‘Een camping, expositieruimte, ideeën zat. Het moet nog een beetje vorm krijgen’

Roderesch Geertruida Verschuure_

Kunstenares Geertruida Verschuure exposeert in ’t Rashuys

RODERESCH – ’T Rashuys in Roderesch timmert flink aan de weg. Behalve dat het voormalige schoolgebouw aan de Giezenstraat het thuishonk is voor vele verenigingen, culturele clubjes en dient als locatie bij uitstek voor privé-feestjes, functioneert het op aangekondigde tijden ook als camping en galerie. Vorige week kon je er je tent opzetten, in de maanden juli en augustus exposeert lokale kunstenares Geertruida Verschuure in het dorpshuis. Voorzitter Janneke Palmen vertelt over de ontwikkelingen van ’t Rashuys.

Op dit moment zijn we bezig met een ‘expositiebeleid’ voor kunstenaars, begint Janneke. “Geertruida is de allereerste kunstenaar die hier exposeert! Kijk, we zijn natuurlijk geen galerie. Zijn niet iedere dag geopend. Dit is voor ons ook een try-out. Het plan is om per kwartaal een wisselende expositie te tonen. En één keer per maand willen we op zondagmiddag open met aanwezigheid van de kunstenaar die over zijn of haar werk vertelt. Voor Geertruida staat de eerst volgende zondagmiddag op 21 augustus gepland. Mag ze over haar koeien vertellen. Of over haar andere –veelal op de natuur geïnspireerde- schilderijen. Thuiswedstrijdje voor de kunstenares. Ze woont namelijk achter het dorpshuis, in de Zuster Michielsenstraat. In haar atelier (blokhut in haar tuin) schildert ze koeien –daar is ze dol op- varkens en landschappen. Het koeienportret dat op drie ongelijke planken geschilderd is en hangt in het atrium van ’t Rashuys, is haar lieveling. “Hij blijft je aankijken.”

Kunst is niet het enige nieuwe project van ’t Rashuys. Zo kon je er een paar weken geleden je tent uitproberen. Een nachtje pitten achter op het grasveld van het dorpshuis. “Dat was eigenlijk een spontaan idee. Gewoon voor mensen die met de tent op vakantie gaan, zodat ze kunnen checken of alles nog in orde is. Er geen stokken ontbreken bijvoorbeeld. Maar een camping voor een paar dagen zou best een leuke optie zijn”, vertelt Janneke. “Misschien iets om vaker te doen. Het moet allemaal nog een beetje vorm krijgen. Ideeën zat.” Dat geldt ook voor de RAS-visie, waar dorpsbelangen mee bezig is. “Dat is een visie over zaken als veiligheid, onderwijs, woningbouw en leefbaarheid in het RAS-gebied. Met een clubje betrokkenden hebben we gesproken over wat er leeft en wat we belangrijk vinden in het RAS-gebied. Ook iets als ‘omkijken naar elkaar’ kwam aan de orde. Ons voornaamste doel? De leefbaarheid vergroten. Al die punten willen we uitwerken in één gezamenlijke visie die we ook met de buurtbewoners uit Roderesch, Alteveer en Steenbergen willen bespreken. Interactie met de buurt. Met één duidelijke visie die breed gedragen wordt, zijn we ook een betere gesprekspartner van de gemeente. Maar goed, het zit in de koker. Wordt vervolgd.”

Interesse in een fraai podium om je kunsten te tonen? Stuur een mailtje naar: info@rashuys.nl Zondagmiddag 27 augustus is ’t Rashuys van 14:00 tot 17:00 open voor de expositie van Geertruida Verschuure. Giezenstraat 3 Roderesch.