Eikenprocessierupsen zorgen voor veel ellende

NOORDENVELD – Van mei tot en met augustus kun je in contact komen met de eikenprocessierups. De brandharen van de rupsen kunnen (ernstige) irritaties aan huid, ogen en luchtwegen bij mensen en dieren veroorzaken. Bij de monitoring en bestrijding van de rups werkt de gemeente Noordenveld samen met de omliggende provincies, gemeenten en grote terreinorganisaties. Het risico’s voor mens en natuur wordt hiermee zoveel mogelijk beperkt. Denk je een nest van de eikenprocessierups te zien, meldt dit dan bij de gemeente!

Herkenning eikenprocessierups

De eikenprocessierups is vanaf half mei actief. In processieachtige colonnes lopen de rupsen op zoek naar nieuwe bladeren in de eikenbomen. De rupsen zijn te herkennen aan hun grijsgroene lichaam met lange witte haren. Vanaf begin juni worden nesten gevormd die bestaan uit een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met (brand)haren en uitwerpselen die vaak in een takoksel of aan de stam hangen.

Welke gezondheidsklachten kun je ervaren?
Eikenprocessierupsen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken door de brandharen van de rups. Deze zijn met het blote oog niet te zien. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden of ontstoken raken. De overlast van de brandharen van de rups kunnen starten in mei en loopt door tot en met augustus.

Wat kun je doen?

Heb je klachten, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de brandharen van de huid te verwijderen. Dit kunt u doen met plakband. Deze plak je op de huid en trek deze er daarna voorzichtig weer af. Daarna kun je de huid en de ogen met lauw water afspoelen. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol of Aloë Vera, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, raadpleeg dan je huisarts. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die besmet zijn met brandharen heel grondig te wassen (bij voorkeur op 60°C).

Hoe voorkom je klachten?

Zorg bij een bezoek aan een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond onder een eikenboom zitten. Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Vermijd direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen die kunnen verwaaien. Als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga dan beslist niet zelf de rupsen bestrijden, maar vraag daarover advies bij uw gemeente.

Meer informatie

Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht op de website www.ggddrenthe.nl. Mocht u gezondheidsvragen hebben, dan kunt u ook direct bellen, telefoonnummer 0592 30 63 00 of e-mail: milieuengezondheid@ggddrenthe.nl.
Voor informatie over bestrijding en aanpak van de overlast kunt u contact opnemen met uw gemeente via telefoonnummer 050 50 27 333 of per e-mail postbus@gemeentenoordenveld.nl.