Draverijen in Leek

Leek Drafbaansport-2

Leek Drafbaansport-9Leek houdt mooie traditie in ere

LEEK – Leek houdt al jarenlang een mooie traditie in ere: de grasbaankoers op woensdag 2 september op het evenemententerrein tegenover de Rabobank. Een – ook dat is traditie- gratis toegankelijk festijn. Vanaf 16.00 uur draven de paarden in topsnelheid voorbij op weg naar de hoogste eer. Bovendien is er dit jaar een ponyrace voor kinderen. De draverijen in Leek moet zo een evenement voor het hele gezin worden. Want dat doel stelde het nieuwe bestuur zich: meer mensen aan het evenement binden. Met nieuwe activiteiten moet dat haast wel lukken.
Al vanaf 1850 had elk dorp een draverij, veelal op de jaarlijkse markt. Boeren hadden tijdens hun dagelijkse werk in de gaten welk paard snel was voor de wagen. De agrariers die het zich konden permitteren gingen zelfs speciaal voor het jaarlijkse feest oefenen met hun paard en probeerden er een minstens zo snel veulen bij te fokken. Tegenwoordig zijn de boerenwagens vervangen door ultralichte karretjes: de sulky. Om de pikeurs goed te kunnen onderscheiden, heeft elke trainingsstal zijn eigen kleurige outfit. Uiteraard kan er woensdag in Leek ook gegokt worden. Dit kan al vanaf één euro.

Voorzitter Harrie van der Heide en zijn enthousiaste team van paardensportliefhebbers en vrijwilligers van de grasbaandraverijen in  Leek is er toch weer in geslaagd een schitterend programma samen te stellen. Niet alles ging van een leien dakje. Monteerijdster Sietske de Vries moest er bijvoorbeeld met een oproep aan te pas komen voldoende monteecracks naar de toch gekende en als goed te boek staande grasbaan in Leek te krijgen. Dat is gelukt. Gelukkig maar. Een spectaculair nummer altijd, dat monteerijden. Sietske de Vries zit zelf op de crack uit het naburige Zevenhuizen. De fraaie merrie Yorky van Bremen van Derk Turksema. Zevende koers nummer 5. Vorige week op de soppige grasmat nabij vliegveld Drachten kwamen Sietske en Yorky duidelijk tekort. Ze werden tweede. Op het laatste rechte lijn werden ze achterhaald door hét monteepaard van dit moment. We hebben het dan over die wonderbaarlijke Beat It, startnummer 4, van Jan en Els Bakker uit Glimmen. De rijdster, de 34 jarige routinier Angeline Batist uit Nootdorp, had er een prettig ritje aan, ofschoon ze niet snel weg was. Angelina: ‘We starten daar uit de sleuf en Beat It werd afgeleid door rumoer.’ Op de vraag hoe ze haar paard zo vlak hield zei ze ‘kwestie van sterk aan het bit houden. Zo houd je het hoofd hoog en weet ie zich goed te strekken. Dan blijf je ook op een baan met veenkuilen goed vlak’. Niet alleen vlak. De Montecracks waren in Drachten vele seconden sneller dan de collega’s voor de sulky. Meestal is het andersom. Over achter de sulky gesproken. Toch wel de meest in het oog springende is de fraaie koffievosmerrie Zioletta D. Die is er wel, wist trainer Bas Crebas uit Bant te melden. Deze sierlijke verschijning is dit jaar schier onklopbaar op de grasbanen. Zij start in de achtste koers onder nummer 9 met Dennis Minnema. Mocht u gelijk de eerste koers komen, dan kunt u Zoe D, de merrie van speaker Rogier den Dekker, getraind door zijn vrouw Magda bewonderen in de seriedraverij nummer 3. Mocht u Rogier met een pijnlijke trek om zijn gezicht verslag zien doen, dan weet u dat hij de bandenspecialist Albertus Lieffering uit Roden is tegengekomen. Die geeft Rogier altijd een te ferme handdruk. Als begroeting. Zoe D won ook in Drachten en dus is dat een goede tip om een eurootje of meer op in te zetten.. In de tweede serie start onder nummer 6 de allrounder Co Swagerman van stal Van der Blonk. Blinkt ook uit op de kortebaan. Verder tippen insiders in de vierde koers nummer 2 Colonel Newport met Dickie Hof.
Het bestuur van Leek heeft er alles aan gedaan belangstellenden een leuke dag te bieden. Als extra attractie een koers voor de allerjongsten. Kinderen achter pony’s op de sulky. Let op: ze mogen dan niet galopperen. Kijk hoe de jongsten ze ook voortreffelijk aan het bit kunnen houden. Reken maar dat de jongste jeugd daarop afkomt. Het belooft een schitterende dag met veel sportieve hoogtepunten te worden. Het begint allemaal om 16.00 uur. Naast boerderij Oosterheerdt. Midden in Leek. Behalve van paardensport wordt er in Leek altijd bijzonder goed aan de inwendige mens gedacht en ook zal dit jaar niet anders zijn.

Evenement: Grasbaandraverijen Leek
Wanneer: woensdag 2 september
Aanvang: 16.00 uur
Voorzitter organisatie: Harrie van der Heide
Entree: gratis
Extra: Totalisator aanwezig