Drenthe nog altijd één van de gevaarlijkste verkeers provincies

Afbeelding
actueel

Ben jij van plan om binnenkort naar Drenthe toe te gaan, dan is het verstandig om wat voorzichtiger te rijden en extra goed op te letten. Het is namelijk zo, dat Drenthe tot op de dag van vandaag nog altijd één van de gevaarlijkste provincies is als het gaat om het verkeer. Als we enkele jaren teruggaan, maar 2019, dan kwamen er maar liefst 29 mensen om bij een verkeersongeval. Een jaar daarvoor, in 2018 waren dat er een aantal minder en lieten 26 mensen het leven na een dodelijk verkeersongeval meldt 112 Drenthe. Ondanks dat blijven de mensen toch op de één of andere manier een stuk roekelozer rijden, dan dat ze in de rest van het land en dus zelfs de randstad doen.




Het landelijk gemiddelde daalt


Ondanks het feit dat er in de afgelopen jaren in heel het land steeds minder 112 Meldingen binnenkomen met dodelijke afloop, blijft het in Drenthe dus alleen maar stijgen. Waar dit door komt, dat is lastig te zeggen. Wel valt het op dat het vooral steeds meer jongeren zijn in de leeftijd tussen de 20 en 30 die het leven moeten laten na een verkeersongeluk. Daarnaast zien we ook dat het aantal mensen op de elektrische fiets stijgt en er ook meer motorrijders overlijden na een ongeluk.


Mensen rijden steeds roekelozer


Het grote probleem in het verkeer, is dat veel mensen steeds roekelozer rijden. Dit heeft allerlei verschillende oorzaken. Eén van de voornaamste oorzaken is dat mensen steeds gehaaster zijn. Hierdoor letten ze minder goed op, waardoor een ongeluk sneller op de loer ligt. Het is dus belangrijk dat we ons er met elkaar goed van bewust zijn, dat we beter een aantal minuten later op locatie kunnen aankomen, dan dat we onze snelheid verhogen.


Meer weggebruikers


Wat we ook zien, is dat het aantal mensen in ons land natuurlijk jaarlijks blijft groeien. Het is daarom dus ook onvermijdelijk dat er steeds meer weggebruikers bijkomen. Tel daarbij op dat de leeftijd inmiddels is verlaagd van 18 naar 15, welliswaar met begeleiding, maar dat zorgt er wel voor dat het steeds drukker wordt op de Nederlandse wegen.


Elektrische fietsen


Het aantal mensen die deelneemt aan het verkeer met een elektrische fiets is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. Met name voor ouderen is het lastig om in te kunnen schatten of ze een oversteek wel of niet kunnen halen. Daarbij komt ook vaak dat het door het langzaam draaien van de trappers van de fiets lastig is te zien of iemand langzaam of snel fiets. Kortom, een helmplicht zou absoluut geen overbodige luxe zijn. Het is misschien voor de meesten een doorn in het oog, maar het kan wel je leven redden.


Conclusie


Dat het aantal verkeersslachtoffers juist in Drenthe de afgelopen jaren is toegenomen, dat is lastig te verklaren. Wel is het van belang, dat we er met elkaar aan blijven werken dat we rustig en bedachtzaam zijn wanneer we deelnemen aan het verkeer. Door allemaal een stuk toleranter te zijn en wat beter op te letten, voorkomen we een hele hoop (dodelijke) ongelukken.

UIT DE KRANT

Lees ook