Eelde kan niet zonder sporthal De Marsch

EELDE-PATERSWOLDE – Om sporthal De Marsch te behouden is een handtekeningactie op touw gezet.  Half februari zullen de handtekeningen, samen met een wenslijst aangeboden worden aan de gemeente Tynaarlo.  “We kunnen niet zonder De Marsch”, weet beheerder Ties Polling.

De gemeente heeft het plan om een multifunctioneel onderkomen te bouwen in de nieuwbouwwijk Groote Veen, waardoor De Marsch overbodig wordt. “Maar dat snap ik niet”, vertelt Ties Polling. “Nieuwbouw zou  4 miljoen moeten kosten. Daar is geen geld voor”.  Er ligt een alternatief plan klaar. Ontworpen door Bertus Schreuder, die regelmatig gebruik maakt van de sporthal.  “Een plan, ter ondersteuning van de handtekeningen en ook voor eigen aquisitie”, geeft  Schreuder toe. Dit renovatieplan – met een nieuwe buitenkant, nieuwe installaties en energiezuinig-  zou 2 miljoen moeten kosten.  Polling:  “Het is een prachtig plan maar mij lijkt dat het geen 2 miljoen hoeft te kosten, bovendien vermoed ik dat de gemeente daar niet mee zal instemmen. In het plan stond meer vermeld dan noodzakelijk is; er werd bijvoorbeeld ook gesproken over een nieuw dak, maar dat is helemaal niet nodig. Wat wel nodig is, is een soort schild ivm isolatie zodat de energiekosten drastisch naar beneden kunnen. In het verleden hebben we lekkages gehad, maar die zijn verholpen.  Als we de sporthal gericht opknappen kunnen we twintig jaar vooruit. Dan heb ik het over de douches, de wanden, de vloer en de tribunes. En verder wat voorkomende reparaties. Ik schat dat het onder een miljoen uitkomt, op die manier kunnen we blijven bestaan.”

Sporthal De Marsch bestaat inmiddels meer dan veertig jaar. Polling: “Eelde-Paterswolde kan niet zonder De Marsch. Iedere avond zit de sporthal vol. Uitwijken kan niet. Je kunt het niet maken dat clubs bijvoorbeeld naar Zeijen zouden moeten om te sporten. Welke sportclubs hier allemaal actief zijn? Volleybal, basketbal, badminton, handbal, zaalvoetbal, zaalhockey en nog veel meer verenigingen. Het gaat niet alleen om de eigen verenigingen, maar ook de tegenstanders die hier komen hebben er belang bij dat we blijven bestaan.  Daarnaast ontvangen we hier elke dag scholieren. Oftewel sporthal De Marsch wordt de hele week intensief bezocht. De handtekeningactie is inmiddels gestart. We hebben er tot nu toe duizend verzameld. We zullen de handtekeningen aanbieden bij de gemeente, plus een lijst van vernieuwingen. En dan kunnen we de gemeente vragen om eventueel  offertes laten maken voor het behouden van sportcomplex De Marsch.”