‘Een nieuwe starterswoning met uitzicht op het bos, best uniek toch?’

Tim Veening

Gemeente akkoord met erfpachtconstructie: Jong en Duurzaam Nieuw-Roden mag 4 starterswoningen bouwen

NIEUW-RODEN – Het is erdoor. Na jarenlang op de barricaden voor betaalbare koopwoningen voor starters, heeft de Stichting Jong en Duurzaam Nieuw-Roden eindelijk succes. Aanvankelijk wilden ze een stuk of 20 woningen bouwen aan de Langewijk/Bisschopswijk, het zijn er uiteindelijk 4 aan de Okster in Roderveld IV geworden. Hoewel het er fors minder zijn dan de stichting voor ogen had, is penningmeester én kartrekker van de stichting Tim Veening toch tevreden met de kavel aan de Okster. “Twee zijn van de vier te bouwen woningen zijn inmiddels verzegd en voor de andere twee hebben we een oproep op onze Facebookpagina gezet”, vertelt Tim.

Waarom het allemaal zolang duurde zit hem voornamelijk in de prijs van de woningen en de bijbehorende grond. Die moest namelijk op te hoesten zijn voor starters op de woningmarkt. Maximaal 150.000 euro mocht een woning kosten, inclusief grond zodat de maandlasten onder de 500 euro blijven. Een bijkomend probleem was dat de grond aan de Langewijk/Bisschopswijk in Nieuw Roden ernstig vervuild is en eerst gesaneerd moet worden. En de stichting is al zolang bezig om voordelige koopwoningen te realiseren, sinds de oprichting in 2011. Zo’n vijf jaar dus nu al. Tel daar de tijd die de sanering in beslag neemt bij op, en je bent zo weer een paar jaar verder. Dat ging zelfs wethouder Henk Kosters wat te ver. Hij wilde de stichting tegemoet komen door de stichting één grote kavel aan de Okster in Roderveld IV te koop aan te bieden, zo luidde het voorgestelde besluit van juni vorig jaar. Op dat stuk grond van 656 vierkante meter kunnen vier starterswoningen gebouwd worden. In december is dat voorstel iets aangepast. De stichting Jong en Duurzaam Nieuw-Roden heeft de gemeente namelijk gevraagd om de woningen via een erfpachtconstructie te kunnen kopen. Dan is het huis eigendom van de bewoner en wordt de grond gehuurd van de gemeente tegen bepaalde condities. Aankoop van de grond is mogelijk gedurende de looptijd van de erfpacht tegen de op dat moment geldende marktprijs. Hoewel een erfpachtconstructie in deze tijd toch tamelijk een uitzondering is, ging de gemeente akkoord en werkte het idee uit in een nieuw voorstel dat afgelopen woensdag met succes door de raad kwam. Belangstellenden kunnen een koopwoning inclusief kavel voor 150.000 euro vrij op naam (VON) krijgen. De jaarlijkse erfpachtvergoeding (canon) wordt berekend naar een percentage van de huidige grondwaarde van de kavel, 110 euro per vierkante meter. De erfpachtconstructie is overigens geen voorwaarde om de woning te kunnen bemachtigen. Wie de grond direct van de gemeente wil kopen, kan dat, al geeft de stichting zelf de voorkeur aan koop op basis van erfpacht.

Tim Veening is blij met de duidelijkheid. Nu nog even actief op zoek naar twee andere gegadigden. En doet hoeven niet per se, net als hij, twintigers te zijn. “Nee hoor, zeker niet. Het idee is ooit ontstaan vanuit de jeugd uit Roden en Nieuw-Roden. Zodat zij niet hoeven te verkassen naar Groningen omdat hier geen betaalbare koopwoningen zijn. Aanvankelijk was het idee om 25 betaalbare woningen te laten bouwen. Er was een hoop belangstelling. Zo’n 40 geïnteresseerden hadden we op papier. Maar ja, we zijn inmiddels 5 jaar verder. De meesten hebben allang iets anders gevonden. We willen de dorpen graag levendig houden, nieuwe aanwas creëren. Het mooie hiervan is, dat je voor een relatief laag bedrag een nieuw huis hebt. Koop je bijvoorbeeld voor 130.000 een bestaande woning, is die meestal oud en versleten, uitgewoond. Komen er zo nog tienduizenden euro’s bij voor renovatie, weet Veening die nog wacht op het definitieve ontwerp van de architect. Als dat er is, denkt hij ook snel de andere kavels te kunnen invullen. “Architectengroep Roderveld legt de laatste hand aan het ontwerp Zo eind februari moet dat klaar zijn. Dan kunnen we het visualiseren. Bang voor gebrek aan belangstelling ben ik niet. Nee zeg. De plek is uniek! Waar vind je in Roden een nieuwe starterswoning met uitzicht op het bos? Je hebt geen achterburen”, roept Veening enthousiast. Wie zich al helemaal ziet zitten in de achtertuin met boszicht aan de Okster, kan zich melden bij Veening: jongenduurzaam@hotmail.com of even een berichtje achterlaten op de Facebookpagina van Jong en Duurzaam Nieuw-Roden is ook een goede optie: www.facebook.com/StichtingJongDuurzaamNieuwRoden