‘Eén munt voor een glas, twee munten voor een halve liter’

image

voorzittersnieuws tijdens Zomerfeesten

RODEN – ‘Zo hoort het te zijn’. Het is rond de klok van vier uur als Volksvermaker Albertus Lieffering pal voor de ingang van het Jaarbeursterrein staat. Hij kijkt naar de Havezate en ziet fietsen, fietsen en nog eens fietsen. Hij ziet mannen hun blaas legen tegen de monumentale bomen en ziet dat het heel, heel druk is in het dorp. Zo moet het dus zijn als er iets in Roden te doen is. Heel Roden liet zich of zaterdagavond en zeker zondagmiddag wel even zien. En nu al werd vooruitgeblikt op de Rodermarkt en was er nieuws.

Om met dat laatste te beginnen. Al een tijdje wordt er gegist over wie nou die nieuwe voorzitter van de Stichting Jaarbeurs van het Noorden wordt. De opvolger van Geert Wolters dus. Naar verluidt is de kogel door de kerk en neemt Anne Rozema de voorzittershamer over van Wolters. Rozema is directeur van Al-Ko, niet geheel toevallig sponsor van de Jaarbeurs. Vandaar ook het Al-Ko Paviljoen. Mocht dat inderdaad zo zijn, dan zoekt de stichting de nieuwe bestuursleden dus vooral bij de sponsoren. Eerder al werd bekend dat Catrin Barth de commissie amusement gaat versterken, en zij is natuurlijk bekend van Intersport Roden. Nog meer voorzittersnieuws. Geruchten doen de ronde dat Hans de Vries – bekend van de visclub en de zonnepanelen- straks de nieuwe voorzitter van VV Roden wordt. Hij zou na de eerstvolgende ledenvergadering Jans Darwinkel opvolgen. Over Darwinkels gesproken, Jos (zoon van Jans) is zondag van de partij. Met vriendin die bij Joy aan de slag gaat. Maar eerst wacht nog een vakantie. ‘We gaan naar Griekenland’, zegt Darwinkel, en daar hebben de tortelduifjes zin in. Ondertussen bestelt Bé Hagenauw nog maar een pilsje. Hij is in geanimeerd gesprek met de nieuwe voorzitter van VV Roden en geeft hem alvast wat tips. Aan de overkant van de straat staat een oud-voorzitter: Pieter van den Bosch. Als altijd goed gekleurd en na een hapje eten speurend naar de volgende locatie voor weer een stukje gezelligheid. Niet gezien: Jan Tiesinga, voorzitter van Volksvermaken. Jan zit op Ameland. Hij pakt z’n rust. Ook Henk Halsema – Volksvermaker- is er niet dit weekend, en dus rust er op de ranke schouders van Lammert Kalfsbeek, Albertus Lieffering, Rik van der Es, Albert Komduur, Henk Cazemier en Cor van der Steeg een zware last. Cor is er zaterdagavond ook (met Ria) en ook hij ziet dat de opkomst bij Kiss Licks wat tegenvalt.

Nu we het toch over voorzitters hebben. Oud Zakenkring voorzitter Jan Buiter wordt dit weekend niet gesignaleerd. Hij pakt kennelijk z’n rust. John Douwes pakt die rust niet. Hij is zowel vrijdag als zaterdag van de partij. Ook gezien op zondag: Erik en Fedor de Jonge en natuurlijk Jan en Alida. Jan blijkt net zo gemakkelijk een biertje te tappen als een kroket te bakken. Bovendien is veel van z’n personeel ook van de partij. Het is even wennen om bier te krijgen van Dannielle en Steffan, of dat Kerwin je biertje tapt. Veelzijdig personeel is het in elk geval zeker. Marjolein Siegers maakt honderden foto’s, fan als ze is van het Nederlandse lied. De artiesten waarderen haar foto’s, de wespen wat minder. Ook zij wordt geprikt en moet maar de EHBO, waar de angel vakkundig uit de arm wordt verwijderd. De EHBO had het toch al wat drukker dan normaal. Oorzaak: warmte. Veel ouderen zoeken daarom ook een plekje aan de rand van het terrein, waar de bomen voor wat schaduw zorgen. Bijzonder was overigens wel dat een groep senioren al om een uurtje of tien afgezet werd in Roden. Twee uur dus voor de eerste noot klonk. Andre Overwijk is er uiteraard ook, net als Wieneke Dijk die haar 27e verjaardag vierde en juf José Suurd uit Peize. Ascal Siegers is er ook en hij doet wat tegenwoordig heel veel mensen doen: fotograferen. Geert Siegers houdt nog steeds van gezelligheid en dat geldt ook voor Hindrik Brink en Erwin Poeder, die ook twee dagen van de partij is. Uit verre oorden: Hilda en Da Griet. Da Griet (echte naam gewoon Griet) komt uit Stadskanaal en bezoekt Roden gemiddeld twee keer per jaar: tijdens Rodermarkt en RADIO NL. Ma Lieffering (uit Nuis) is met twee vriendinnen op stap, Bart de Vries heeft het maar druk dit weekend. We ontwaren verder Elise Blom en Lisanne Palstra, net als geluidskenner Alexander Marree. Ook hij zegt dat het geluid goed is. En hij is expert. Bert Medema is zondag even van de partij na een korte vakantie op Ameland, Froger Junior heeft dezelfde sound als zijn vader. Wouter Meertens bezoekt elk feestje, Rene Niemeijer is eveneens van de partij. Marloes Brink en Gety Brink? Ook zij genieten van de bekende hits van Jelle B en Eltjo.

De paarse munt is dit jaar voor het laatst inwisselbaar. Kostte overigens 2,20 euro, zowel zaterdag als zondag. Weinig mensen die van die prijs een probleem maakten. De discussie over de waarde van de Rodermark en de Jaarbeurs-munt was er al wel. De publieke opinie: 2,25 euro is te doen, 2,40 euro veel te veel. Dat klinkt in elk geval als heel duur. Dat gaat- zo dachten de experts- de Jaarbeurs geld kosten. Meneer stelde nog voor om de prijs maar op 2,25 euro te houden dan, en halve liters aan te bieden voor twee munten. En zo blikte iedereen vooruit op wat komen gaat.
Maandagmorgen komt er bij Volksvermaken een mail binnen. Van Nico Silvius, directeur van RADIO NL. ‘ Ik heb één van de mooiste dagen gehad’’, mailt hij. ‘Het was rustig, de organisatie top en de sfeer perfect’. Die opmerkingen kon de organisatie in de zak steken. Overigens wordt Roden telkens weer geroemd om de organisatie. Om het meedenken en om de arbeid die geleverd wordt. En natuurlijk om de Drentse bol die de artiesten mee naar huis krijgen. Die Drentse Bol is belangrijk. Heel belangrijk zelfs. Ooit trad bijvoorbeeld Monique Smit op. Ze was al weer onderweg naar huis, toen ze keerde en terugreed naar Roden. Dit omdat ze de Drentse bol vergeten was. Het zijn soms de kleine dingen die het ‘m doen. Kennelijk.