Eerste nederlaag Marum; eerste punt Veenhuizen

Zaterdagvoetbal

REGIO – Op de zomerse derde speeldag gingen alle regionale toppers onderuit. VEV’67 leed pittig verlies tegen koploper HZVV (0-5), ONR verloor voor de derde keer op rij (nu bij Meppel), terwijl Marum de eerste punten verloor, van fusieclub Stadspark SC. Ook CSVH gleed onderuit: 1-2 tegen Klazienaveen. Veenhuizen veroverde het eerste punt, na de slag met Onstwedder Boys. In de kelder schoot Boerakker met scherp tegen Zeester: 14-1. Pelikaan S had een vrij weekend.

Een pittige nederlaag was de 0-5 van VEV’67 zeker. De Leeksters troffen koploper HZVV- de voorspellers gaven VEV slechts 8 procent kans op de winst- en dat bleek een te goede tegenstander. De wedstrijd op Oostindie, bekeken door slechts honderdvijftig toeschouwers, had echter ook anders kunnen lopen. Cruciale momenten beslisten het duel. Na de 0-2 kreeg Gerhard van den Berg alle gelegenheid om 1-2 aan te tekenen, maar faalde oog in oog met de keeper. In de snelle omschakeling scoorde de Hoogeveense ploeg de 0-3. De 0-4 en 0-5 waren voor de statistieken. “In het kansen benutten zie je het krachtsverschil. HZVV (vorig seizoen nog uitkomend in Oost) was daarin dodelijk effectief en VEV niet.”, wist trainer Ron de Boer waar het euvel lag. De Rodermarktparade ging vlak langs het domein van ONR, dat niet in feeststemming terug kwam. ONR verloor voor de derde keer op rij. Dit keer was Meppel de Roners de baas. De nummer drie liet ONR letterlijk kansloos: 3-0. “Het zat er niet in. We brachten te weinig in de duels”, somberde Marco IJzer, die hetzelfde verhaal als de laatste weken moest afsteken. Een schot dat van richting werd veranderd door laatste man Tim Graafsma betekende de 1-0. Vlak voor rust viel de 2-0. Man van de wedstrijd was doelman Harm Uffels die ONR behoedde voor een nog grotere nederlaag. “Nul punten, nul doelpunten. Het zijn harde cijfers, maar wel maatgevend. We zitten in een fase van de ‘ranglijst’. We moeten snel punten halen, zoveel is duidelijk”, aldus IJzer. CSVH moest aan de vertrouwde Verbetering de zege laten aan Klazienaveen. De 1-2 was op basis van de eerste helft verdiend, waarin de gasten duidelijk de betere waren en de thuisclub zwak begon. Na een 0-2 theestand zette CSVH constant druk op de ketel en kreeg een aantal kansen. De 1-2 kwam op het bord door een penalty. Rutger Hofsteenge werd neergelegd en schoot zelf de strafschop raak. Daarna kreeg groen-zwart nog legio kansen. CSVH had zeker een punt verdiend. SV Marum heeft kennis gemaakt met Stadspark SC en de speelwijze van de ervaren rotten, die bij clubs als Veendam en ACV hebben gespeeld. Het was dan ook een tumultueus duel waarbij het jonge Marum zich liet intimideren. Na de 3-2 werd de gasten in de slotminuten een penalty ontnomen. “Die strafschop hadden we wel verdiend, maar over het geheel hebben we niet onverdiend verloren”, vond trainer Marcel Poll. Veenhuizen koesterde het eerste punt. Op sportpark ‘Achter rde Molen’ hield de ploeg van Marcel van Veenen Onstwedder Boys op 1-1. Het was een duel der bekenden. De Boys die vorig seizoen halverwege negende stonden werden kampioen, terwijl Veenhuizen in dezelfde klasse via de periode promoveerde. Veenhuizen hield een dubbel gevoel aan het gelijkspel over. De thuisclub verzuimde in de eerste helft na de 1-0 van Michiel Hoving nummer twee in het net te leggen. Aan de andere kant verijdelde doelman Jonathan Auwen twee scoringskansen. “Hun trainer vond de wedstrijd tegen Veenhuizen zwaarder dan de vorige duels. Dat biedt perspectief”, sprak leider Arend Elsinga met enige optimisme over het vervolg van de competitie. In 5 D hield Haulerwijkse Boys de drie punten in eigen huis. Het nog puntloze Velocitas werd naar een 3-0 nederlaag gespeeld. In een matige partij bleken de geel-zwarten iets beter in het afmaken van de kansen. Louw Jan Beijert brak de ban (1-0). Op slag van rust kopte Stefan Hilhorst de gastheren naar de 2-0. Halverwege de tweede helft werd de stadse ploeg definitief aan de kant gezet door opnieuw Beijert: 3-0. Door de tweede zege houdt de geel-zwarte formatie aansluiting met de subtop. Boerakker hield huis op eigen terrein tegen het weer opgerichte Zeester. De 14-1 monsterscore kan de boeken in. Willem-Pieter Wouda is weer helemaal terug en nam vijf doelpunten voor zijn conto. Ook Rutger van der Veen en Menco Oedzes waren trefzeker met drie treffers. De geel-zwarten nemen nu stevig de leiding. Boerakker heeft nog wel gezelschap van Amicitia VMC dat TLC versloeg: 5-2. TLC staat nog altijd op nul en is mede hekkensluiter.