Dubbel feest Peize en Roden; De Wilper Boys weer ten onder in laatste minuten

Zondagvoetbal

REGIO – De derde speelronde werd gespeeld in het voor de Noordenveldse clubs traditioneel lastige Rodermarktweekend. Het moest van ver komen, maar zowel Roden als Peize vierde de overwinning en kon dus na afloop dubbel feest vieren. Voor Roden was het ook nog eens de eerste seizoensoverwinning. GOMOS hield geen kater over aan het verlies tegen FC Assen. Actief kwam niet tot score bij Titan. Nieuw-Roden kende weinig problemen met Zuidlaarderveen (zie verslag elders). SVMH herstelde zich na de blamage van vorige week. De derby Bakkeveen-Haulerwijk eindigde onbeslist.

Roden moest in het beruchte Ronermarkweekend helemaal naar Valthermond, gepromoveerd uit de derde klasse. Trainer van de andere zwart-witten is niemand minder dan Harris Huizingh, ex-speler FC Groningen en assistent-trainer SC Veendam. De club uit Borger-Odoorn speelt tot nu toe nog een bescheiden rol. Roden won dan ook, maar het ging uiterst moeizaam. De thuisclub kwam brutaal uit de kleedkamers en opende de score. Het werd zelfs 2-0. Dit op basis van inzet en kracht. Roden speelde in de eerste helft niet best. Trainer Harry Zwiers nam het woord Rodermarkt in de mond, al zette hij er een vraagteken bij. Vlak na rust werden de rollen omgedraaid. Rene de Vries nam Roon bij de hand en een fantastische pegel van 35 meter in de kruising van Bert Roede betekende weer evenwicht in de strijd. Roden ging op jacht naar de 2-3. Het was wederom De Vries die de gasten aan de leiding hielp. Met nog twintig minuten te gaan kon het duel nog alle kanten op. In tegenstelling tot vorige week sleepte Roden de winst binnen. De opluchting was na 93 minuten dan ook groot. Het was bovendien de allereerste overwinning “We zijn op weg naar het feest”, aldus Zwiers. Dubbel feest dus.

Dat gold ook voor Peize dat Helpman trof, de oude club van Harry Zwiers, die nu dus de scepter zwaait bij Roon. De Helpenezen, pas sinds enkele jaren tweede klasser, hadden nog maar een punt. Peize heeft zich alweer in de subtop genesteld en verstevigde deze positie. Het was een wedstrijd die gelijk op ging en in hoog tempo gespeeld, wat Helpman graag wil. Van Peizer kant was het niet goed, maar de blauwen toonden karakter. Uit het niets viel de 1-0, maar een rake kopbal van Tom van Leijsen betekende weer balans. Ook in het tweede deel lag het tempo hoog. Peize kreeg de betere kansen. Uiteindelijk was het Joppe van Leeuwen, die een vrije bal van Ronals Sloots van richting veranderde: -2. De gasten verzuimden meer te maken, waarna Helpman bleef pompen. Op basis van inzet sleepte Peize de overwinning uit het vuur. Frank Konneman noemde het een zege van het collectief. Gezien de kansenverhouding was de zege verdiend. Door de overwinning is Peize opgerukt naar plaats twee, net voor….Roden. .

Actief moest afreizen naar Titan, de club van Nieuw-Weerdinge. Titan was nog ongeslagen en blijft dat ook na de 0-0. De Eeldenaren acteren moeizaam. De gasten die tot nu toe elke keer wisten te scoren, troffen dit keer geen doel. Door dit resultaat is Actief terug te vinden op de achtste plaats. Komende zondag komt Valthermond- dat ongetwijfeld getergd aan de start verschijnt na verlies in Roden- naar Eelde. .

GOMOS had een lastig karwei en ging ten onder tegen , FC Assen,de ploeg die uit de tweede klasse is geknikkerd en meteen de lijstaanvoerder in 3B. De Assenaren worden getraind door Harold Wekema, geen onbekende in deze contreien. De Norgers hadden meer verdiend dan een 2-1 nederlaag. “Een aantal spelers was te veel onder de indruk en acteerde te slap”, sprak Wim Bakering vanuit Roden. De 2-0 was het gevolg van twee blunders in de verdediging. In de rust werden de koppen bij elkaar gestoken en maakte GOMOS het Assen moeilijk. Een penalty van Ivo Drenth werd in eerste instantie gemist, maar Jannes Siegers reageerde attent: 2-1. GOMOS had de smaak te pakken, Assen wist het niet meer. In de open strijd probeerden de gasten het duel om te draaien en vochten tot de laatste minuut. Het was net niet genoeg. “Maar alle complimenten zoals de jongens de tweede helft speelden”, wilde Bakering kwijt.

SVMH had de lastige uitwedstrijd naar ODV, afkomstig uit de vijfde klasse. Na het debacle van vorige zondag hadden de zwart-witten wat goed te maken. En dat deed SVMH dan ook. “We hebben de rug gerecht”, sprak Patrick van Nimwegen uit. Het was overigens wel een slechte pot van beide kanten. SVMH kreeg de betere kansen en verdiende dan ook de winst. Tim Akkerman zorgde voor 0-2 en Gerard Beerlings verdubbelde de score, diep in de tweede helft.

De Wilper Boys kreeg THOR uit Lippenhuizen op visite. Een regelrecht kelderduel. De Friezen hadden een punt meer dan de Wilpsters, die nog wachten op het eerste punt. Ook tegen THOR bleven de rood-zwarten met lege handen. Maar de 3-4 had meer dan andersom moeten zijn. Want tot de 78e minuut leidde de thuisclub riant met 3-1 door onder meer twee treffers van Jarno Ottema. THOR mocht de handen dichtknijpen dat het vervolgens niet 6-1 werd. Na een zondagschot (goed voor 3-2) kwam het geloof er weer in bij de gasten. De Wilp raakte volledig in paniek en slikte weer in de laatste vijf minuten de nederlaag. “Zoveel kansen, daar kun je aan optrekken, maar de onrust moet eruit”, weet Klaas Zijlstra dat er werk is aan de winkel. De Wilper Boys staat nog steeds op de hatelijke nul.

In 4C trof de Hoogkerker zondagtak HFC’15 BATO. Vorig jaar won Hoogkerk twee keer van de club uit Winschoten. Dit keer kwam er geen winnaar uit de strijd. In een hele leuke wedstrijd was HFC het eerste kwartier en het kwart na rust beter, maar kwam wel met 1-0 achter. Vlak voor rust tekende Michel IJpema voor de gelijkmaker. Vervolgens had Marijn Scheltens pech met een bal op de paal en trof na rust ook Johan Honebeek vanaf de stip de staander. Beide clubs ging vol voor de winst. Kansen aan Hoogkerk-zijde gingen er net niet in. Beide clubs konden zich wel leven met de 1-1.

De derby Bakkeveen-Haulerwijk SV. Oftewel Opsterland-Oostellingwerf. Beide clubs konden het vorig jaar niet bolwerken op vierde klasseniveau. En dus een weerzien. Een fifty-fifty-wedstrijd. Vorig jaar won Bakkeveen de eerste keer, de tweede wedstrijd werd een zege voor Haulerwijk. Zondag werd het gelijk: 2-2. Theo Donker vond wel dat er twee punten werd verloren. Tim van der Velde scoorde al in de derde minuut de 0-1 en dezelfde Van der Velde zette vlak na rust de verdediging onder druk en punterde de 0-2 binnen. Haulerwijk liet na om de 0-3 te maken. Vijf minuten voor tijd kreeg de thuisclub een dubieuze penalty, die benut werd. En ver in blessuretijd viel ook nog de 2-2. Een goedkope penalty en deksel op de neus. A-junior Robin Ekhart viel in positieve zin op.

Fochteloo-TLC. Tolbert Leek Combinatie moest zich weer sportief zien op te laden na de beschamende vertoning met Zevenhuizen. Overigens heeft Hielke de Jong de donkere speler van Zevenhuizen niet uitgemaakt voor ‘kankerneger’, zo liet de speler van TLC weten. De bezoekers moesten toch de nederlaag incasseren: 4-1. TLC staat op de elfde plaats, al heeft de ploeg van Chris de Jong nog maar twee wedstrijden gespeeld.

Zevenhuizen kreeg Amboina op bezoek, de spraakmakende vereniging uit Assen. De thuisclub won met 2-1. Het was een typische wedstrijd, wie scoort, wint de wedstrijd. Wienand van Duinen bracht Zevenhuizen aan de leiding. Uit een scrimmage scoorde Amboina tegen. Vervolgens werd een doelpunt van de gasten afgekeurd. De strijd ging heen en weer. Het was uiteindelijk Siebe Kamminga die Zevenhuizen de volle winst bezorgde. Het duel werd in de 87e minuut nog gestaakt doordat spelers van Amboina zich verbaal lieten gelden. Het duel werd gewoon uitgespeeld.