‘Een beetje méér ontspanning in de opvoeding mag best´

actueel

Onderneemsters organiseren thema-avond over opvoeding in Hotel Langewold

NOORDENVELD – Boeken vol zijn erover geschreven. Opvoeding en opgroeien: waarschijnlijk één van de grootste vraagstukken waar ouders van nu mee kampen. Komt het ooit nog wel goed met je recalcitrante dochter die weigert zich ook maar iets van je aan te trekken? Het populaire tv-programma ‘Nanny on Tour’, waarin de Engelse supernanny Jo Frost wanhopige ouders bijstaat in het opvoeden van hun kroost kennen we ook allemaal wel toch? Zij speelt handig in op de zo herkenbare opvoedkwesties waar we allemaal wel eens tegenaan lopen. En laten we heel eerlijk zijn: opvoeden is best lastig. Helemaal niks om je voor te schamen. Voor de 5e keer is er de landelijke ‘Week van de Opvoeding’. Alle reden voor Nettie Kramer, Margreet Werumeus Buning, Karin Polak, Anita Naus en Hennie Hallink om opvoeders in Noordenveld te voorzien van allerlei handige opvoedtips.

Op 6 oktober staan de dames, die ieder hun eigen expertise hebben in het opvoeden en opgroeien van kinderen, in Hotel Langewold om samen in gesprek te gaan over opvoeding. ‘Opvoeden is bewegen’, hebben ze het programma genoemd. Bewegen, omdat er voor opvoeden nu eenmaal niet één vast script bestaat. “Je moet als ouder meebewegen met de ontwikkeling van je kind”, legt Nettie Kramer uit, die zelf opvoed-coaching en -training in het onderwijs geeft . Er is veel veranderd in het opvoeden van kinderen in vergelijking met vroeger, stellen de vrouwen die denken met hun kennis, expertise en tips ouders wel een handje kunnen helpen met de ‘problemen’ rond opvoeding van hun kroost. Ook hebben de dames FC Groningen-coach Erwin van de Looi gestrikt voor een praatje over coachen en opvoeden. “Opvoeden komt steeds meer op de schouders van vrouwen neer. Zij sjezen van hot naar her met de kinderen. Van school, naar sport en het speelafspraakje.’ Maar ook de rol van de man moeten we zeker niet onderschatten.”

Omdat er in de gemeente Noordenveld tot dusver geen speciale aandacht werd besteed aan de ‘Week van de Opvoeding’, besloten de dames de koppen bij elkaar te steken. “Wij zijn het High Five Team, lacht Margreet die een praktijk in kindercoaching in Roden runt. Ook geeft ze ‘opvoedparty’s’, die aardig bezocht worden door ouders die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken in verwoede pogingen hun kroost op te leiden tot fatsoenlijke wereldburgers. “Opvoeden is best ingewikkeld. De druk op ouders om het allemaal goed te doen neemt behoorlijk toe. En het is een beetje taboe om hulp te vragen, merken we. Terwijl het niets is om je voor te schamen. ‘It takes a village to raise a child!’, is zo’n mooi gezegde uit Afrika. Daar bemoeit iedereen in het dorp zich met je kind en probeert het wat bij te brengen. Hier willen we het allemaal zelf doen en leggen de lat daarbij hoog. Het is bijna een competitie geworden om het zo goed mogelijk te doen. Ons doel is om die druk wat van de ketel te halen. Een beetje meer ontspanning in de opvoeding, dát!”

Nog een groot verschil met vroeger: er is veel meer openheid gekomen. Kinderen én ouders zijn mondiger geworden. Waar vroeger tucht belangrijk was, het kind moést gehoorzamen, anders zwaaide er wat (gehoorzaamheid uit angst), hoe anders is dat nu. Gehoorzaamheid heeft langzamerhand plaats gemaakt voor zelfstandig, innovatief en authentiek, stellen de vrouwen. “Vroeger kreeg het kind op z’n kop, nu zijn het de ouders die de schuld krijgen als het kind zich niet gedraagt. Maar een kind blijft verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. En daar moet het zelf op worden aangesproken als er iets gebeurt dat niet door de beugel kan. Gebeurt dat op school, is dat een taak van de juffen en de meesters om er iets van te zeggen. Toch gebeurt het regelmatig dat de ouders vervolgens aan de schoolpoort staan om verhaal te halen. En dan heb je een autoriteitsbotsing.”

Ook hebben ouders van nu sterk de neiging hun kind overal tegen te willen beschermen, vertelt Karin Polak die ouders leert kijken naar het spel van hun baby en dreumes. “Dat begint al vanaf de geboorte. Sommige ouders raken in paniek als hun koter onderuit gaat. Natuurlijk, empathie is belangrijk, maar het hoeven geen prinsen en prinsesjes te worden. Een kind moét ontdekken wat vallen is, en wat de gevolgen daarvan zijn. Ouders hebben heel erg de neiging iets voor hun kind op te lossen, terwijl kinderen dat eigenlijk zelf moeten doen. Vrij kunnen spelen en bewegen zijn essentieel om gezond te kunnen opgroeien. Voor een goede hechting moet er een goede balans zijn tussen afstand en nabijheid”, weet ze.

Nog een dingetje, typerend voor deze tijd: samengestelde gezinnen. De samenleving is veranderd. Eén op de drie ouders gaan uit elkaar en krijgen nieuwe partners, die vaak ook kinderen hebben. “Dat kan voor ingewikkelde situaties zorgen. Maar ook daarin valt een hoop te winnen. Op 6 oktober gaan we er samen over in gesprek. We behandelen het doel van opvoeden, wat we willen bereiken en vooral hoé we dat kunnen realiseren. De belangrijkste pijler blijft om het kind zich zó veilig te laten voelen dat het zich durft te hechten”, besluiten de opvoedspecialisten die op de valreep roepen dat de avond vooral bedoeld is voor ouders om inspiratie op te doen en ze een hart onder de riem te steken. “Dat willen we doen door met elkaar in gesprek te gaan en elkaar van tips te voorzien. Want: opvoeden is bewegen!” De avond die georganiseerd wordt door de dames van Visje in het water, Watoto kindercoaching, Scholare, De Rolwissel en Hartcounselling, begint om 19:30 in Hotel Langewold in Roden en duurt tot 22:00 uur. Inlopen kan vanaf 19:00 uur en het avondvullende programma met onder andere FC-man Erwin van de Looi kost 5 euro per persoon, inclusief koffie en thee. Aanmelden kan via: info@scholare.nl, www.scholare.nl of de speciale Facebook-pagina ‘Opvoeden is bewegen’.

UIT DE KRANT