Eerste Koningsdag: een prachtig, warm en sfeervol volksfeest

Roden Koningsdag-24

REGIO – Alsof het zo moest zijn. De eerste Koningsdag werd afgelopen zaterdag onder werkelijk ideale omstandigheden gevierd. Overal in de regio waren activiteiten, overal was het druk en overal deed de zon haar werk. Daardoor ontstond een prachtig, zomers en uitermate sfeervol volksfeest. Fotograag Erik Veenstra maakte een impressie van de verschillende activiteiten.

In Roden was de kindervrijmarkt als vanouds de grote publiekstrekker. Al vroeg in de ochtend zochten kinderen (en ouders) een plekje in de straten van Roden. En al vroeg kwam het volksfeest op gang. Een feest dat in Roden vooral in het teken stond van muziek. Met bijvoorbeeld prachtige optredens van MV Noordenveld (onder leiding van Henk Boer) en Oranje (onder leiding van Wilbert Zwier). Met spetterende dansdemonstraties en met live muziek bij Het Wapen van Drenthe en verderop richting de overige horecazaken.

En dus liep heel Roden uit. Van Jan Tiesinga tot wethouder Alssema, ze waren er allemaal. In tegenstelling tot in grotere steden was er in Roden sprake van een gemoedelijk feest. Een meisje dat haar pas gekochte knikker verloor, was zo’n beetje het grootste incident dat zich voordeed. Vanwege het weer had ook de plaatselijke horeca het druk. Een mooie opsteker, hoewel het wat later op de dag wel wat begon te regenen. Voor de organiserende stichting was het ook al een mooie dag. Alles liep weer op rolletjes. ‘Het was inderdaad een prachtige dag’, liet Sieny Mulder dan ook weten. ‘Er was veel drukte op de vrijmarkt, er waren mooie, vlotte streetdance optredens op het Heereborchplein en gymdemonstraties op de Albertsbaan. Vrolijke muziek hoorde je overal. Het springkussen, het nieuwe aquariumspel, de seniorenmiddag; het was allemaal prachtig. Ik dank vooral de vrijwilligers. Er is weer heel veel werk verzet. Prachtig om te zien. Hier doe je het voor. Ik denk dat we kunnen spreken van een geweldige eerste Koningsdag.’

Mulder sloeg de spijker op de kop. Kinderen, opa’s, oma’s, ouders; iedereen genoot op zijn of haar eigen wijze. Veel gehoorde opmerking: het gebrek aan catering rond het Heereborch-plein, toch een plek waar honderden mensen bijeen kwamen om de verschillende dansdemonstraties te zien. Wellicht kan iemand daar de volgende keer op inspringen. Voor het overige: geen wanklank! Ook elders in de regio werd volop gevierd, telkens met een rommelmarkt ( met vooral vele speelgoed) als middelpunt. In Leek was het druk en ook in Peize was het druk. Zo druk zelfs, dat de vrijmarkt redelijk snel afgelopen was. Uitverkocht!

Vooral vanwege het weer werd het een dag om nooit te vergeten. Niemand die het nog had over Koninginnedag. Leve Koningsdag! Met altijd dit weer graag…

 

Roden Koningsdag 2-2

Roden Koningsdag

Roden Koningsdag-2

Roden Koningsdag-3

Roden Koningsdag-4

Roden Koningsdag-5

Roden Koningsdag-6

Roden Koningsdag-7

Roden Koningsdag-8

Roden Koningsdag-9

Roden Koningsdag-10

Roden Koningsdag-12

Roden Koningsdag-13

Roden Koningsdag-14

Roden Koningsdag-15

Roden Koningsdag-16

Roden Koningsdag-17

Roden Koningsdag-18

Roden Koningsdag-19

Roden Koningsdag-20Roden Koningsdag-21

Roden Koningsdag-22

Roden Koningsdag-23