Een heel bijzonder en exclusief avondje in De Kas van Stam

image

Chansonnière Mony Wouters en haar trio willen u op Franse wijze laten dromen

Ze oogt als een Francaise van het zuiverste water: Frêle, charmant en met een zuidelijke oogopslag. Maar Mony Wouters is oer-Nederlands. Met, dat wel, echter een passie voor het Franse chanson. Daarmee is ze opgegroeid. Ze heeft van het zingen van met name franse chansons haar beroep gemaakt, waarmee ze niet alleen in Nederland maar ook (!) in Frankrijk veel succes boekt. Komende zaterdag 9 mei is ze met haar begeleidingstrio Solune te gast in de Kas van Stam aan de Tolbertervaart 9 in Leek. En dat wordt, qua locatie en repertoire, een heel bijzonder gebeuren.

Als kind al was Mony Wouters regelmatig in Frankrijk, waar haar ouders een vakantiewoning in de Dordogne bezitten. “Mijn ouders hebben hun kroost midden in de muziek laten opgroeien. Ik herinner me nog goed dat ik als klein meisje al stiekem op de overloop naar de avondconcerten die mijn muzikale ouders thuis in Amsterdam gaven, lag te luisteren,” haalt Mony herinneringen daaraan op. “Op onze autoreizen naar Frankrijk werden altijd chansons gedraaid van de grote zangers en zangeressen die in Frankrijk op handen worden gedragen. Dat maakte die tochten tot een waar genoegen. In ons huis in Frankrijk werd vervolgens veel gemusiceerd, maar ons ‘familie orkest’ trad ook regelmatig op tijdens de dorpsfeesten, waarin Fransen gespecialiseerd zijn. Dat deden we niet alleen om in te burgeren, maar vooral omdat we allemaal echte liefhebbers zijn.”

Het Franse chanson zat, kort gezegd, dus al van jongs af in haar bloed. ’t Was daarom niet meer dan logisch dat Mony na de middelbare school de muziek in ging. Ze volgde conservatoriumopleidingen in muziek – de dwarsfluit is haar lievelingsinstrument – en bewegen. Maar ze specialiseerde zich, kan het anders, met name in het Franse chanson. Daarnaast is Wouters als docent zang en interpretatie werkzaam aan het Rotterdams Conservatorium. Haar cv is overigens nog veel omvattender. Maar haar hart ligt toch vooral bij de groep Solune (een samentrekking van soleil en lune; zon en maan) waarmee ze regelmatig optreedt met een programma franse chansons, dat de toepasselijke werktitel ‘Pour ….qui voyage dans ses rêves’ (heel vrij vertaald met: ‘mens, durf te dromen’) heeft.

Mony Wouters, begeleid door Solune, brengt daarmee op eigen wijze een heel gevarieerd repertoire chansons van Franse idolen als Edith Piaf, haar absolute idool Barbara, Nougaro en Gainsbourg en ze gaat op zoek naar vergeten pareltjes. Maar ze zingt ook werk van nieuwe artiesten als Zaz en Emilie-Claire Barlow. “We houden van contrasten,”zegt ze. “In onze muziek klinkt een veelheid aan sferen door, van dromerig en ingetogen tot uitbundig en feestelijk. Traditie vormt onze inspiratiebron maar we voegen daar ons eigen klanksausje aan toe. Onze vertolkingen zijn verrassend en authentiek. En dat slaat aan.”

Met het trio Solune treedt Mony behalve in Nederland ook veel in Frankrijk op waar hun interpretaties veel waardering bij het kritische Franse publiek oogsten. Wouters: “Soms ontstaan er spontaan jamsessies met Franse muzikanten en die inspireren wederzijds enorm. We brengen met Solune dan ook een heel apart en uitgebalanceerd geluid. Het zijn alle drie doorgewinterde musici die mij begeleiden. Zo is Laetitia van Krieken pianiste en accordeoniste maar ze componeert ook en is arrangeur die in allerlei formaties – onder meer bij de Nits – over de hele wereld toerde. Caroline Kamp bespeelt de contrabas en is een goede bekende in de Nederlandse jazzscene. En last but not least is percussionist Oscar Alblas met name gespecialiseerd in elektronisch slagwerk. We zijn,” besluit ze, “perfect op elkaar ingespeeld.”

Het is de regionaal bekende toondichter Foleor van Steenbergen (bescheiden op de achtergrond op de foto) die Mony Wouters en haar groep Solune voor een exclusief optreden in De Kas van Stam aan de Tolbertervaart 9 in Leek wist te strikken. Ze spelen daar op zaterdag 9 mei aanvang 20.15 uur in een in mediterrane Franse sfeer geschapen omgeving. Kaarten kosten 10,– euro; de capaciteit is beperkt dus reserveren vooraf wordt aanbevolen via stamh@xs4all of eventueel ’s avonds aan de kassa.