Eelde herdenkt en ontvangt indrukwekkende stoet

EELDE – Begin april 1945 bereidt de 2nd Canadian Division zich voor op de “final push”. De bevrijding van Noord Nederland gaat haar laatste fase in. Maar voor de bevrijding een feit is zullen nog veel jonge Canadese, Franse en Belgische soldaten die allen een belangrijke rol speelden bij de bevrijding van Noord Nederland, hun leven laten. Om deze mannen te eren organiseert de Vereniging “Keep Them Rolling”, evenals vijf jaar geleden, de Liberty Tour. De optocht van 200 oude legervoertuigen is gestart in Groesbeek in het weekend van 27, 28 en 29 maart en zal eindigen op zondag 12 april in het centrum van de stad Groningen.
Onderweg wordt gebivakkeerd in verschillende plaatsen in de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe, waar allerlei activiteiten worden georganiseerd ter ere van de 70 jaar geleden ingezette bevrijding van Noord-Oost Nederland.  In Eelde-Paterswolde werken het Herdenkingscomité en de Vereniging voor Volksvermaken samen om deze indrukwekkende stoet te ontvangen.
Op zondag 12 april zullen de voertuigen om ongeveer 11.30 uur over de Burg. Legroweg het dorp binnenrijden. Tussen 11.30 en 11.45 uur zal tegenover de brandweerkazerne een defilé worden afgenomen door burgemeester Thijsen en enkele veteranen. Via de Raadhuislaan, Hoofdweg en Brouwerssteeg rijdt de stoet naar de vijver rond het Else van der Laanhuis. Daar zijn de voertuigen enige tijd te bezichtigen voor het publiek. Om 12.45 uur vertrekt Keep them Rolling via Eelderwolde en de Paterswoldseweg naar de Vismarkt in Groningen, waar alle voertuigen vanaf 14.00 uur ook te bezichtigen zijn.