“Eenakterfestival is mooie gelegenheid om met de Agora-theaterzaal kennis te maken”

image

Kleintje cultuur voor 27.10.15

Rodenburg heeft alles in zich om hét theater- en evenementencentrum voor Leek te worden

LEEK – Kan het eigenlijk mooier? De Rodenburghal van ondernemer Sikko Cazemier als locatie voor grootschalige theater- en evenementenproducties. En de theaterzaal van Agora – het aangrenzende gebouw dat tot voor kort onder de naam Punt 1 als vooral jeugd- en jongerencentrum bij de bevolking bekend stond maar allang vele malen multifunctioneler is – voor kleinschaliger producties? Legt de verslaggever daarmee Christel Elshout, die je (vooral) het sociale gezicht van het welzijnswerk in de gemeente Leek mag noemen, een volmondig ‘ja’ in de mond? Christel zwijgt daarover, maar als PR-vrouw van het Eenakterfestival ‘30 minuten los’ dat komende zaterdag 31 oktober in de goed geoutilleerde Agora-theaterzaal met 150 stoelen zal plaatsvinden, hoor je haar bijna denken: ‘Dat zou mooi zijn. Plenty parkeerplaatsen zijn er ook al.’

Tsja. Agora is de nieuwe naam voor Punt 1 dus. Agora was in het oude Griekenland de verzamelplek waar het sociale leven zich in alle facetten afspeelde. Er werden contacten gelegd, vergaderingen gehouden en het was ook dé plaats waar theater- en andere evenementen plaats vonden. Als zodanig is de naam van Agora ook voor de voormalige Punt1 locatie goed gekozen. “Want,”zegt Christel Elshout met klem,”we willen hier véél meer zijn dan een Jongerencentrum, zoals we vooral bekend stonden. Maar die multifunctionaliteit moet onder de bevolking groeien. En ook daarom is het Eenakterfestival zo’n mooie gelegenheid om iedereen die hier vroeger nooit kwam met onze theaterzaal kennis te laten maken. We hebben een ruim toneel, een up-to-date licht- en geluidinstallatie, de catering is in orde, mijn liefje wat wil je nog meer. En omdat de accommodatie in feite gerund wordt door vrijwilligers kunnen we ook het kostenaspect laag houden.”

Daan de Brabander, vooral geluidtechnicus en beheerder van de bar (links op de foto) is een van die vrijwilligers. Leroy Hertz (rechts op de foto) kun je hoofd techniek noemen terwijl Brando de Meer (niet op de foto) het lichtpaneel bedient. Ook zij kijken er naar uit om komende zaterdag, 31 oktober, de vier te spelen eenakters technisch perfect de zaal in te brengen.

Even iets over het theaterfestival ’30 minuten los’. Dat ‘loopt’ al een paar jaar en wordt elke editie hoger gewaardeerd. Amateur toneelgroepen van de betere kwaliteit spelen eerst voorrondes op diverse podia, steeds met een act van maximaal 30 minuten. Dit jaar werden die al op drie podia gespeeld. Groningen, Veendam en Spijkerboor gingen Leek voor, waar zaterdag de vierde en laatste ronde met vier weer andere groepen plaats vindt. Tijdens de voorrondes is altijd een driekoppige theaterjury aanwezig die na afloop de tips en tops met de deelnemers bespreekt. Deze vakjury wijst na het zien van alle 16 acts vier finalisten aan die op zondag 8 november in theater vanBeresteyn in Veendam tegen elkaar zullen uitkomen. Die vakjury staat onder voorzitterschap van theaterrecensent Jacques d’Ancona.

“Het peil ligt elke keer erg hoog en wórdt ook steeds hoger,”bevestigt Christel Elshout die nauw bij de organisatie is betrokken. In Leek worden de eenakters gespeeld door de toneelgroep Iovivat uit Garnwerd die met ‘Er was eens…’ optreedt. De Grunneger Sproak (oet Stad) brengt de eenakter ‘Jong Verwelkt’ over het voetlicht en Fenix uit Roden (bij het Grote Publiek ook bekend van de levende standbeelden) acteert met ‘Bart! Ik wil Bartje’. Uit Leek zelf komt de toneelgroep Grunnegs Goud met ‘Ik ben Herbert’ de mensen vermaken. De eenakters zijn heel verschillend van inhoud, dus – zegt Elshout wervend – wordt het een avond die zeker bij veel toneelliefhebbers zal aanslaan. “Maar het is ook een mooie gelegenheid om te ervaren dat Leek met Agora een prachtige toneelzaal rijk is.”

Even alle relevante informatie op een rijtje: Het Eenakter-festival ’30 minuten los’ vindt plaats op zaterdag 31 oktober, aanvang 19.30 uur in de theaterzaal van Agora, Rodenburg 1B, Leek. Entree € 7.50, jongeren tot 20 jaar € 5,–, inclusief kopje thee of koffie.

(Meer informatie en foto’s vindt u op de facebookpagina van 30 Minuten Los.)