DSTV en GSV Statera brengen kampioenen voort

Groepsspringen steeds populairder in Nederland

PEIZE/TOLBERT – Dat u er nog nooit van gehoord heeft, is geen schande. De sport ‘groepsspringen’ is in Nederland namelijk nog geen hele bekende sport. Wél is deze aparte tak van turnen bezig aan een opmars. Een niet te stuiten opmars? Zover wil Daniëlle Stokvis – één van de ambassadeurs van deze sport – niet gaan. Maar dat groepsspringen steeds populairder wordt, dát is een feit. Vergeet voetbal, korfbal, kickboksen en wielrennen; groepsspringen is hot. Daniëlle legt u uit waarom.

Daniëlle is al tien jaar verbonden aan Door Sport Tot Vriendschap (DSTV), de uit Peize afkomstige vereniging die naast turners ook hardlopers en dansers in de gelederen heeft. Ze turnt er al heel lang en zette het groepsspringen op in Peize. Bij dit onderdeel van turnen vormen meerdere springers een team, waarmee ze verschillende oefeningen laten zien. Groepsspringen bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder Tumbling & Airtumbling. De sport wordt in het gehele land langzaamaan steeds populairder, maar Daniëlle merkte dat groepsspringen nog wel eens steuntje in de rug kon gebruiken. ‘In de regio zijn er weinig verenigingen die aan groepsspringen doen. De animo is er wel, maar het aanbod nog te weinig’, zegt zij. Inmiddels is Daniëlle ook bij de Roner turnvereniging Statera actief om het groepsspringen op te zetten. ‘Daar begon ik voor de fusie van VOG en V&L al mee. Bij Statera hebben we nu twee groepen die aan springen doen, bij DSTV zijn dat er drie.’
Groepsspringen is een attractieve en spectaculaire sport’, vertelt Daniëlle. ‘Zeer leuk om naar te kijken. Hoe verder de sporters zijn, hoe spectaculairder de sprongen.’ Vanaf acht jaar is het mogelijk om je aan te sluiten bij het groepsspringen. Volgens Daniëlle is de sport vrij laagdrempelig. ‘Ja, het ziet er heel moeilijk uit. Maar iedereen begint op nul. Nieuwe aanwas zal niet direct met de meest lastige sprongen beginnen. Dat bouw je gaandeweg op.’
De teams worden opgedeeld in leeftijdscategorieën. Er zijn senioren-, junioren- en jeugdteams. Soms zijn dat aparte heren- en damesteams, maar er komen ook veel mixteams voor. ‘Je ziet niet alleen bij de jeugd veel nieuwe aanwas, maar ook bij de senioren. Veel mensen die eerst geturnd hebben, komen later terecht bij het groepsspringen’, legt Daniëlle uit.
Bij wedstrijden in de regio, verschijnt er een gezamenlijk team van DSTV en Statera aan de start. ‘Die samenwerking is heel praktisch. Zo heb je altijd genoeg personen voor een team.’ Daarnaast levert het ook nog hele mooie prestaties op. ‘Laatst deden we mee aan de Drentse Kampioenschappen. Dat pakte heel goed uit. Het juniorenteam won vier van de vijf wedstrijden, terwijl het jeugdteam twee van de drie wedstrijden won. Zes keer Drents Kampioen dus!’, lacht Daniëlle. Mooie prestaties, maar is dat ook geen gebrek aan tegenstand? ‘In Drenthe staan wij inderdaad heel hoog. Maar het probleem is dat er niet veel wedstrijden in de regio worden georganiseerd. Als je met een andere wedstrijd mee wilt doen, zit je al gauw bij een landelijk toernooi. En twee uur rijden voor een wedstrijd is nogal wat’, verzucht Daniëlle. Naast de mooie teamprestaties, lukte het Anouk Esschendal om de vijfe plek op het Nederlands Kampioenschap binnen te halen, op het onderdeel mini-tramp. Genoeg talent in de regio dus.
Om juist het groepsspringen in het noorden des lands te stimuleren, is Daniëlle – in samenspraak met de landelijke turnbond (KNGU) – bezig om het groepsspringen onder de aandacht te krijgen. ‘Meer regionale wedstrijden zou beter zijn, maar in Groningen is het groepsspringen totaal onbekend. In Friesland is dat een stuk bekender, maar al met al zijn er nog te weinig verenigingen in Noord-Nederland die hieraan doen.’
Die relatieve onbekendheid is ook lastig op het gebied van sponsoring. De materiaalvoorziening valt tegen en materialen zijn duur. Sponsoren zijn hiervoor belangrijk. ‘Daar zijn we druk mee bezig. Eén van de onderdelen van het groepsspringen vereist een airtrack. De aanschaf hiervan kost al gauw duizenden euro’s. Veel geld dus’, aldus Daniëlle.
Om de sport onder de aandacht te brengen en ook potentiële sponsoren te laten zien hoe mooi het groepsspringen is, nodigt Daniëlle eenieder graag uit om op 22 december naar Sportcentrum de Hullen te komen. ‘Dan vindt er een wedstrijd voor de provincies Friesland, Groningen en Drenthe plaats. De hele dag zal er gesprongen worden. Echt een aanrader.’ Verder is eenieder van harte welkom om eens te komen proefdraaien bij Statera of DSTV. Kijk voor meer informatie op: www.dstv-peize.nl/ of  www.gsvstatera.nl.