Een pijnlijk nieuw begin voor VEV’67

Leeksters in slotfase overklast: 0-6

LEEK – 0-6! De monsternederlaag van VEV’67 tegen Buitenpost kwam keihard aan. Maar daarbij past wel een nuance. De hoge score kwam pas aan het eind van de wedstrijd tot stand. In de eerste helft was de strijd nog in evenwicht. 

In de eerste helft – traditiegetrouw werd in Leek na de winterstop uitgeweken naar het kunstgrasveld, dat volgens VEV’67 veilig is-  was de wedstrijd nog in evenwicht. Maar het beeld voor de wedstrijd zei wel iets over een verschil.  Terwijl de Leeksters in groepsvorm elkaar moed inspraken, keek Buitenpost- leider Joop de Haan het tafereel aan en lachte. Zijn spelers stonden al op het veld gepositioneerd. Buitenpost – vijfde op de ranglijst- heeft het vertrouwen, VEV de spanning én pech door blessureleed.

Meteen na de aftrap kwam Wessel van Galiën verkeerd neer. Dat kon er ook nog wel bij. Gelukkig krabbelde de centrale verdediger, die binnenkort afreist naar het buitenland, overeind. Die andere verdediger, Ton Baan, komt het hele jaar niet in actie. De eerste dreigende momenten kwamen van de Friezen, de eerste kopkans kreeg Rense Dijk, en viel in handen van de keeper. Buitenpost gaf de toon, Jacob Tjoelker gaf het goede voorbeeld namens VEV om de strijd aan te gaan. Na het eerste kwart de grootste kans voor de gasten. Na een snelle combinatie kwam Martijn van Roeden alleen voor de keeper. Klaas Kleiker redde in eerste instantie, in de herkansing schoot de spits hoog over. De Leeksters lieten zich ook niet onbetuigd. Jacob Tjoelker bracht Dijk in stelling. Dijk nam aan, maar kon het niet afmaken. Even later werd Arjan Veenstra- na een combinatie met Dijk- omver gekegeld. Scheidsrechter Volders zag er niets in. Vlug en Vaardig had in deze periode het heft in handen. Buitenpost kwam in het stuk even niet voor. Een halve volley van Dijk was een volgende kans, die naast ging. ‘De Blauwkes’ namen het commando vervolgens weer over en drongen aan. Een lob van Van Roeden viel op het doel. Totaal onverwacht – en op een cruciaal  moment vlak voor rust- schoot Joran Olijve van een meter of 25 op het doel. Kleiker verkeek zich op de dalende bal, die hoog in het doel verdween: 0-1. Hoewel de strijd aardig in evenwicht was, bleek Buitenpost slagvaardiger en de combinaties liepen vlotter dan bij de Leeksters, waar de nauwkeurigheid nogal ontbrak. Vlak voor de thee nog een behoorlijke scoringskans voor de geel-zwarten. Koert Thalen gaf een prima steekpass. Dijk was weer niet resoluut in de afronding. Aansluitend een hoekschop en dit keer nam Van Galien de bal wel vol op de slof, maar zonder resultaat.

Vanaf de tweede aftrap deed Buitenpost VEV weer sidderen. Tot geluk van de Leekster achterhoede kreeg Rudmer Loonstra de bal niet mee in de loop. Aan de andere kant kwam Gerhard van den Berg vrij over de vleugel, gaf prima voor,  waar Rense Dijk hoog sprong en zijn krachtige kopbal ging maar net naast. Even later opnieuw de thuisclub. Tjoelker stond weer eens aan de basis, speelde in op Dijk, de lange aanvaller legde klaar voor Jeffrey Visser, die onzuiver inschoot. VEV-trainer Luitzen Nijboer moest ingrijpen en haalde een verdediger naar de kant. Erwin Cazemier maakte zijn opwachting. Nijboer gokte en verloor. Na een uitbraak was het Jorrit Terpstra die met de buitenkant schoen op fabuleuze wijze de 0-2 maakte. Buitenpost toonde zich vervolgens feller in de duels. VEV stribbelde nog sporadisch tegen. Een volley van Veenstra kreeg een enorme curve. De bal draaide nog akelig in de buurt van het doel van Robert van der Laan. De bezoekers waren echter niet te houden en zetten een tandje bij. Wederom een snelle aanval over drie schijven (Van Roeden, Joop Pijnacker en Rudmer Loonstra), waarbij Rick Schuring op de lijn redde. De bal was al dan niet over de lijn geweest. En na wederom een vlijmscherpe counter over de vleugel werd het ook nog 0-3. Aan de voorbereiding stond wederom invaller Pijnacker, die Olijve al eerder had afgelost. De Friese beer was vlak voor tijd los. Terwijl Thalen nog een schietgelegenheid kreeg, maar de bal naast zag verdwijnen, werd het even later 0-4.  De aanval werd opgezet door Marco van Leijen, met een crosspass op Rob Dijkstra, die de zaak klaarde.  Vlak voor tijd nummer vijf. Dijkstra zag zijn schot gekeerd. Pijnacker was er als de kippen bij. Bij 0-5 spoorde trainer Rene van der Weij zelfs nog aan ‘scherp te blijven’. VEV  bleef niets bespaard. Er volgde ook nog een zesde treffer. Het was eindelijk Van Roeden, die op aangeven van Pijnacker- wélk een invalbeurt- doel trof.  “Dit heb ik nog niet vaak meegemaakt”, sprak Jan Herman Teeninga, die in het verleden toch al heel wat wedstrijden heeft gespeeld voor VEV. “Nee, dit is niet lekker uit de winterstop komen”.  Voor VEV rest maar één ding: het vizier op de volgende tegenstander, BCV, die op papier van minder kaliber is. VEV, dat technisch vermogen heeft, individuele klasse en keihard werkt. Maar er komt meer bij kijken in de eerste klasse. De kansen afmaken bijvoorbeeld. En hopelijk loopt die ziekenboeg eens leeg. Dat scheelt ook een slok op een borrel.

VEV’67-Buitenpost 0-6 (0-1); Scoreverloop: 40. Joran Olijve 0-1, 65. Jorrit Terpstra 0-2, 70. Wim de Vries 0-3, 85. Rob Dijkstra 0-4, 89. Joop Pijnacker 0-5, 90. Martijn van Roeden 0-6; Scheidsrechter: Volders; Toeschouwers: 150

Opstelling VEV’67: Klaas Kleiker, Thijs Tjoelker (70. Cedric Eeuwema), Rick Schuring, Wessel van der Galien (60. Erwin Cazemier), Joachim Wiegman, Jacob Tjoelker, Jeffrey Visser, Koert Thalen, Rense Dijk, Arjan Veenstra, Gerhard van den Berg

Ster van het Veld: Jacob Tjoelker (VEV’67). Normaal de man van het ‘zesje’, maar viel vandaag toch wel op. Nam het voortouw in de strijd en stond aan de basis van menig aanval.