Een goed voornemen vóór het nieuwe jaar

image

In the sportlight: Decemberloop Peize

PEIZE – Enkele dagen voor de Kerst- zaterdag 20 december- is een groot deel van Peize weer volop in beweging vanwege de jaarlijkse Decemberloop. De te lopen afstanden zijn zoals gebruikelijk 15, 10 of 5 kilometer. De hardloopwedstrijd is voor individualisten, maar kan ook in groepsverband. Het loopfestijn kent een lange historie, net zo lang als de 4 Mijl van Groningen. Het contrast: het deelnemersaantal. In Groningen komen 15duizend lopers, Peize kent een stabiel aantal van tweehonderd lopers.

De Decemberloop is dan ook niet zo massaal, maar is dan ook wel zo gezellig. Veel sportievelingen kijken dan ook ieder jaar weer uit naar de Decemberloop. Vorig jaar wreef de organisatie- op initiatief van toerfietsclub NOAD en sinds jaar en dag in samenwerking met gymnastiekvereniging DSTV- zich in de handen doordat het sportieve evenement een record aantal van 214 deelnemers (voor de statistici: 78 dames, 106 heren; 42 op de 5 kilometer, 70 op de 10 kilometer, 72 deden mee aan de 15 kilometer en 30 op de 3×5 kilometer) trok. Tweehonderd is een mooi aantal. Arjan Takens, sinds jaar en dag een van de organisatoren, is tevreden over het stabiele aantal- dan is het nog te overzien-, maar zou wel graag meer animo zien voor de estafetteloop (3 x 5 kilometer). Ondanks dat het aantal deelnemers ook hier groeiende is. “We hopen de stijgende lijn voort te kunnen zetten”. Acht van de tien deelnemende teams kwamen op naam van ATC’75 (atletiek- en trimvereniging met een atletiekbaan in Haren en loopgroepen in Eelde, Vries en Haren), waaronder veel jeugd. Takens wil met name lokale sportverenigingen (bijvoorbeeld voetbal, volleybal, tennis) prikkelen. “Je betaalt als estafetteteam maar een schijntje. Er zijn in dit weekend geen wedstrijden meer. Je zou het mooi in groepsverband kunnen doen. Een estafetteteam bestaat uit drie personen. De eerste drie heren en dames krijgen een beker. Die bokaal staat alweer gereed in de garage. Maar op iedere afstand is een beker te verdienen”. De afstand van 5 kilometer vindt Takens ideaal. Takens vergelijkt het met langere afstanden. “Vroeger had je halve marathon, daarvoor moet je veel trainen. En met name in de wintermaanden is dit zwaar. Je kunt je wel warm kleden, maar de benen worden van de kou toch stijf. Dat is dan ook niet onze doelgroep. Het motto van de Decemberloop is knallen en gooi het eruit. Een halve marathon duurt twee a drie uur, terwijl je hier een uur voor nodig hebt. Daarvoor hoef je ook niet zo lang te trainen. Wil je snel lopen doe je de 5 kilometer, wil je in langzamer tempo dan is 10 kilometer ideaal. Tijdens de loop kun je ook nog veranderen”. Hardloopliefhebber (lid van Loopgroep DSTV) en kenner Takens, die door drukke werkzaamheden zelf nauwelijks aan lopen is toegekomen, probeert de Decemberloop op allerlei manieren te promoten. Zo zou de Peizenaar graag meer jeugd op het parcours verwelkomen, een zorgenkind van menig looporganisatie. “Ze kunnen deze afstand prima aan. Het is niet echt hardlopen, maar je bent wel sportief bezig. Het loopfestijn valt midden in de vakantie dus school kan geen excuus zijn”. Takens vindt nog een reden om mee te doen gevonden: de goede voornemens voor het nieuwe jaar. “Waarom zou je dat pas op 1 januari doen, als het ook op 20 december kan? Je hoeft geen supertijd te lopen. Het is de Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen”.

Over de succesvolle invulling van het loopevenement: “Kijk, iedere organisatie is zoekende naar de juiste formule. Wij hebben de juiste formule gevonden. We hoeven dan ook niet te sleutelen”. De Decemberloop is dan ook in de loop der jaren niet of nauwelijks veranderd. Het is een vaste waarde op de kalender. De organisatoren DSTV en NOAD krijgen nog altijd steun van de trouwe sponsoren. “We hebben geen tijdsregistratie, we houden wel de eindtijden bij”. En zelfs het parcours is gelijk aan de voorgaande edities. “Dat heeft tevens te maken met parcoursrecord, dat op dit traject is gelopen”. Dit record is nog steeds in handen van Ben Stellingwerf: 50 minuten en 12 seconden. Bij de dames staat de volgende tijd nog altijd vast: 55 minuten en 48 seconden. Hanneke Hink liep dit record. Degene die dit record breek krijgt 50 euro. Voor de fanaten zijn er dus genoeg uitdagingen. Vorig jaar werden er zeer goede tijden gelopen. Bij de heren op de 5 kilometer was Bert Bos in een tijd van 17 minuten en 43 seconden de beste, bij de dames deed Yasmun Hillebrink er weinig voor onder (17.51). Op de 10 kilometer liep Evert-Jan Heringa 37.22. Eerste dame, Diane Rimann: 43.52. De langste afstand, 15 kilometer, werd gewonnen door Mark Huisman in 56 minuten en 44 seconden. Lotte de Hosson was de beste dame:59.41.

De route mag dan onveranderd zijn, het natuurgebied waar gelopen wordt, de Onlanden, verandert wel continu. Net als het weer. De laatste dagen was het met de vele regen en wind geen aanlokkend weer om buiten te lopen. Vorig jaar werd de Decemberloop onder prima omstandigheden verlopen. “Er zit altijd wel een goede dag tussen”, zegt Takens optimistisch. . En deze valt dus vaak op de dag van de Decemberloop.

De start is als altijd om 10.30 uur aan de Boerakkerweg. Kleed -en douchegelegenheid is bij de voetbal vereniging Peize. Het inschrijfgeld voor individuele lopers bedraagt 5 euro, teams betalen 10 euro. Er is voor iedereen weer een leuke herinnering.

Naam: Decemberloop Peize

Opgericht: 1985

Website: http://decemberlooppeize.wix.com/sport

Contact: Arjan Takens, tel. 050-5034145 of e-mail: arjantakens@home.nl

??