‘Een pond kaas? Dat kost twee Ronermarken’

Boost voor ‘nieuwe’ Ronermark

RODEN – De nieuwe Ronermark – nieuw qua kleur en qua waarde- krijgt als de voortekenen niet bedriegen meteen een behoorlijke boost. Zakenkring Roden liet namelijk weten uit te willen pakken tijdens de naderende Rodermarkt. Dat wil men doen middels ‘versierde’ etalages én door de Ronermarkt als wettig betaalmiddel te accepteren, tijdens en wellicht iets na de Rodermarkt. ‘In eerste instantie dachten we er aan om dit volgend jaar, in 2016 dus, te gaan doen, maar wellicht kan het ook eerder’, zegt Bas Feenstra, uitbater van De Zuivelhoeve en lid van de activiteitencommissie van Zakenkring Roden.
Eerst de etalages. Als er animo is, dan hoopt Zakenkring Roden dat hun leden hun etalages zoveel mogelijk aan willen kleden rond het thema van de Parade: ‘wereldsteden’. ‘De bedoeling is dat vanaf 13 september al te doen en om het door te laten lopen tot 6 oktober’, vertelt Feenstra. ‘Aan dit thema willen we dan graag weer een puzzel koppelen, zoals we dat al eerder – en succesvol- gedaan hebben. We willen dan bovendien reclame maken tijdens de parade en mensen attenderen op onze actie.’ Ook uit de koker van de activiteitencommissie komt het idee om mensen de mogelijkheid te bieden om met Ronermarken te betalen. Dat zou kunnen gaan om actieproducten, maar ook om het gehele assortiment. ‘We weten niet of er nog juridische zaken op ons af komen, vandaar dat we dit vanaf 2016 in willen voeren’, liet Feenstra weten. Vanuit de zaal, Feenstra maakte het idee tijdens een vergadering bekend, werd echter geopperd dit idee meteen ten uitvoer te brengen. ‘En in feite zijn er geen juridische problemen of addertjes onder het gras’, liet ook Albertus Lieffering van de Stichting Ronermark weten. ‘De munt vertegenwoordigt gewoon een waarde. Die waarde is dit jaar 2,25 euro. Winkeliers kunnen na de Rodermarkt hun munten inleveren en krijgen per munt geld. Zo simpel is het. Moeilijker kunnen we het niet maken. Dus ook wat mij betreft, al zeg ik dit nu even op persoonlijke titel, kan dit meteen ingevoerd worden. Dit is een heel leuk initiatief.’
Het idee van de activiteitencommissie geeft de nieuwe Ronermark meteen een boost. En een impuls kan de munt ook wel gebruiken, nu de Jaarbeurs alleen haar eigen munt accepteert. Naar verwachting zal de Stichting Ronermark deze week contact opnemen met Zakenkring Roden om te kijken of het betalen met de Ronermark al meteen ingevoerd kan worden. En dus kan het zomaar zijn dat je over een week of twee een pond kaas koopt voor twee Ronermarken.