Einde aan suprematie ONR; Marum verspeelt punten in Grijpskerk

Sport

Zaterdagvoetbal

REGIO – In de elfde speelronde stonden er een aantal topwedstrijden op het programma. De absolute kraker in 3D, tussen ONR en TONEGO, eindigde in een debâcle voor de Rôners: 4-0 nederlaag. VEV’67 bleef in evenwicht met koploper Zeerobben. Marum verspeelde punten in Grijpskerk. Boerakker versloeg lijstaanvoerder VVK: 2-1. Veenhuizen gaf Hoogeveen klop en stijgt daardoor naar de vierde plaats. Door de slechte toestand van de terreinen werden de duels van Pelikaan S (in Appingedam), HFC’15, dat in en tegen Loppersum moest en de topper Haulerwijk SV-Kootstertille, afgelast.

VEV’67 ontving op het eigen Oostindie koploper Zeerobben. De topwedstrijd bleef in evenwicht. VEV sleepte er in blessuretijd nog een gelijkspel uit. Het was een echte voetbalclash, met veel strijd. Beide ploegen speelden om te winnen. Ondanks dat Marwin van Wijk Vlug en Vaardig aan de leiding hielp was Zeerobben gevaarlijker met hun geliefde counterspel. Na de pauze hadden de Leeksters duidelijk een overwicht, maar kwamen door een ongelukkige penalty en een fout van Robin Elderman, die te kort terug kopte op de keeper, op achterstand: 1-2. In de laatste tien minuten trok VEV’67 massaal naar voren. Dit resulteerde uiteindelijk in de 2-2, gescoord door Marco Soeters. Het publiek had genoten van een boeiend voetbalgevecht, zonder winnaar.

ONR is terug op aarde na de fikse 4-0 nederlaag in Luttelgeest tegen TONEGO (Tot Ons Nut en Genoegen Opgericht). “Maar met dertig punten staan we nog steeds bovenaan”, reageerde Ronald Vermeulen, de succestrainer van de Rôners, op de eerste nederlaag van het seizoen. Drie doelpunten vielen pas in het slotkwartier. Ondanks twee afgekeurde doelpunten voor ONR vond Vermeulen de nederlaag terecht. “TONEGO dwong meer af. En het was aan doelman Danny Blauwwiekel te danken dat de nederlaag niet hoger uitviel”. Hoe dan ook, verrassend was de nederlaag van het tot nu toe ongenaakbare ONR. “We hebben de laatste tijd wel mazzel gehad”, gaf de trainer toe en kwam de aap uit de mouw. “En dat houdt een keer op. De ballen vielen nu eens op de goede plek van de tegenstander.” De voorsprong van ONR is door het verlies teruggebracht tot drie punten, zodat de titelrace weer helemaal open is.

Marum had bij winst de kop over kunnen nemen van Wykels Hallum, dat overigens niet in actie kwam. De Marumers verslikten zich echter in Grijpskerk. “Marum beter voetbal, Grijpskerk meer strijd”, karakteriseerde Marum-supporter Johannes Kalfsbeek de wedstrijd. In de tweede helft drukte de thuisclub het gaspedaal in en liep uit naar 3-1. Marum stond erbij en keek er naar. Ineens kregen de geel-zwarten alsnog de geest. Een penalty, verzilverd door Daan Assink- nadat Martijn Kuiper onderuit werd gehaald-, leverde 3-2 op en na de 3-3 van Marc Boonstra leek het d’rop en d’rover. Het ontbrak aan scherpte om alsnog de winst te grijpen. Dokkum heeft nu de leiding in handen. Marum is nu derde en weet nu ook de hete adem in de nek van Grijpskerk, waarover te licht werd gedacht. Overigens hebben Marcel Poll en Kees Pranger te kennen gegeven te stoppen aan het eind van het seizoen. Hoewel de groep unaniem verder wilde geeft Poll de voorkeur aan zijn ‘maatschappelijke verplichtingen’.

Veenhuizen blijft vriend en vijand verbazen. De equipe van scheidend trainer Marcel van Veenen won voor de vijfde keer dit seizoen. Hoogeveen was het haasje. Een simpel karwei was het niet, vooral in het laatste deel. Veenhuizen kwam in de eerste helft voor door Bram Schmidt. In de tweede helft verzuimden de blauw-witten ruimer afstand te nemen van de nummer negen. Ferdinand Rozema zorgde voor de bevrijdende 0-2. Hoogeveen probeerde met vijf spitsen (!) het tij te keren. Veenhuizen behield de nul. Veenhuizen klom daardoor naar de vierde plaats. Toch maakt Van Veenen zich wel zorgen over de krappe selectie. De winterstop komt dan ook als geroepen.

Boerakker versloeg op eigen veld koploper VVK. In een slechte wedstrijd opende Lucas Dijk al vroeg de score. Na de wonderschone 1-1 stond Dijk ook aan de basis van de 2-1, in de tweede helft, die ontstond na een stuitbal, waarbij de Korreweg-ploeg bleef staan en Dijk de voorzet kon geven op Sale Rozema, die de winnende 2-1 maakte. Al met al een verdiende overwinning voor de geel-zwarten, die de koplopers tot op twee punten naderden. Boerakker kan volgende week bovendien profiteren, aangezien de nummers een (VVK) en twee (Amicitia VMC) tegen elkaar spelen.