‘Een opdracht binnenhalen is niet het moeilijkst. Die 2e opdracht bij diezelfde klant, dat is veel lastiger’

VDH Products genomineerd voor Nationale Business Succes Award 2016

RODEN – Weer een staaltje sterk ondernemerschap in Noordenveld! VDH Products is door de het Nationale Business Award instituut (NBSA) tot absolute winnaar uitgeroepen als best presterende bedrijf in de branche ‘Meet- en Regeltechniek’ en ontving daarvoor een heuse award. Daarmee is VDH kandidaat voor de Nationale Business Succes Award 2016, de grootste ondernemersprijs van Nederland. En dat is niet zomaar een prijs. Wanneer je hem in de wacht sleept, win je namelijk 100.000 euro. Directeur Henk Westera en productieleider Paulus Flokstra van VDH zijn apetrots. Westera: “Natuurlijk is het voor ons al een hele eer om branchewinnaar te zijn. VDH is hiermee vertegenwoordiger van de Meet- en Regeltechniekbranche voor heel Nederland. Of we kanshebber zijn voor ‘Beste onderneming van Nederland? Geen idee. Er zijn zoveel verschillende branches met ontzettend veel goede bedrijven.”

Over hoe VDH op de nominatielijst van de NBSA terecht is gekomen, weet Henk Westera niet. “Dat vertellen ze ons niet. Al heb ik wel een vermoeden”, glimlacht de directeur. “We hebben ooit eens een prijs gewonnen van een grote energieleverancier en VDH deed mee aan ‘Succesvol Ondernemen’, een programma van RTL7. Nou ja, dan ben je bekend hè?” Een behoorlijke prestatie is het zeker, want branchewinnaar word je niet zomaar. Behalve dat je innoverend moet zijn, een serieuze speler in de markt, is er ook gekeken naar visie, missie, versterken en uitbouwen van de positie én naar de sfeer binnen het bedrijf. “Ook onze medewerkers zijn bevraagd door mensen van het comité dat hier namens de NBSA op bezoek was. Iets dat we zelf ook erg belangrijk vinden: onze mensen. Duurzame inzetbaarheid van personeel is voor ons een belangrijk punt waar we veel aandacht aan besteden. Hoe houd je mensen fit tot hun pensioenleeftijd?, daar zijn we voortdurend mee bezig. Zit iemand door wat voor omstandigheden dan ook even niet lekker in z’n vel? Dan praten we erover. Altijd in vertrouwen. Wat kunnen we doen om je te helpen, vragen we dan. Zonder goed gemotiveerde mensen zijn we nergens. We doen het hier met elkaar, een club van zo’n 70 mannen en vrouwen inmiddels”, vertelt Westera die met VDH Products meer dan 20.000 verschillende producten levert aan 60 landen wereldwijd. Ook een opvallend punt in het juryrapport: internationalisatie. Het voert zelfs de lijst aan van ‘Opvallende succesfactoren’ van VDH. “We leveren onze producten aan landen van de noordpool tot aan de zuidpool. Van de Scandinavische landen, tot China, Australië en de Verenigde Staten”, verduidelijkt Westera”, die veel waarde hecht aan hoogwaardige, contante kwaliteit. “Kijk, een opdracht binnenhalen is nog niet eens het moeilijkst. Met de botte bijl erin desnoods. Maar die tweede opdracht bij diezelfde klant, dát is het lastigst. Je moet constant kwaliteit weten te leveren. Heb je eenmaal dat vertrouwen, heb je de klant ook.”

Meet- en Regeltechniek, voor de meeste mensen is het een vrij onbekende branche. Iets met technisch vernuft, zoveel is zeker. Wat maakt VDH nu precies, willen we van Westera weten. “Wij maken het hart van een systeem. Neem de software van een auto. Als dat niet werkt, doet ook de auto het niet. We houden ons bezig met besturingssystemen. Werken voor bedrijven als Mini Cooper, Scania, Fokker, Chiquita, Hilton, het Krasnapolsky en oliesjeiks uit Saoedi Arabië.” Maar ook het jacht van niemand minder dan Steven Spielberg is voorzien van een besturingssysteem van het hightechbedrijf uit Roden. En, als alles doorgaat (en daar lijkt het op), mag het bedrijf de volledige climate control leveren voor een luxe cruiseschip met 10 verschillende dekken en 200 suites dat in Kroatië gebouwd gaat worden.

Om het wat te visualiseren: VDH bedenkt slimme oplossingen om onder andere fruit onder bepaalde druk, temperatuur en luchtvochtigheid te rijpen, regelt op afstand het klimaat voor grootkeukens in de hotelindustrie maar levert ook apparatuur voor spuitcabines van grote automerken. En custom made besturingssystemen voor luxe jachten. Ook die van Steven Spielberg dus. “De spuitindustrie is inmiddels een behoorlijk belangrijke pijler voor ons bedrijf geworden. We verschuiven daarin steeds meer naar de industriële sector. We deden al veel werk voor Nedcar (Mini), en toen Van Hool –bekend van de luxe touringcars- daar kwam kijken, werden ze ook klant. En de Fokker-Airbus wordt met behulp van onze apparatuur gespoten.” VDH werkt ook voor defensie. “We hebben een speciale cabine ontwikkeld voor mensen die met de gevaarlijke stof Chroom 6 werken. Je kunt je dat het best voorstellen als een soort douche waarmee mensen onder bepaalde druk met lucht worden schoongespoten zodat alle residuen van de pakken verwijderd worden.” Beroemd in heel de wereld is het rijpingssysteem voor groente en fruit. In speciale rijpingskamers, ruim 7000 wereldwijd, worden bananen, appels, peren en avocado’s onder unieke omstandigheden gerijpt. En dankzij ontwikkelde koelsystemen is het ook mogelijk om bepaalde fruitsoorten ‘in slaap te brengen’. “Daarbij werken we nauw samen met de Universiteit van Wageningen. Wist je dat appels een soort mondjes hebben waardoor zuurstof naar binnenkomt? Met behulp van de speciale koeltechniek kunnen we die zuurstoftoevoer doseren. Zodat er niet teveel, maar nét genoeg binnenkomt om ze Langdurig te kunnen bewaren en toch vers blijven.  Dit wordt ook toegepast bij sommige andere fruit- en groentesoorten en zaden. Zo is door de mens te bepalen wanneer iets ‘ready to eat’ moet zijn. Dit is een heel belangrijke ontwikkeling in de foodsector.” Al die innovatieve technische hoogstandjes worden in eigen huis ontwikkeld op de Research & Develop-afdeling van het bedrijf aan de Produktieweg. “Het is een ongelofelijk belangrijke afdeling voor ons. We zitten middenin een industriële revolutie, Industrie 4.0.  Wil je mee blijven komen in de Smartindustrie, moet je voortdurend blijven innoveren. Anders tel je niet meer mee.”

Of VDH zich binnenkort ook ‘Beste onderneming van Nederland’ mag noemen, blijft nog even spannend. Dat zal binnen enkele maanden bekend worden gemaakt door de organisatie. Hoewel die 100.000 euro heel mooi meegenomen zou zijn, is het bedrijf nu al blij. “De eer, dáár gaat het om. Dat hebben we samen toch maar mooi voor elkaar gekregen, denk ik dan.”  VDH Products is te zien in de ‘Succesfactor’, een programma op RTL 7. Het filmpje is terug te vinden bij ‘Uitzending gemist’.