Editie Veldslag van Norg om in te lijsten

veldslag

NORG – Zaterdag werd voor de tweede keer in successie de Veldslag van Norg georganiseerd. Kon de organisatie in de eerste editie 500 deelnemers inschrijven. Dit jaar bleef de teller steken op maar liefst 880 mountainbike liefhebbers. En dat aantal mag beslist een succes worden genoemd. Van heinde en verre kwamen de deelnemers op het evenement af. Niet alleen uit Norg en directe omgeving. Landelijk heeft de Veldslag van Norg zich in een jaar tijd op de nationale kalender gezet. Vanuit elke provincie kon de organisatie deelnemers op de lijst zetten. Mooi gebaar ook vanuit de gemeentepolitiek van Noordenveld. Beide fietswethouders Alex Wekema en Reint Jan Auwema deden mee. Noordenveld wil zich dit jaar, maar zeker ook de komende jaren, laten zien als een fietsgemeente bij uitstek.

Zaterdag om klokslag 8.15 uur in de Norgerberg verwelkomde medeorganisator Rikus Sulleman de dienstdoende verkeersregelaars van de fietsclub NOAD uit Peize en de verkeersgroep van Hendrikus Been en Gert van Wakeren uit Norg. Hij gaf tekst en uitleg. ‘Er worden vandaag drie lussen gereden die de deelnemers allemaal binnen de tijd moeten uitrijden. Te laat binnenkomen betekent dat de fietser uit de strijd wordt gehaald. De eerste lus gaat naar Zeijen, de tweede richting Oosterwolde en Veenhuizen en de laatste lus brengt de deelnemers naar Roden. Hij gaf aan dat er snelle fietsers waren en toerfietsers die het wat rustiger aan zouden gaan doen.’ Centrale locatie was het evenemententerrein nabij de manege in Norg. De plaats voor start en finish. De dag van te voren waren de routes al uitgezet. Met linten aan bomen en palen kon elke mountainbiker de routes goed volgen.

Om 9.30 was de start. Het gehele deelnemersveld vertrok gelijktijding, wat een indrukwekkend lang lint van fietsers betekende. De dienstdoende Norger wijkagent Theo Vrijs had het genoegen om de voorop te rijden met de politiebus tot het echte startsignaal nabij de wijk Bonhagen. Daarna ging het echt los. De meeste deelnemers kozen voor het rijden van 2 lussen. Ze hadden dan ruim 70 kilometer op de teller staan. Wie ook de derde lus uitreed had uiteindelijk 107 kilometer afgelegd. Door een chip op het stuur kon de organisatie inlezen op de gereden afstand en tijd van elke individuele renner.

Twee boers uit het Utrechtse Veenendaal waren na afloop prima te spreken over de dag. ‘We hebben complimenten over de organisatie en de routes van deze dag. Veenendal, aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug, is ook leuk. Hier in Drenthe hebben we onze ogen uit gekeken. Het landschap is erg wijds. Veel vergezichten en open ruimtes, dat kennen we niet echt bij ons. We hebben de 100 kilometer volbracht in 5 uur en 15 minuten. Een mooie tijd. Scherprechter was vooral de Weperberg nabij Oosterwolde in de tweede lus. Die oude vuilnisbelt vlak voor de oversteek over het Fochteloerveen was een echte berg en moest 5 keer worden bedwongen. Dat ging moeizaam en we merkten dat die hindernis in het landschap voor velen de beslissing bracht om wel of niet van start te gaan met de derde ronde. Wij hebben wel gekozen voor de derde ronde. Gelukkig maar, want ook daar waren er vele verrassingen in de route. Zo was er een maisdoolhof in Roderesch.

Met 880 deelnemers is de Veldslag van Norg boordevol. Vooral de eerste omloop veroorzaakt zo diverse opstoppingen. De broers uit Veendal hadden daar ook last van. ‘Wij hadden startnummers in de 600 en dat betekende dat je in de grote groep zat. Er was veel oponthoud van rijders die langzamer waren. Beter is wellicht om te starten met drie groepen van 300 rijders om de 10 minuten. Je hebt dan iets meer ruimte om te fietsen.’ De organisatie kan wellicht zijn voordeel hier mee doen. Overigens werd Micha Gankema uit Assen winnaar van deze editie. Hij fietste de lussen in 3 uur en 39 minuten.