Een primeur: een heel weekend lang motorcrossen op Trimunt

MARUM – Bekend van de beroemde en beruchte Koningscross: de motorcrossclub van Marum en omstreken. Nu iets compleet nieuws op de crossbaan van Trimunt. Daar wordt namelijk voor de allereerste keer in de historie een heus crossweekend gehouden. Een ideetje van een stel leden van de crossclub. Medeorganisator Tjibbe van Houten vertelt over het ambitieuze plan dat uitgevoerd gaat worden op 27, 28 en 29 juli door de club ‘Alles of Niets’.

Van Houten kreeg toestemming van het bestuur om een crossweekend te organiseren mits er geen ‘woeste’ naam aan gegeven zou worden. Want ze zitten niet te wachten op wildwest toestanden op Trimunt. “Het bestuur organiseert ook crossen, maar wij wilden een keer iets anders”, begint Tjibbe. “Een feest, livemuziek en een grote feesttent, dát. Nou, en dat gaat lukken. We hebben een artiest die live komt optreden en er is een onderdelenmarkt waar bezoekers en coureurs terecht kunnen voor crosskleding en motoronderdelen. En het leuke is dat de coureurs, als ze willen, op het rennerskwartier kunnen blijven slapen in een tent, caravan of camper. Daarnaast is er een inbrengstand. Iedereen die iets te verkopen heeft kan dat doen via de inbrengstand. Wij verkopen het in ruil voor een percentage van de verkoopprijs. Het is wel de bedoeling dat ze zich hier van tevoren voor aanmelden, dan kunnen we rekening houden met de ruimte.”

Twee dagen lang crossen dus, op Trimunt. Opgeven kan nog, al zijn er verschillenden klassen die al aardig vol beginnen te lopen, weet Tjibbe. “Coureurs kunnen zich opgeven voor verschillende klassen: de Classic klasse voor oude motoren met een bouwjaar tot en met 1990, Dames klasse, Kenteken klasse, ook wel de Enduro (off the road) klasse, dat is nog nooit eerder verreden op Trimunt. Dan hebben we de veteranenklasse, die is op gesplitst in 40 plus en  50 plus. Tot slot hebben we een Hobby klasse vanaf 125 cc en een Super klasse, een klasse voor de snelle jongens. Jongens die denken dat ze snel genoeg zijn kunnen zich hiervoor aanmelden. Wij beoordelen dat op de dag zelf tijdens een trainingsronde op de baan. Wie niet snel genoeg is, plukken we er tussenuit. Hoe hard ze moeten kunnen? Haha, dat weten ze zelf wel. We rijden vier manches, twee op zaterdag en twee op zondag. De aanmeldingen beginnen al behoorlijk binnen te lopen. De Hobby klasse zit al bijna vol. Per manche kunnen maximaal 35 coureurs aan de start staan.”

Het zou maar zo eens kunnen dat Tjibbe zelf ook meerijdt in de Classic klasse. Op dit moment knutselt hij nog aan zijn oude Maicko, een crossbrommer uit de zestiger jaren. “Ik ben nog niet helemaal klaar met restaureren maar het moet lukken voor volgend weekend. Het kan zijn dat ik een rondje mee doe, of ik zet hem neer voor de show. Want dat hebben we ook nog: een show van oude motoren. Motoren uit de jaren zestig tot en met negentig. Iedereen met een oude crossmotor mag hem hier tijdens het MotoCross Event showen.”

Vrijdag 29 juli kunnen de deelnemers zich tussen 15:00 en 22:00 uur melden bij het secretariaat op het rennerskwartier. Tot slot het programma van het MotoCross Event Marum:

 

Het programma is onder voorbehoud en is te vinden op: www.mcmarum.eu. Het is slim om contact geld op zak te hebben, pinnen is namelijk niet mogelijk op Trimunt. Opgeven voor de onderdelenmarkt kan via: infomfmarum@gmail.com. Of een belletje naar Tjibbe: 06-53145730. Motorclub Marum en omstreken, Kloosterweg 4 Marum.

Wat:                      MotoCross Event Marum

Wanneer:               Vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 juli

Waar:                    Crossbaan Trimunt Marum

Info:                      www.mcmarum.eu