Een vernieuwde route

Bike Life Veldtoertocht

EEN – Tourfietsclub NOAD uit Peize en tourclub WTC Roden organiseren op zondag 23 oktober voor de twaalfde keer de Bike Life Veldtoertocht. Zoals gebruikelijk is de start ook dit jaar weer bij het Ronostrand, maar de organisatie heeft gekozen voor een vernieuwde route.

‘Deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden, namelijk 25, 40 of 50 kilometer’, verteld organisator Rikus Sanderman. ‘We gaan dit jaar een nieuwe route opzetten, de mountainbikers komen door nieuwe paden en bosjes. De deelnemers komen hier anders nooit’. De start bij het Ronostrand in Een is tussen 09:00 uur en 10:00 uur. De tocht gaat door de bossen van Roden en rond het Ronostrand. Voor het vijfde jaar start de Bike Life Veldtoertocht vanuit het Ronostrand in Een. Deelnamekosten zijn 5 euro. Leden van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) krijgen 1 euro korting. Jeugd tot en met 15 jaar kan gratis mee doen, dit om de sport onder de jeugd te promoten en zo jeugd enthousiast te maken. Sanderman: ‘De inschrijving is op de dag zelf. Maar we gaan er vanuit dat er ongeveer weer 800 inschrijvingen binnen komen, net als voorgaande jaren. We moeten mazzel hebben met het weer. Sommige deelnemers komen elk jaar, anderen kijken eerst hoe het weer is’. De tocht is door NTFU genomineerd met 1 ster.

De routes zijn mede tot stans gekomen dankzij de medewerking van Gemeente Noordenveld, Ruitercentrum het Fjordenpaard, Waterschap Noorderzijlvest, Staatsbosbeheer, Natuurmomenten en Camping Ronostrand. En natuurlijk de vele vrijwilligers van de verenigingen. Hoewel we niet weten hoeveel mountainbikers zich inschrijven hebben we een groot aantal vrijwilligers die de route uitzetten, we moeten op alles voorbereidt zijn, aldus Sanderman. Tijdens de route zijn er verschillende posten met eten en drinken. De route wordt volledig begeleidt door verkeersregelaars, zo kan met veilig oversteken. Gedurende de tocht is er een rijdende EHBO post aanwezig. Daarnaast is er ook een reparatiewagen op de route. Na afloop kan men de fietsen afspuiten, en is er een ruime douchegelegenheid. Bij het Ronostrand, waar de tocht begint en eindigt, is een grote parkeerplaats aanwezig, waar gratis kan worden geparkeerd.

De organisatie van de Bike Life Veldtoertocht is onlangs benaderd door de stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis. Na een aantal overleggen tussen beide partijen is de stichting vanaf 2017 als goed doel gekoppeld aan de tocht. Doordat de contacten laat zijn gelegd in 2016 zullen de deelnemers aan de Bike Life Veldtoertocht via een stand over dit goede doel worden geïnformeerd. Er zijn collectebussen aanwezig, waar de deelnemers een vrije gift kunnen geven. Vanaf 2017 zal er een bedrag bij het inschrijfgeld worden gedaan. Sanderman: ‘We gaan kijken of we het verder kunnen uitbreiden’.

Het Beatrix Kinderziekenhuis is een van de 4 grootste kinderziekenhuis in Nederland en is een belangrijk onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het kinderziekenhuis richt zich op hoogwaardige medische diagnostiek, behandeling en zorg voor kinderen in de leeftijd van 0-17 jaar. Het kinderziekenhuis bestaat uit twee polikliniek locaties met een eigen spoedeisende hulp voor kinderen, drie verpleegafdelingen en een verpleegafdeling gericht op kort verblijf (maandag t/m vrijdag). Daarnaast is er een groot onderzoekslaboratorium, een functieonderzoek afdeling, een Intensive Care voor kinderen en een Intensive Care voor pasgeborenen. Het totale kinderziekenhuis telt 150 bedden. Het Kinderziekenhuis is een dynamische, maar ook een complexe organisatie, waar meer dan twintig kinderspecialismen nauw samenwerken aan de behandeling van ernstig zieke kinderen. Onder deze specialismen verstaan we o.a. chirurgie, neurologie, reumatologie, oncologie, KNO, hart-, nier-, long- en stofwisselingsziekten. Er wordt hier ook wetenschappelijk onderzoek gedaan met als doel steeds betere resultaten in de behandeling te kunnen realiseren. Naast goede medische en verpleegkundige zorg voor het zieke kind, is het echter ook heel erg belangrijk dat er niet alleen naar het zieke kind wordt gekeken, maar ook naar hoe het kind zich ontwikkelt en hoe hij/zij kan blijven meedoen aan de samenleving nu en later. Kinderen moeten zich zowel lichamelijk als geestelijk blijven ontwikkelen om mee te kunnen met hun omgeving. Door ziekte mag die ontwikkeling niet in het geding komen.

Beide partijen zijn zeer verheugd met de samenwerking, laat Rikus Sanderman weten. Sanderman is naast organisator van de Bike Life Veldtoertocht bestuurslid van de tourfietsclub NOAD uit Peize. De fietsclub met de prachtige naam “Nooit Opholl’n, Altied Deurtrapp’n” heeft onlangs haar 35-jarig jubileum groots gevierd.

Het beloofd weer een schitterende dag te worden voor de mountainbikers. De organisatie wil benadrukken gul te geven aan het Beatrix Kinderziekenhuis, de collectebussen zullen opvallend aanwezig zijn bij de twaalfde editie van de Bike Life Veldtoertocht.

Wat: Bike Life Veldtoertocht
Wie: TFC NOAD en WTC Roden
Waar: Een
Wanneer: zondag 23 oktober 2016
Vertrek: Ronostrand