Drentse matadoren bedwingen Drenthe 200

Drenthe 200

 

RODEN – Kettingen ratelen in het duister. In hartje Roden is zenuwachtig gesnuif te horen, af en toe onderbroken door een hartelijke lach of een hardnekkige hoestbui. Het is kwart voor zes op een vrijdagochtend. Niet zomaar een vrijdagochtend. Nee, de laatste vrijdagochtend van 2018. Nog belangrijker: de vrijdagochtend van de Drenthe 200.
Qua beeld lijkt het veel op voorgaande edities. Deelnemers in warme wielerkleding met lampen op hun helm en her en der een GoPro voor het nageslacht. Op de achtergrond (of voorgrond, zo u wilt) galmt de stem van de immer enthousiaste presentator Michaël Wiese. Ook dit jaar is hij er weer in alle vroegte bij om de start van de Drenthe 200 te presenteren. Had hij het in 2017 nog over ‘helden’, nu worden de deelnemers ‘matadoren’ genoemd.
In totaal staan er een krappe duizend deelnemers op de startlijsten. Zij vertrekken in drie ‘waves’. De eerste wave bestaat uit de circa 35 deelnemers aan het NK Fatbike. Onder hen Julian Siemens uit Assen. Siemens heeft zich dit jaar goed voorbereid op de race en mikt op een podiumplek. Daarnaast rijdt hij met een GoPro van De Krant rond. De beelden van zijn heroïsche strijd, zijn te vinden op onze Facebookpagina en op www.dekrantnieuws.nl.
Eveneens in de eerste wave zien wij de wedstrijdrijders op de mountainbike. De mannen en vrouwen die het moeten gaan doen. Onder hen Bas Peters, winnaar van de vorige twee edities. Lukt het hem om zijn titel wederom te prolongeren?
Om 6:10 en 6:20 uur vertrekt ook het restant van het deelnemersveld. Onder luid applaus en luidkeels aangemoedigd, beginnen zij aan hun barre tocht. De rust keert voor even terug in Roden, waar pas rond half 2 de eerste binnenkomer wordt verwacht.

Bas Peters wint bij de heren, Femke van Kessel is de snelste vrouw

De koers verloopt uitstekend. Het gaat hard, heel hard. Dat blijkt ook wanneer de kopgroep zich in Een meldt. Roden maakt zich op voor de finish. Presenator Wiese zweept het publiek nog maar eens op. Wanneer de kopgroep van drie man – bestaande uit Bas Peters, Roel Verhoeven en Gerben Mos – voor het voetbalveld van VV Roden is, begeeft men zich naar de hekken. Daar zien zij van dichtbij hoe Bas Peters in de sprint veel te sterk is voor Verhoeven en Mos. Drie op ’n rij voor Peters, die even later op het podium van vreugde op zijn zadel slaat. ‘De eerste twee uur was ik niet super, maar de laatste tien kilometer reageerde ik op alles’, blikt Peters even later terug. ‘De koers was – zoals altijd – zwaar.’ Verhoeven en Mos gaven beide toe dat Peters gewoon de sterkste was vandaag. ‘We probeerden wel wat, maar Bas was gewoon sterker.’
Bij de vrouwen was het wat minder spannend. Femke van Kessel was duidelijk een maatje te groot voor het overige deelnemersveld en kwam solo over de streep. Marjolein Dijkman werd tweede en Diana Boeser nam de derde plek op het schavot in.
Luuk Nissen heeft zich tot Nederlands Kampioen Fatbike mogen kronen. Jeffrie van der Velde werd tweede en Julian Siemens kon tevreden zijn. Hij werd derde en haalde zo zijn doel. Beelden van zijn rit zijn te vinden op www.dekrantnieuws.nl.
Bij de dames won Ivon Brekelmans. Filiz Yigit werd tweede.