe initiatief van Ubelien Turksema en Ingrid van Dam. Beide dames staan voor de klas op OBS de Hekakker in Norg. Behalve collega’s zijn het ook vriendinnen. Samen bedachten zij VriendN.nl, een vriendensite waarop je samen kunt afspreken om een activiteit te ondernemen. Niet met een date als uitgangspunt, maar voor mensen die het leuk vinden om iets samen te doen. Gewoon, voor de gezelligheid. Samen naar de film, kerstmarkt, museum of, voor wie durft, een leuk tripje maken.

“Mensen kunnen verwachtingsvrij instappen”, begint Ingrid. “De basis is vriendschap, geen relatie. Hoewel, mocht dat toch ontstaan, het prima is natuurlijk. De insteek is: ‘ik heb zin om iets leuks te doen en wie wil dat ook? En: kunnen we dat misschien samen doen?’ Zo kan een probleem als eenzaamheid snel opgelost worden. Maar dan moet je wel achter de geraniums vandaan komen hè?, het gaat natuurlijk niet vanzelf”, zegt de docente die overdag voor groep vier staat.

Bezoekers van de site kunnen kiezen uit activiteiten in zes verschillende categorieën: sport, kunst en cultuur, uitgaan, thuis, er opuit en reizen en dating. Het werkt simpel: na de gratis inschrijving plaats je een oproep voor een activiteit. Voorbeeldje: ‘Ik wil naar Gooische Vrouwen’. Je geeft het aantal mensen aan dat je mee wilt hebben. Stel, van 2 tot 10 personen, mannen en vrouwen. Iedereen die zin heeft om mee te gaan, kan reageren. De reacties komen binnen op een persoonlijk e-mailaccount zodat anderen niet mee kunnen koekeloeren. Lijkt het je wat, accepteer je de deelnemer, zo niet weiger je. Hoewel een bezoekje aan het Kröller-Müller getipt staat, richten de dames zich vooral op de vier noordelijke provincies. “Het viel ons op dat dit soort initiatieven veelal in de Randstad te vinden zijn. Rond Utrecht of Amsterdam. Maar in het Noorden wonen ook mensen die in zijn voor leuke uitjes hè?”, roept Ubelien terwijl ze op het digibord van de Hekakker laat zien hoe eenvoudig de site te bedienen is. Behalve op activiteit kun je ook op voorkeursprofielen zoeken. Selectie op onder andere opleiding, leeftijd, geslacht en provincie behoren tot de mogelijkheden. De eerste twee maanden is het lidmaatschap sowieso gratis. Daarna ga je pas betalen op het moment dat je ingaat op de ontvangen reacties. Per maand zijn de kosten 14 euro, per jaar betaal je 87 euro. Bedrijven kunnen tegen vergoeding ook hun uittips op de site plaatsen. Dus nooit meer denken: ik ga maar niet, want ik heb niemand om mee te gaan. Dat is vanaf nu geen excuus meer. Of zoals de dames zelf zeggen: “Doorbreek je patroon, hier is van alles te beleven.” Wie nieuwsgierig is geworden, moet het maar eens intikken: www.vriendn.nl