Een legpenning, een lintje en een heleboel gezelligheid!

nietap visclub legpenning

Een legpenning, een lintje en een heleboel gezelligheid!

NIETAP – Hengelclub Roden bestaat 75 jaar. Dit heugelijke feit werd gevierd met een jubileumviswedstrijd op zaterdag en met een prima bezochte en gezellige receptie op vrijdag. In clubcafé De Waag in Nietap – ja, ook vissers kennen een derde helft- kreeg de club bovendien een zilveren legpenning van de gemeente Noordenveld én ontving secretaris en penningmeester Jan de Vries een Koninklijke onderscheiding.
Dat de hengelclub een zilveren legpenning kreeg, ach dat wisten ze eigenlijk wel al. Elke club die namelijk 75 jaar bestaat, krijgt zo’n penning en een klein geldbedragje.
De verrassing zat ‘m meer in de  onderscheiding voor Jan de Vries. Hans van der Laan was hoogstpersoonlijk naar Nietap afgereisd om Jan de versierselen op te spelden. Dat lintje was overigens dikverdiend. Ga maar na. Jan is al vanaf 1974 vrijwilliger, vanaf het jaar dus dat Oranje de WK-finale van Duitsland verloor. De finale waarin doelman Jongbloed twee keer moest vissen.
Vanaf dat jaar is hij bijvoorbeeld al secretaris en penningmeester van HC Roden. Voor de jarige club organiseert hij ook wedstrijden en verzorgt hij de vergunningen aan derden. De Vries was bovendien zeven jaar bestuurslid van het Provinciaal Groninger Fonds, een overkoepelende organisatie van Groninger hengelsportverenigingen Ook was hij regiovoorzitter van ‘Westerkwartier’, waarvan hij al heel lang erelid is.
Bovendien was hij bestuurslid van de hengelsportfederatie Groningen Drenthe en was hij bouwcoördinator bij deze federatie. In die hoedanigheid was hij ondermeer verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor in Tynaarlo.
Uiteraard was Jan verguld met het lintje en iedereen in de zaal was het over één ding eens: Jan verdient het lintje. Dubbel en dwars. Behalve al deze zaken was de receptie van HC Roden vooral gezellig. Voorzitter Hans de Vries deed zijn woordje en uiteraard waren er heel veel sterke verhalen. Over heel grote brasems bijvoorbeeld,  die gaandeweg de receptie en naar gelang de hoeveelheid biertjes steeds groter en groter werden.
En toch bleek eens temeer dat de leden van HC Roden hun sport serieus nemen. Want niemand maakte het laat. Zaterdag wachtte namelijk weer een viswedstrijd met –dat dan weer wel- opnieuw de afsluiter in De Waag. Op naar de 150 jaar.