Een vlammende ontmoeting die uitmondde in een gezamenlijke passie

Norg KC Nieuwenhuis Monteiro

Open Podium in Norg belooft pracht happening te worden

NORG – Jawel, het was voor allebei ‘liefde op het eerste gezicht’- vertellen zowel Marthje Nieuwenhuijs als Carlos Monteiro met pretoogjes als de verslaggever hen naar hun allereerste ontmoeting vraagt. Marthje Nieuwenhuijs (van de Muziekwerkplaats in Norg) is etnomusicologe en docent muziek, gespecialiseerd in muziekles voor kinderen in de basisschoolleeftijd. (Etnomusicologie betreft de muziekwetenschap, die zich speciaal richt op de studie van de uitvoeringswijze en gebruikte instrumenten van de volksmuziek, aldus Wikipedia.) Over Carlos Monteiro – inderdaad de vader van de snelrijzende musicalster Romy – schreven we eind vorig jaar al uitvoerig over vooral zijn schilderscapaciteiten. Maar de in Angola geboren en in Portugal opgegroeide Carlos is ook een begaafd en gepassioneerd muzikant, bespeler van vooral de contrabas. Als beroepsmusicus speelt hij in diverse combo’s waaronder, samen met Marthje voornoemd, in de Braziliaanse band Un a Zero (1 tegen nul). Multimuzikante Marthje beroert daarin de marimba en het slagwerk. “We treden op 7 februari op in de Brinkhof,”wordt en passant meegedeeld. Waarvan acte.

Maar allereerst over hun eerste vlammende ontmoeting. En hoe ze in Norg verzeild raakten. Marthje Nieuwenhuijs, in Heusden geboren maar muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd hebbend en er destijds ook wonend, trof Carlos daar bij haar huisdeur aan, toen hij zich bij zijn muziekvrienden in de in hetzelfde pand gevestigde muziekstudio wilde vervoegen. “Ik dacht van ‘wow’”, vertelt Marthje lachend. “En dat dacht ik ook,”vult Carlos haar aan. Zo is ’t gekomen. En verder gegaan. Het werd een liefdesrelatie en toen Carlos zich in Norg vestigde – ‘omdat ik die plaats al eens eerder als begeleider van een Portugese fadozangeres had bezocht en de sfeer er zo Zuid-Frans (jawel!) vond,’ zegt hij – ging Marthje later met hem mee. Zij geeft als muziekdocent nu les op diverse basisscholen in de regio en startte in nauwe samenwerking met ICO Kunstencenctrum Assen in Norg onder de naam Werkplaats Muziek een muzieklespraktijk voor kinderen. “Mijn missie – want zo mag je dat best noemen – is om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te brengen met musiceren. Dat vormt in mijn visie de basis van muziekeductatie.” Die visie past perfect in het denkpatroon van Monteiro, die als parttime muziekdocent bij het Dr Nassaucollege in Norg en Assen fungeert. Beiden hebben (ook) een voorkeur voor jazz, wereldmuziek en klassiek.

Bij Marthje’s Werkplaats Muziek die zijn leslokaal in de Brinkhof heeft, zijn kinderen welkom voor zang, koor en verschillende instrumenten. Ze kunnen individueel les krijgen en aan groepscursussen meedoen. “Dat loopt prima,”vertelt Nieuwenhuijs.“Weet je,”vervolgt ze wervend onder goedkeurend geknik van Carlos:“het is zó belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd zich muzikaal kunnen ontplooien. Echt iedereen heeft ‘iets’ van muzikaliteit in zich; dat moet je stimuleren en ontwikkelen. Muziek is een kompas, een basis ook, voor heel je verdere leven. Muziek vormt je. Ik zou daar uuren over kunnen uitwijden. Dat geldt voor elke vorm van kunst en creativiteit.”

Daarom hebben beiden zich ook met hart en ziel gestort op het mede-organiseren van het Open Podium, dat onder auspiciën van de Culturele Raad Norg op Zondagmiddag 13 december in de Brinkhof gaat plaatsvinden. Dat gebeurt in het kader van het culturele jaar ‘Noordenveld laat zich zien’. Het Open Podium staat ‘open’ voor alle inwoners van de gemeente Noordenveld, die in maximaal 6 minuten een act, hetzij in de vorm van muziek, zang, gedichten, dans, goochelen, noem maar op, over het voetlicht willen brengen. Marthe en Carlos zeggen daarover: “Jong en ouder(en) kunnen daar aan meedoen. En overigens niet alleen uit de gemeente Noordenveld, dus uit Norg, Roden, Peize, noem maar op, maar ook uit aangrenzende gemeenten als Leek en Marum. Er zijn al veel aanmeldingen binnen, maar er kunnen nog meer bij. Het wordt een grandioze happening waar we echt naar uitkijken.”

Wie belangstelling heeft, kan vrijblijvend contact opnemen met Carlos Monteiro, telefoon 06-43007664 of e-mail: uota.monteiro@gmail.com, Marthe Nieuwenhuijs is bereikbaar via info@werkplaatsmuziek.nl