Een explosie

column-cees-vroeg-eekhoorntjesbrood

In kranten en nieuwsbulletins op tv. worden met grote regelmaat explosies gemeld. Soms gaat dit gepaard met beelden waarbij je liever je hoofd afwendt zo gruwelijk zijn ze, zoals laatst bij de aanslag op Koerdische jongeren in de Turkse grensplaats Suruç. De explosie waar ik het over wil hebben heeft gelukkig niets met geweld te maken, maar zoals u kunt verwachten, met natuur. In dit geval gaat het over het plotseling massaal verschijnen van paddenstoelen.

Het is bekend dat je de meeste paddenstoelen in het najaar mag verwachten, maar ook dat ze het hele jaar door wel zijn te zien, zij het veel minder talrijk. Toch kan het gebeuren dat ze plotseling, meestal na veel regen, wel in grote getale aanwezig zijn en dan betreft het vaak één soort. Afgelopen week zag ik de eerste groep al staan aan het Prof. Van der Leeuwplantsoen in mijn woonplaats Roden. Daar stonden een stuk of dertig exemplaren bij een Zomereik, en kort daarna kwam de melding dat een eindje verderop aan het Zuidenveld, in een plantsoen met eiken, honderden boleten stonden. Dat klopte, het waren er meer dan driehonderd, en terwijl ik daar was om foto’s te maken trok het ook de aandacht van een mevrouw. Zij wist, net als ik, dat ze er de week ervoor nog niet waren. En dat er nu ineens zoveel stonden was voor haar ook een verrassing. Zij had het trouwens over eekhoorntjesbrood, hetgeen ten dele klopte. Daar zijn er namelijk meerdere van: Bronskleurig-, Dennen-, Gewoon- en Vroeg eekhoorntjesbrood. We hadden hier te maken met de laatste (zie foto). Nooit eerder zag ik er zoveel bij elkaar! Het leek me wel wat om er een lekker soepje van te maken, plukte enkele jonge exemplaren, maar thuis bleek dat ze alle wormstekig waren en niet geschikt meer voor consumptie. Twee dagen later waren ze allemaal verdwenen, want er moest zo nodig gemaaid worden. Of er dan veel bloeiende planten staan, of in dit geval paddenstoelen maakt kennelijk niet uit.

Sneu geld Eenieder die het overkomt zal het met me eens zijn dat bekeuringen voor te snel rijden ’sneu geld’ is, dat je liever anders had besteed. Vooral als het voor een lichte snelheidsovertreding is baal je stevig. Dat ik er één kreeg was alweer jaren geleden en nu overkwam het me tijdens onze vakantie in Duitsland bij Ibbenbüren. Daar reed ik in de maalstroom op een rondweg mee en merkte dat ik werd geflitst. Balen dus. Je mocht er maar 50 km rijden en mijn snelheid was 69 km, dus flink te hard ook nog. In Nederland levert je dat een bekeuring op van € 114,-. Hier worden echt pittige boetes opgelegd, want in België zou je er maar € 55,- voor hoeven te betalen. De bekeuring uit Duitsland kwam drie weken later en bedroeg ’slechts’ € 30,-. Dat viel weer reuze mee. Heel netjes is het dat je een foto toegestuurd krijgt van de plaats delict waarop slechts de bestuurder in de auto is te zien. Uit discretie zijn (eventuele) andere inzittenden ’weggeplakt’. Je vrouw zal er maar op deze wijze achterkomen dat je met een vriendinnetje op stap bent!

Pijlstaarten U zou bij pijlstaarten kunnen denken aan een eendensoort, maar daar wil ik het niet over hebben. Wel over een vrij kleine groep nachtvlinders die pijlstaarten worden genoemd. Dat zijn meestal grote en vaak fraai gekleurde vlinders met soms aansprekende namen als Doodshoofdvlinder, Kolibrievlinder en Groot- en Klein avondrood. In Nederland komen een stuk of vijftien soorten voor, waarvan ik recent enkele foto’s van lezers mocht ontvangen. Allereerst was er een foto van een Ligusterpijlstaart gestuurd door Kirsten Eleveld uit Roden. Haar zoon Hjalmar had een al wat sleets exemplaar gevonden, was best geïmponeerd door de grootte en wilde graag weten wat het was. In het fraaie blad PuurNatuur van IVN Roden was al een keer over deze soort geschreven en dat nummer heb ik ze cadeau gedaan. Maud Roelandschap uit Steenbergen dacht aan een dood blaadje in een plant, pakte het, maar liet het weer los toen ze voelde dat het iets zachts was en maakte een foto. Het waren twee Populierenpijlstaarten in copula, te zien op de website van IVN Roden (Waarnemingen). Daarop zijn veel nieuwe foto’s van de natuurfotografen Pia Zomer en Bertus van der Velde geplaatst. Mevrouw Roelandschap meldde later nog dat bij hen een grote populier, de waardplant van de vlinder, in de tuin staat.