Duurzame club op weg naar tweede Klasse

Sportlight ONR

In the sportlight: VV ONR

RODEN – Soms zit het mee, soms zit het tegen. Ging vorig seizoen nog heel veel mis bij de hoofdmacht van voetbalvereniging ONR uit Roden, dit jaar lijkt alles mee te zitten. Neem afgelopen zaterdag, toen de oranjehemden voor de achtste (!) keer op rij wonnen en daardoor de Eerste periodetitel veilig stelden. Hekkensluiter SJS had tenminste een punt verdiend, maar in de slotminuut kreeg ONR een strafschop en zorgde de koele Lart Wolthuis voor dolle feestvreugde aan de Hullenweg. Behalve sportief, timmert de club aan alle kanten aan de weg. Ook op het gebied van duurzaamheid.
Duurzaamheid dus. Voorzitter Harm Holman, hij wordt binnenkort afgelost door Hylke Westra, begon ooit met de verkoop van zonnepanelen. Die verkoop verliep via de club, waardoor ook ONR er beter van werd. En onlangs werd contact gezocht en zaken gedaan met Oosterom Verlichting in Roden en werden zowel kantine als kleedkamers voorzien van LED-verlichting. Ook aan de veldverlichting wil ONR nog graag wat doen. Nog iets: ONR heeft een afdeling voor mensen met een beperking (G-voetbal). Die afdeling is in een aparte stichting gestopt en redt zichzelf. Zo werd al een bus aangeschaft en stak Al-Ko de G-afdeling van ONR onlangs in nieuwe kleding. Ook de jeugdafdeling draait prima. Bovendien vermaakt de jeugd zich ook goed bij de club, niet in de laatste plaats door het prachtige pannaveldje en het speeltuintje. Ook sponsoren weten de club te waarderen. Niets voor niets verlengde hoofdsponsor Jumbo Jansema onlangs het contract met nog eens drie seizoenen, terwijl ook de overeenkomst met kledingdealer Sportmaat met eenzelfde periode verlengd werd. Kortom: ONR heeft de zaken prima voor elkaar. De club is het best te omschrijven als familiair. Officieel is het nog steeds CVV ONR overigens. Neemt niet weg dat ook steeds meer mensen die niet aan een kerk gebonden zijn lid worden van ONR. En dat is niet voor niets. Doelstelling van de club? Dat is streven naar sportieve prestaties, in samenhang met normen en waarden. Het ontwikkelen van (sociale) vaardigheden en het respect hebben voor elkaar wordt bovendien van groot belang geacht. Mooie woorden, maar woorden die de club ook daadwerkelijk waar probeert te maken. Het is simpelweg goed toeven aan de Hullenweg.
Harm Holman, hij was zeven jaar voorzitter van de club, heeft een grote rol gespeeld in de opmars van de club. Diezelfde Holman baarde vorig seizoen opzien door het contract van trainer Marco IJzer niet te verlengen. De trainer was daardoor zo gepikeerd, dat hij besloot meteen maar op te stappen. Rien Hut werd door Holman aangesteld als tussenpaus. Hut was al jeugdtrainer bij de club. De trainerswissel bracht toch onrust, net als de stortvloed aan blessures. Daardoor waren de resultaten van de hoofdmacht niet altijd om over naar huis te schrijven. Al vrij snel werd vervolgens bekend dat ONR Ronald Vermeulen had aangetrokken als nieuwe trainer. Een gok, want Vermeulen is begin dertig, niet oud voor een trainer dus en tamelijk onervaren. Vermeulen had weliswaar naam gemaakt bij De Fivel in Zeerijp, maar een gok bleef het. Zeker na gekende namen als Martin Koops en Marco IJzer. Het aanstellen van Vermeulen blijkt vooralsnog echter een gouden zet van Holman c.s. Want de trainer heeft een groot aandeel in de successtory van de hoofdmacht.
De competitie is acht duels onderweg, en alle wedstrijden werden door ONR winnend afgesloten. Het begon met een thuiswedstrijd tegen Hollandscheveld, die – na een matige voorbereiding, dat wel – met 3-2 gewonnen werd. Daarna werden ook Elim (4-1), SVN’69 (2-0), SVM (4-1), Veenhuizen (1-0), Fit Boys (3-1), Hoogeveen (4-2) en dus SJS (4-3) aan de zegekar geboden. Ondertussen werd ook de volgende ronde van het bekertoernooi gehaald. Op eigen veld wonnen de mannen van trainer Vermeulen na het nemen van strafschoppen van tweedeklasser NEC uit Delfzijl. En dus kun je spreken van een fantastisch seizoen, al weet men bij ONR ook maar al te goed dat de hoofdprijzen pas na de winterstop worden verdeeld. Dat ONR voorde titel gaat en wil gaan, moge ondertussen duidelijk zijn. Op zich ook niet gek, want met onder andere Lart Wolthuis, doelman Bertjan Vos, de scorende Maxime Maring, de ‘Schieveltjes’ en Hans van Tamelen herbergt de selectie gewoon veel kwaliteit. Ook ONR 2 heeft de periodetitel op zak, door thuis te winnen met 10-1 van Gruno. Er werd tot in de late uurtjes feest gevierd bij het plaatselijke Horecabedrijf Mo’s Cafe. ONR 2 voert de ranglijst aan met 22 punten uit 8 gespeelde wedstrijden

Wat de ploeg in de weg kan staan? Dat is vooral de instelling. Dat bleek ook tegen SJS, afgelopen zaterdag. De spelers van ONR dachten het varkentje uit Stadskanaal wel even te wassen, maar kwamen van een koude kermis thuis. Na de vlotte 1-0 van Harm Jan Poel namen de gasten brutaal een 2-1 voorsprong. Via Bram Gootjes werd het gelijk, maar opnieuw nam de rode lantaarndrager een voorsprong. Nog voor er een half uur gespeeld was zette Leon Schievels de partijen weer op gelijke hoogte. En in de slotminuut belandde een bal tegen de hand van een SJS-speler en mocht Wolthuis dus een strafschop nemen. Het resultaat is bekend. ONR lijkt niet te stoppen en regelrecht af te stevenen op de Tweede Klasse. Dat en de blik op ‘andere zaken’ die een vereniging sterk maken, maakt van ONR een club in groei. Een club waar veel mensen een voorbeeld aan kunnen nemen ook.
VV ONR
Leden: 365
Accommodatie: Hullenweg, Roden
Afdelingen: veld- en zaalvoetbal en biljart (‘Het Groene Veldje’)
Teams: 5 senioren- en 17 jeugdteams (en een aparte G-afdeling)
Voorzitter: Harm Holman
Bestuur: Harm Holman, Anne Kloosterman, Ritzo van Leeuwen en Wietse Bouwman
Informatie: www.vvonr.nl