Eerst passie en plezier, daarna prestatie

TLC op weg naar de toekomst

LEEK/ TOLBERT Er gebeuren leuke dingen bij de gefuseerde voetbal vereniging Tolbert Leek Combinatie. Onlangs kreeg Rodenburg landelijke bekendheid door het Nederlands Kampioenschap voor F-pupillen. Organiseren kunnen ze wel in Leek en Tolbert. En de jeugd heeft zeker toekomst op Rodenburg. De sportieve  prestaties van de hoofdmacht, die de laatste jaren als een baksteen naar beneden is gevallen en in de kelder van het amateurvoetbal is gezakt, laat nog op zich wachten. De blauw-groenen eindigden zelfs op de voorlaatste plaats met 16 punten. Wander Balkema heeft het trainersstafje overgenomen van Chris de Jong. Een toverstafje is het niet.

Want met maar twee spelers van het vorig seizoen zal er heel veel ‘omgetoverd’ moeten worden, om tot een hechte samenstelling te komen. Balkema heeft er veel vertrouwen in. Kind van de roemruchte club. Altijd gebleven. In voor en tegenspoed. “Ik ben altijd bij TLC geweest”, vertelt Balkema. “Ik heb gevoetbald in de jeugd, maar kon door een blessure niet verder. Het is mijn eerste seizoen als seniorentrainer. Voordeel, nee het heeft een hoop voordelen. In eerste instantie ken ik veel mensen bij de vereniging, ik heb een stapje voor op mensen van buiten. Ik weet wat de club wil en waar het naar toe wil”. Balkema is pas 23 jaar. Is dat geen nadeel?´ “Je zou het als een nadeel kunnen zien, maar ik zie het niet als nadeel. Als je doelt op onervarenheid dan zie ik dat niet in de jonge leeftijd. Onervarenheid is niet gebaseerd op jaren. Het gaat erom hoeveel verstand je van het spelletje hebt en de visie op voetbal. Maar leeftijd speelt wel op een andere manier een rol. Spelers die ouder zijn dan de trainer, het is wennen, geef ik toe, al vind ik het geen negatieve ervaring. Ik moet een balans zien te vinden tussen aan de ene kant boven de groep staan, maar ook tussen de jongens. Meedoen. Ik kan deze uitdaging aan.”

Balkema is een echte sportman. Ik ben afgestudeerd aan de ALO en heb een nieuwe baan in Zuidlaren, als sportleraar. Mijn hele leven draait om sport en onderwijs. Ik woon zelfs in een schoolgebouw. Ik kom er niet meer uit, haha.”

Terug naar zijn ‘leerlingen’ van TLC. Het ziet het plaatje eruit van de huidige spelersgroep? Of om in zijn vakgebied te spreken, de ‘klas’. Balkema: “Van de selectie van vorig jaar zijn er nog maar twee spelers over, de rest is allemaal nieuw. Waaronder  zes A-junioren,jongens die vroeger bij Leek en Tolbert hebben gespeeld en ook een paar afkomstig van het vierde zaterdagteam. En van buiten de club komt Frank Driesen, die ik ken van de opleiding. Het is een brede selectie, waar ik veel mee kan”. De vijfde klasse, daar hoort een grote club als TLC niet. “Het is vooral de bedoeling om het weer aantrekkelijk te maken voor de jeugd. Doel is nog niet perse een prestatie, plezier en passie terug, daarna komen de prestaties.”

In de klasse veel onbekende namen, met uitzondering van streekgenoot Zevenhuizen.  Tot nu toe boekte TLC geen positieve resultaten. “Maar de jongens zijn wel gegroeid, heb ik gezien. Door de nieuwe groep hebben we ook  een nieuwe speelstijl. Dat houdt in vanuit de taken voetballen. Dat heb ik tegen SVMH nog niet gezien, maar tegen Boerakker ging het al beter. De eerste wedstrijd is meteen tegen Zevenhuizen. We gaan voor een goed resultaat.”