‘Echt, ik kreeg medelijden met de kindertjes’

Roden schommel voor hoge holt-2

Gea en Jimmy schenken ’t Hoge Holt nieuw ‘vogelnest’

RODEN – Zo is er een probleem en verdriet en zo is dat opgelost. School ’t Hoge Holt in Roden zag tot haar afgrijzen dat het ‘vogelnest’ – een populaire schommel- door onverlaten vernield was. En dus treurige gezichten op school, want het vogelnest zal altijd vol. Er werd meer dan voldoende gebruik van gemaakt. Maar: toen waren daar Gea en Jimmy Jintes. Zij hadden nog een vogelnest in de tuin staan en stelden die aan de school beschikbaar. Behalve Gea was er ook nog Johan Siegers uit Peize. De chauffeur wilde pal voor Gea en Jimmy besloten hun vogelnest beschikbaar te stellen, een actie opzetten.
Eerst Johan maar eens. Woonachtig in Peize en chauffeur bij Connexxion. Hij brengt dagelijks kinderen naar ’t Hoge Holt en kent de populariteit van de schommel. ‘Toen ik van de kinderen vernam dat de schommel vernield was, heb ik me oprecht boos gemaakt. Weet je, een school kan niet zomaar even een nieuwe schommel kopen want dan ben je toch snel 800 euro verder. En elke dag zie ik hoeveel plezier de kindertjes aan die schommel beleven. Toen ie kapot gemaakt was, had ik allemaal beteuterde kindertjes in de taxibus. En ja, dan word ik boos.’ Het is Siegers toch al een doorn in het oog dat de school vaak doelwit is van vernielingen. ‘ Er staan hekken om de school maar die zijn kennelijk niet hoog genoeg. Daar klimmen ze zo overheen. Het is aan de orde van de dag dat concierge Frans Vos de zandbak ’s morgen weer leeg moet halen. Je wilt niet weten wat er allemaal ligt. Hoewel ik er eigenlijk niets mee te maken heb, ik ben maar gewoon chauffeur, ben ik er zelf ook een aantal keren langsgereden om te kijken of er mensen op het plein zwierven. Dit gaat me aan het hard namelijk. Ik vind het sneu voor de kinderen. En ik vind het triest dat zo’n schommel vernield wordt. Wat een lol zeg.’ En dus wilde Siegers graag actie ondernemen. Was hij op zoek naar mensen die de school wilden helpen bij de aanschaf van een nieuw vogelnest. ‘Acht mensen of bedrijven die elk honderd euro doen, dat moet toch mogelijk zijn’, zo dacht de betrokken chauffeur.
Siegers hoefde echter niet tot actie over te gaan. Dat deden Gea en Jimmy namelijk al. Jimmy is ondertussen 19 jaar en lijdt aan een stofwisselingsziekte. Hoe cru het ook klinkt, heel oud zal hij niet worden. Een aantal jaren geleden kreeg Jimmy van stichting Doe een Wens een – jawel- vogelnest cadeau. Van die schommel maakte hij gretig gebruik, maar dat werd de laatste jaren minder. Jimmy werd ouder en vermaakt zich tegenwoordig vooral in zijn eigen klushok met eigen bureau, in de schuur. Het vogelnest stond eigenlijk maar in de weg. ‘ Ik las op Facebook dat het vogelnest van ’t Hoge Holt vernield was. Dat greep me aan. Ik vind dat echt verschrikkelijk. Jimmy heeft zelf een jaar op die school gezeten en dus heb ik met hem overlegd of we de schommel aan de school zouden schenken. Jimmy was het daar volledig mee eens. En dus is het probleem van de school opgelost. En die van ons ook, want het vogelnest stond toch maar in de weg’, lacht Gea. Een heel mooi gebaar van Jimmy en Gea. Ze hadden de schommel voor eigen gewin namelijk ook gewoon kunnen verkopen, want dergelijke schommels zijn populair en leveren nog best wat geld op. En dus kwamen deze week leerlingen van ’t Hoge Holt bij Jimmy en Gea langs om de schommel symbolisch in ontvangst te nemen. Eind goed al goed dus, al is het te hopen dat deze schommel uit de handen van vernielzuchtigen blijft.

Dan nog even over Jimmy. Al negentien jaar dus ondertussen. ‘ Bewonderenswaardig hoe hij het doet. Hij is ondertussen blind, maar doet nog zó veel. We weten dat het op den duur minder en minder met hem zal gaan. Dat is een feit. Maar als je ziet wat hij kan en doet, dat is echt geweldig’, besluit Gea.