‘Drumming heeft ontzettend veel positieve effecten’

Roden HitIt

drumming: wereldprimeur in Roden

RODEN – Iedereen weet wat spinning is. Maar drumming? Roden beleeft de wereldprimeur op zaterdag 10 mei bij Hit It in Roden. ‘In plaats van fietsen op muziek, doen wij coördinatieoefeningen op muziek. Niet op een fiets, maar op een elektronisch drumstel. En dat noemen we dus drumming’, vertelt Gerard Boersma.

Een drummer maakt gebruik van handen en voeten. Die worden aangestuurd vanuit de hersenen. ‘De rechter hersenhelft stuurt de linkerkant van het lichaam aan, en de linkerhersenhelft de rechterkant. Door te drummen op muziek kunnen er in de hersenen nieuwe zenuwnetwerken ontstaan. Vooral functies die verloren leken, kunnen weer verbeterd worden of nieuw aangeleerd worden. Dit heet neuroplasticiteit’, weet Boersma, als altijd bijzonder enthousiast.

Bij drumming worden coördinatieoefeningen gespeeld op een drumstel. ‘ Mensen hoeven beslist niet te kunnen drummen. Ook een gebrekkige motoriek of zelfs helemaal geen ritmegevoel is geen probleem. Dat ontwikkelen mensen namelijk vanzelf als ze één of meerdere keren per week aan drumming doen.’ Drumming is bedoeld voor iedereen. Er zullen meerdere drummingsessies per week worden gegeven. Speciaal voor senioren, speciaal voor kinderen (groep 5 tot en met 8) en voor iedereen die op verschillende niveaus aan drumming wil doen. ‘Drumming is ontzettend leuk maar heeft daarnaast ontzettend veel positieve effecten. Denk dan maar eens aan het concentratievermogen, de coördinatie, de motorische vaardigheden, lichaambalans, lees- en leervermogen, sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Bovendien geeft het energie’, zegt Boersma. ‘Bovenal is het gewoon heel erg leuk’, voegt hij daar aan toe.

Op zaterdag 10 mei laat Boersma aan de Ceintuurbaan Noord 112 van 14.00 uur tot 16.00 uur zien was drumming is en wat het voor mensen kan betekenen. Zie voor meer informatie www.hititdrums.nl.