‘Een uitsmijter bij Karsten en dan vol gas’

Rodermarkt Johanna 2

Rodermarkt: verhalen van en over bezoekers

RODEN – Wat was het weer druk, dinsdagmiddag in Roden. Rodermarkt is een ongeëvenaard feest. Met in de hoofdrollen de Volksvermakers, bier en tal van bijzondere gasten. Een bloemlezing.
Neem Wim Bakering, gewezen trainer van Roden en Gomos. Hij promoveerde vorig jaar met Achilles 1894 naar de Hoofdklasse maar verlengde zijn contract niet. Wim heeft een sabbatical genomen en verbouwt zijn huis. En elk jaar weer tref je hem op de Rodermarkt. ‘We -een groep Norgers met ondermeer Gert Bosman (ex-doelman) en Albert Flik- beginnen bij Karsten in Norg. Zo rond de middag. Nemen we een beste uitsmijter en dan gaan we deze kant op.’ Die uitsmijter doet het goed, want Wim spuugt er niet in. ‘Altijd leuk deze dag’, zegt hij. ‘Je komt zoveel bekenden tegen. Het is een grote reünie.’ Bakering mist de voetballerij niet. Nog niet. ‘Ik heb het te druk. Maar natuurlijk wil ik straks weer aan de slag.’ Tot voor kort maakte Reint Jan Auwema ook altijd deel uit van de groep Norgers, maar de wethouder heeft nu een ander schema. Toch genoot ook hij van het feest.
Ook van de partij Wim Bulten. Kan niet missen. Bulten is als altijd tot in de puntjes verzorgd. Haar prachtig in de krul en met name de kleding -met krokodillenleren riem- maakt indruk op man en zeker vrouw. Je ziet Wim niet over het hoofd. Wim had het naar de zin en liet weten dat Willem Zwikker (oud betaald voetballer van SC Veendam) wel eens de nieuwe trainer van zijn club kon worden. Zwikker heeft zo ongeveer de grootste snor van het noordelijk halfrond en dus past hij wat dat betreft wel bij Wim en Pelikaan S. Want ook Willem is excentriek.
Minder lol voor Hellen van Veen. Alhoewel, pas woensdagmorgen werd duidelijk dat een aantal middenvoetsbeentjes gebroken waren. Maandagnacht ging iemand -geheel per ongeluk- op haar voet staan. Er was meteen pijn, maar toch sleepte ze zich door de nacht. Ook dinsdag was ze ‘gewoon’ weer present, al liep ze wel moeilijk. Pas woensdagmorgen werd besloten met de paarse voet naar de dokter te gaan. Ze kreeg meteen gips aangemeten. Hellen is dus wel even uit de roulatie. Bijzonder, want ook man Johnny liep onlangs wat averij op. Hij brak tijdens een ongelukkige scooterrit namelijk zijn vinger.
Respect voor voormalig wethouder Otto Huisman. Hij genoot zicht- en hoorbaar van de Rodermarkt. Op maandagavond danste hij samen met zijn vrouw, die in een rolstoel zit. Een prachtig moment. Zonder dralen schoof Otto de rolstoel de dansvloer op. Hij creëerde zelf ruimte om op de klanken van de Venga Boys lekker uit zijn dak te gaan. Zoon Erik en dochter Saskia zagen dat het goed was. ‘En we hebben het lekker dichtbij’, zei Huisman, daarmee doelend op hun appartement op de Albertsbaan.
IJdelheid is niet alleen iets van vrouwen, zo bleek tijdens de Rodermarkt. Neem Erwin Westerling, de buitengewoon kundig schilder uit Roden. ‘Erwin is erg ijdel’, liet vrouw Renate Wanders weten. ‘Ik ben vaak al lang klaar om te gaan, staat hij zijn haar nog te doen. Wat een getreuzel. Bij ons zijn de rollen inderdaad vaak omgedraaid.’
Wieneke Dijk kende een drukke Rodermarkt. Nou vindt ze dat niet erg, maar toch. Op vrijdag tekende ze samen met Anjes van Ierssel voor de Mini Missverkiezing. Een hele klus, maar bijzonder geslaagd. Een dag later liep ze als grote Sien mee in de Parade en tussendoor werkte ze achter de bar in het Paviljoen. Lekker druk dus. Overigens was goed waarneembaar wanneer ze vrij was. Dan namelijk droeg ze rode lippenstift.
Geert Wolters legde gedurende de Rodermarkt een marathon af. Althans, zo leek het. Nooit stond hij stil. Geert keek gewoon of iedereen het wel een beetje naar de zin had. Meestal was het antwoord volmondig ja, een enkeling uitgezonderd. Geert permitteerde zich dinsdagmiddag zelfs een sigaartje. ‘En dat is héél lang geleden hoor’, zei de trotse voorzitter van de Jaarbeurs van het Noorden.
Vrienden blijf je ook tijdens de Rodermarkt. Dat bleek, want ook nu waren Lucas Schoonbeek en Rolf de Boer niet te scheiden. De Boer is trainer van Hoofdklasser SV Urk en moest woensdag een belangrijke bekerwedstrijd spelen tegen UNA. En dus zat echt feestvieren er dinsdag niet in. Schoonbeek bezoekt vrijwel elke wedstrijd van Urk. Eet ie eerst een visje, al dan niet samen met een ander bestuurslid van de Jaarbeurs, Jan Dirk Zwerver. Schoonbeek is ondertussen ook een bekend gezicht geworden in de businessclub van Urk, toch een volkje op zich. ‘Het was in het begin ook wel even een kwestie van de kat uit de boom kijken, maar nu is het meer dan goed’, lachte Schoonbeek.
Albertus Lieffering bleek tijdens de Rodermarkt weer eens die bezige bij. Overal was hij aanwezig, geen moeite leek hem teveel. Op dinsdag gebeurden er een aantal dingen die niet zo horen. Zo kocht een man een paard om er meteen -zonder zadel- een ritje mee door het dorp te maken. Mag dus niet. Lieffering werd er min of meer op aangesproken. Alsof hij overal tegelijk kan zijn. Soms is het best jammer dat mensen die zoveel doen ook het meeste commentaar voor de kiezen krijgen. Het stralende humeur camoufleerde wat opgekropte frustraties. Logisch!

Rodermarkt Johanna 3 Rodermarkt Johanna 4 Rodermarkt Johanna 5 Rodermarkt Johanna 6 Rodermarkt Johanna 7 Rodermarkt Johanna 8 Rodermarkt Johanna 9 Rodermarkt Johanna 10 Rodermarkt Johanna 11 Rodermarkt Johanna 12 Rodermarkt Johanna 13 Rodermarkt Johanna 14 Rodermarkt Johanna 15 Rodermarkt Johanna 16  Rodermarkt Johanna 18 Rodermarkt Johanna 19 Rodermarkt Johanna1